(17.40 hodin)
(pokračuje Heger)

Způsob, jakým budou změněny úhrady pojišťoven, které nyní přecházejí zpět na pojišťovnu dárcovskou. Dále zákon obsahuje změny, které souvisí s úhradami za náklady vzniklé při darování orgánů u žijících dárců, které dosud nebyly řešeny. Dále zavádí symbolickou úhradu pohřebného pro rodiny, jejichž blízký daroval posmrtně orgán. Zákon mění také v souvislosti s technologickým pokrokem medicíny diagnostiku mozkové smrti předtím, než mohou být orgány zesnulému odebrány, a to po souhlasu všech zúčastněných odborných společností.

Dovolil bych si připomenout, že tento návrh zákona zde v prvém čtení proběhl víceméně bez rozporů, a žádám vás tedy o to, aby jeho další legislativní proces pokračoval. Zároveň si v další rozpravě dovolím navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To asi ještě podáte. Tento návrh jsme přikázali v prvém čtení k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 825/1. Já bych požádal zpravodajku výboru poslankyni Patricii Kotalíkovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Patricie Kotalíková: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, paní ministryně, dámy a pánové, výbor pro zdravotnictví na své 20. schůzi konané 13. listopadu 2012 přijal usnesení č. 97 k tomuto tisku, které zní: "Po úvodním slově ministra zdravotnictví doc. MUDr. Leoše Hegera, zpravodajské zprávě poslankyně MUDr. Patricie Kotalíkové a po rozpravě výbor pro zdravotnictví:

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů, transplantační zákon, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 825,

2. zmocňuje zpravodajku výboru MUDr. Patricii Kotalíkovou, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny."

Já bych jenom chtěla dopředu avizovat, že bych se v rámci podrobné rozpravy chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu k tomuto zákonu. Jedná se o legislativně technické úpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku. Pan poslanec Svoboda jako první. Prosím, pane poslanče, můžete. (V sále je neklid.)

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych vám přednesl v obecné rozpravě čtyři pozměňovací návrhy, které se váží k tomuto návrhu zákona. Nebudu se tajit tím, že to nejsou mé návrhy. Spolupracuji samozřejmě na těchto pozměňovacích návrzích s odborníky, kteří jsou z IKEMu a kterým věřím natolik, že si myslím, že tyto návrhy jsou k tomuto tisku vhodné.

První návrh se týká § 25 odst. 1, kde se zrušuje poslední věta: "Zaměstnanec nemocnice, jejíž součástí je transplantační centrum, nesmí být v pracovněprávním nebo jiném obdobném vztahu ke Koordinačnímu středisku transplantací."

Tento návrh je dán, protože transplantace orgánů jsou vysoce specializovanou medicínskou činností, a proto je nezbytné, aby se na práci Koordinačního střediska transplantací podíleli odborníci s hlubokými praktickými znalostmi v oboru transplantační medicíny. Omezení dosavadní úpravy nyní velmi negativně ovlivňuje práci Koordinačního střediska transplantací, protože z okruhu spolupracovníků takové odborníky vylučuje. V tomto případě nejde o žádný konflikt zájmu, protože předchozí věta v § 25 odst. 1 zákona č. 285/2002 Sb. stanoví, že Koordinační středisko je z hlediska prostorového určení nejvhodnějšího příjemce orgánů nezávislé.

Pozměňovací návrh č. 2, kdy v § 25 odst. 2, a tady upozorňuji legislativu, že jsem špatně označil 1, správné číslo je 2, se mění písmeno e), kdy písm. e) zní "provádí výběr nejvhodnějších příjemců pro odebrané orgány; výběr se provádí výlučně z národního registru osob čekajících na transplantaci orgánů" a doplňuje se text" na základě předem schváleného alokačního algoritmu, který je vyhotoven v písemné podobě".

Odůvodnění. Na celém světě je velký nedostatek orgánů k transplantacím. Proto mohou vzniknout obavy o možné upřednostnění přidělení odebraného orgánu konkrétnímu nemocnému. Tomu může zabránit jenom systém, ve kterém jsou kritéria pro přidělení odebraného orgánu předem písemně formulována. Takový systém přidělování orgánů rovněž umožní zpětně vysledovat, jestli byly podmínky pro přidělení orgánů dodrženy.

Pozměňovací návrh č. 3. Ze zákona č. 285/2002 Sb. se vyjímá její příloha a problematika, kterou definuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky formou vyhlášky.

Odůvodnění. Uvedená příloha popisuje výsostně klinickou problematiku, která by jako taková neměla být součástí zákonné normy, protože se může změnit s vývojem poznatků lékařské vědy. Zákonná norma by v žádném případě neměla stanovovat konkrétní lékařské, popřípadě přístrojové metody potvrzující nezvratnost úmrtí mozku, protože v blízké budoucnosti mohou být do praxe uvedeny nové, přesnější metody a metody uvedené v zákoně se stanou zastaralými.

A konečně pozměňovací návrh č. 4, kdy se do § 35 zákona č. 48/1997 Sb. vkládá další odstavec takto: 2. Za provedení odběru orgánu k transplantaci ve zdravotnickém zařízení přísluší poskytovateli zdravotních služeb náhrada nákladů ve výši 30 tisíc korun za každý odebraný orgán. Tuto náhradu uhradí zdravotní pojišťovna, jejímž pojištěncem je příjemce.

Dovolte, abych jenom stručně okomentoval tento pozměňovací návrh. Náklady na odběr orgánů u jedince se smrtí mozku jsou pro mnoho poskytovatelů zdravotní péče velmi zatěžující, protože jde o náklady u jedince, který již další péči nevyžaduje. Podle kalkulací České transplantační společnosti částka 20 tisíc tyto náklady nepokrývá, a proto v některých případech nejsou jedinci se smrtí mozku jako potenciální dárci orgánů transplantačnímu centru referováni.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Pavla Béma, který je další přihlášený do obecné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bém: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi nejprve, abych se omluvil za to, že jsem i vaše miniaturní pracovní poslanecké stolky zatížil čtyřmi pozměňovacími návrhy. Nedělám to příliš často, neobviňujte mě prosím z rozkvetlé lidové tvořivosti. Nejsem příznivcem přílepkování, roubování, zlepšování a vylepšování zákonů tady v Poslanecké sněmovně. Naopak jsem odpůrcem tohoto procesu, ale přece jenom návrh transplantačního zákona je tak strašně citlivou a profesně odbornou záležitostí, že si myslím, že stojí za to se u minimálně čtyř aspektů tohoto vládního návrhu na chviličku zastavit a popřemýšlet, jestli by nestálo za to jej přece jenom trochu vylepšit.

Shodou okolností jsem se jenom podíval na seznam paní poslankyň a pánů poslanců. Je nás tady přesně 20 doktorů, 19 doktorů na to má diplom, jeden doktor má tedy diplom na něco úplně jiného, ale také je doktor. Nikdo z nás vlastně není odborníkem na problematiku transplantací. Snad nejblíže by k tomu měl pan doktor Adam a možná pan doktor Němeček jako chirurgové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP