(9.20 hodin)
(pokračuje Novotný ml.)

Ve vládou schváleném návrhu do státního rozpočtu České republiky na rok 2013 je pro poskytovatele sociálních služeb pro oba programy, A i B, vyčleněna částka 6 115 736 000. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že jde o přibližně stejnou podporu poskytovatelů sociálních služeb jako v roce 2012. Tato informace však není zcela pravdivá, neboť některé sociální služby, a to zejména služby sociální prevence, byly v roce 2012 financovány z jiných zdrojů a současně také Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo během roku 2012 pod tlakem rušení některých sociálních služeb a propouštění jejich zaměstnanců donuceno zvýšit svoji dotaci cca o 400 mil. až na výši celkem 6,4 mld. Kč. Bohužel tyto další zdroje budou v roce 2013 omezeny. Mám na mysli především individuální projekty krajů, které jsou financovány z prostředků Evropské unie a jejich podpora ve většině krajů České republiky byla ukončena v průběhu roku 2012.

Od roku 2013 budou v některých krajích sice nabíhat takzvané návazné individuální projekty, pokud se tedy vůbec povede poskytování již tak omezených služeb prevence vysoutěžit vzhledem novele zákona o veřejných zakázkách, která nezohlednila přes četné písemné připomínky specifičnost sociálních služeb, ale jejich objem se propadl velmi výrazně. Například v Karlovarském kraji bylo v úvodním individuálním projektu poskytnuto za tři roky 290 mil. Kč a v návazném projektu, to znamená v letech 2013 až 2014, je to již pouze 51 mil. Kč.

Tento zásadní výpadek zdrojů společně s opětovným zvýšením dolní sazby DPH zásadně ohrozí existenci poskytovatelů sociálních služeb. Některé služby budou muset být omezeny, nebo přímo zrušeny. Stovky kvalifikovaných zaměstnanců sociálních služeb tak budou propuštěny a připojí se k již podobně postiženým kolegům propuštěným v roce 2012.

Domnívám se, že s ohledem na klienty, kteří zůstanou bez péče, je rozumnější využít prostředky spíše na posílení dotací pro poskytovatele sociálních služeb, a tím zachování těchto pracovních míst, než je v téměř stejné výši použít na vyplácení podpor v nezaměstnanosti, čímž se zatíží státní rozpočet, a to paradoxně opět v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí.

Je nezpochybnitelné, že sociální služby jsou v České republice dlouhodobě podfinancované a patří k nejhůře odměňovaným profesím v České republice. Jsme přesvědčeni o tom, že navrhovaná částka na sociální služby ve státním rozpočtu na rok 2013 povede k dramatickému snížení kvality poskytovaných služeb. Současně dojde ke snižování kapacit, dostupnosti sociálních služeb, odlivu kvalifikovaných pracovníků v této oblasti a v konečném důsledku i k zániku stovek registrovaných sociálních služeb napříč Českou republikou.

Zvýšení částky pro sociální služby na požadovaných 8 mld. vychází z potřeby pokrýt uvedený výpadek ve financování sociálních služeb prevence prostřednictvím dobíhajících individuálních projektů krajů z prostředků Evropské unie, kompenzovat další zvýšení DPH, a tím i vstupů u poskytovatelů sociálních služeb, jako je elektřina, teplo, voda, potraviny apod., a zajistit nezbytné zvýšení mezd o 5 % zejména pro sociální pracovníky v přímé péči.

Tento pozměňovací návrh podporují asociace a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky.

Děkuji za pozornost a doufám, že tento návrh podpoříte. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím nyní pana poslance Ladislava Šincla.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Dovolte, abych si osvojil pozměňující návrh paní kolegyně Bohdalové, která bohužel uvízla v zácpě v autobuse, a přihlásil bych se za ni k pozměňujícímu návrhu, který je uveden v elektronické podobě pod číslem 4902. Jde o pozměňující návrh, který je - to zdůrazňuji - alternativou pozměňujícího návrhu pana Stanjury a pana Dobeše, který byl podán ve volebním výboru.

Děkuji za pochopení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Josef Tancoš.

 

Poslanec Josef Tancoš: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu 4788. Jedná se o pozměňovací návrh ke kapitole Ministerstva školství, kapitola 333 sport, o navýšení o 900 mil. Kč. Podrobnější informace podám při třetím čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Jenom připomenu, že jsme stále ještě v rozpravě ve druhém čtení. Paní poslankyně Jana Drastichová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Paní předsedkyně, ještě mě upozornila legislativa, že je potřeba říci nahlas číslo, pod kterým je veden v systému můj pozměňovací návrh, tudíž tak činím. Je to číslo 4901. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za toto upřesnění. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Paní kolegyně Klasnová, pan kolega Gazdík. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se jako spolupředkladatelka hlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4895. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Pan kolega Petr Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu volebního výboru pod číslem 4853. Jedná se o návrh, který podporuje konkurenceschopnost české kinematografie. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Je rozprava. Jestli pan kolega Husák chce vystoupit v rozpravě? Ne. Takže ještě paní kolegyně Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já se velice omlouvám, ale ještě před ukončením rozpravy bych vás ráda poprosila o 20 minut přestávky. Velice se omlouvám. Děkuji vám za pochopení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já se teď musím zeptat, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan kolega Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych ve druhém čtení návrhu zákona o státním rozpočtu navrhl doprovodné usnesení, které se týká prostředků získaných z aukce kmitočtů, které budou pravděpodobným příjmem státního rozpočtu v roce 2013.

Já bych si velmi přál, aby tyto prostředky, které jistě budou v řádech miliard korun, byly vázány na účely, které budou souviset s výdaji na elektronické komunikace či informační a komunikační technologie, například Digitální Česko. V rámci tohoto doprovodného usnesení bych si dovolil navrhnout znění, které by znamenalo vytvoření zvláštní položky v rámci státního rozpočtu tak, aby tyto prostředky v řádech miliard, které bude inkasovat stát, které bude inkasovat Ministerstvo financí, nebyly zahrnuty do všeobecných výdajů či nešly proti snižování deficitu, ale byly využity skutečně v zájmu elektronických komunikací, informačních a komunikačních technologií, tedy pro rozvoj těchto technologií v rámci České republiky, neboť jak všichni víme, v tomto nejsme z hlediska porovnání v Evropské unii zrovna na špici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP