(14.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Chci jen tiše připomenout, že o černém trhu s lihovinami a destiláty zatím nepadlo ani slovo. Soustředit se čistě na otravy metanolem je samozřejmě důležitá věc, ale vedle toho je samostatný problém pančovaný alkohol, jeho výroba, jeho distribuce. A jak je známo, tak distribuce, resp. prodej pančovaného alkoholu představuje zhruba jednu čtvrtinu celkového prodeje lihovin a destilátů v České republice. Dokonce, jak jsme se dozvěděli už před několika měsíci, současný ministr vnitra ještě jako majitel, řekněme člověk, který se zabýval určitou činností v rámci své firmy, pro příslušnou asociaci lihovarníků zpracovával analýzu a s těmito čísly ještě daleko předtím, dávno předtím, než přišel do vlády, přišel. Takže pro Ministerstvo vnitra, pro ministra vnitra to není žádná nová záležitost.

Minulý týden jsem také hovořil o potřebě vyvození politické odpovědnosti. Také o tom nepadlo zatím ani slovo. Čtyři desítky životů zmařených alkoholem, to by měl být dostatečný důvod k jednání ve Sněmovně. Chci připomenout, že 93 % respondentů v nedávném průzkumu veřejného mínění nepovažuje kauzu metanolu za uzavřenou. Důvody, proč si to lidé myslí: Za prvé, závadný alkohol se dále vyskytuje v domácnostech. Myslí si to 39 % lidí. Za druhé, nové případy otrav a úmrtí - 30 %. Za třetí, nebyli ještě potrestáni všichni viníci - 19 %.

Dámy a pánové, pančovaný alkohol vyráběný z denaturovaného lihu rafinovaného savem nebo jinými čisticími prostředky se podílí na prodeji lihovin a destilátů v Česku, jak už jsem řekl, jednou čtvrtinou. Nastávají zdravotní důsledky, i když ne tak drastické a okamžité, jako je tomu u lihovin s příměsí metanolu. Myslím ale, že tyto skutečnosti jsou velmi závažné, a navrhuji znovu a opakovaně v této závažné věci, aby byl zařazen mimořádný bod, nejlépe na pátek ráno jako první bod, pod názvem Informace předsedy vlády o opatření ke snížení daňových úniků uplatněním opatření vlády proti prodeji pančovaného alkoholu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je zde přihláška pana poslance Víta Bárty. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, rád bych navázal na vystoupení, resp. žádost pana předsedy KSČM k tématu nemocnic. Nicméně si dovolím požádat o zařazení pouze obecného bodu s žádostí o vysvětlení pana ministra Hegera, proč nemohou být zveřejněny smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi. Konkrétní řešení, tak jak o tom zde hovořil pan předseda, bohužel v tuto chvíli dle mého názoru není možné posouvat s ohledem na to, že sám krizový štáb nemocnic, se kterým jsem měl možnost včera celou věc konzultovat, teprve dnes vyhodnocuje aktuální stav, který v dané situaci nastal. Protože v každém případě je zapotřebí říci, že oproti minulému týdnu, kdy se zdálo, že problém nemocnic je problémem většiny krajů, je tento týden již jednoznačně problémem všech krajů, neboť dohody některých krajských reprezentací s nemocnicemi zdravotní pojišťovny nerespektují. Co s tím tedy učinit, je problém, který má zcela nový rozměr než minulý týden, a je bezesporu správné si počkat na stanovisko krizového štábu nemocnic, který v této chvíli v dané věci jedná.

Proto si dovolím požádat, jak jsem již řekl, o zařazení pouze bodu Informace ministra k tomu, proč nemohou být zveřejněny smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi, což je samo o sobě podklad pro debatu pro všechno uzavírání nemocnic a rušení konkrétních oddělení nemocnic. Jinými slovy řečeno, jde o to, že zde v České republice nyní zažíváme tiché zákulisní, nebojím se říci netransparentní a velmi pochybné jednání mezi ministerstvem, zdravotními pojišťovnami a konkrétními nemocnicemi se snahou uzavírat nemocnice, které objektivně jsou v mnoha případech levnější než naopak nemocnice s dražším provozem, které jsou buď zachovávány, nebo dokonce i rozvíjeny.

Jinými slovy řečeno, jde o to, že pokud by se zveřejnily smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi, teprve se plně ukáže, jak je nesmyslné kupříkladu rušit roudnickou nemocnici v Ústí nad Labem a vedle toho litoměřickou nemocnici zachovávat v plném rozsahu provozu. Proto tedy si dovoluji požádat o to, aby pan ministr Heger vysvětlil v tuto chvíli tu nejzákladnější, elementární otázku, proč nemohou býti zveřejněny smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi, aby se mohla vést řádná transparentní debata o tom, které nemocnice a jejich oddělení mají býti zrušeny a jaké nikoliv. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní pana poslance Michala Babáka.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych rád požádal o předřazení bodu, a to v rámci prvého čtení. Jednak bodu číslo 44, sněmovní tisk 816, novely zákona o dani z přidané hodnoty, který reaguje na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15, resp. 21 % a narovnává je zpět na úroveň roku 2012 na 14, resp. 20 %, a to z důvodu toho, který tady vysvětlujeme Sněmovně již delší dobu, a to že je zvýšení DPH absurdní a je to ekonomický nesmysl a rozhodně nesouhlasíme s tím, že přinese do státního rozpočtu na rok 2013 kýžených 18 miliard korun. Je to prakticky poslední možnost, jak zachovat sazby pro rok 2013 ve stejné výši jako v roce 2012.

Další bod, který bych žádal předřadit, je bod číslo 67. Je to novela zákona o obchodním zákoníku, sněmovní tisk číslo 742, který reaguje na vládní novelu zákona o zrušení anonymních akcií. Nicméně tato vládní novela zákona je bohužel nedokonalá a prakticky tento problém neřeší. Neřeší z toho důvodu, že vládní novela má v podstatě tři možnosti, jakým způsobem tuto problematiku řešit. První možnost je, že ukládá akciovým společnostem zápis akcií do tzv. centrálního registru, druhá možnost je zaevidovat tyto akcie do komerčních bank, a třetí možnost je převod těchto akcií, to znamená anonymních akcií, akcií na doručitele, přímo na akcie na jméno. Bohužel, pokud dobře vím, tak v praxi probíhá například ta třetí možnost v podstatě tím způsobem, že by nebylo nutno převést tyto akcie na jméno z toho důvodu, že akcie spravují přímo akciové společnosti, tudíž mohou tyto akcie být ex post nějakým způsobem přepsány nebo vůbec nedopsány. To znamená, že ten problém to absolutně neřeší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP