(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další přihláška... Faktická poznámka, pane poslanče?

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dovolte mi vaším prostřednictvím vzkaz panu poslanci Polčákovi. Já si myslím, že je za prvé zapotřebí připomenout, jestli je slušné vůči občanům České republiky změnit poslanecký mandát ze strany Věci veřejné za pseudostranu LIDEM. Stejně jako jestli je slušné vůči nejenom občanům České republiky, ale i vůči tisícovce straníků Věcí veřejných neuposlechnout usnesení grémia strany a zradit stranu. Já myslím, že kdybychom se pustili do otázky slušnosti a hlavně zdroje oné neslušnosti, myslím si, že bychom se dostali do těžkého bahna druhého puče ve Věcech veřejných.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Neregistruji žádnou další přihlášku do rozpravy, proto rozpravu končím. Ptám se pana zpravodaje a paní místopředsedkyně, jestli chtějí závěrečná slova. Táži se také pana zpravodaje Koníčka, zpravodaje kontrolního výboru. Nevidím ho.

Takže můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana zpravodaje Polčáka, aby nás provedl procedurou. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, procedura je trošku složitější, nicméně zahrnuje deset hlasovacích kroků. Byly předjednány se zástupci všech poslaneckých frakcí, tak doufám, že se nám jimi podaří proplout bez újmy.

Já bych nejprve nastínil tu hlasovací proceduru, jak by bylo hlasováno. Samozřejmě nejprve by bylo hlasováno o pozměňovacích návrzích výborů. Zde mám na mysli především ústavněprávní výbor, výbor pro veřejnou správu. Následně by bylo hlasováno o poslaneckých návrzích výboru kontrolního, ty jsou pod písmenem C - C1, C3 a C2 samozřejmě. A vypořádáme se rovněž s pozměňovacími návrhy pana kolegy Sklenáka, pana kolegy Koníčka a paní kolegyně Klasnové.

Takže hlasovací procedura by byla následující. Nejprve navrhuji prohlásit za nehlasovatelné návrhy, které již jsou platné v legislativě v mezidobí, protože ten tisk se projednával skutečně řadu měsíců, tak již některé normy, které byly navrhovány, vstoupily v platnost a účinnost. To jsou normy pod pořadovým číslem A4, A6, B5, B7. Následně bychom hlasovali ve druhém kroku o pozměňovacím návrhu D1 a B12 - to jsou účinnosti. Následně ve třetím hlasování bychom hlasovali o technických návrzích A1, A7, A8, A9. Poté bod A3, poté bod A5, poté body dohromady A10, A11, A12. Následovalo by hlasování o bodu B6, potom v dalším kroku hlasování o bodu C1,C3. Následovalo by hlasování o bodu C2 samostatně, rovněž samostatné G2. Následovalo by samostatné G3 a předposlední hlasování o pozměňovacím návrhu pana Koníčka pod písmenem E nebo druhá část bodu E. Pak bychom už hlasovali o návrhu zákona jako celku. Tolik tedy hlasovací procedura.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Má někdo připomínku k této proceduře? Prosím, paní kolegyně Klasnová.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji za slovo. Ani ne tak připomínku, ale omlouvám se, nebyla jsem zahrnuta do té politické diskuse, takže jsem to slyšela nyní poprvé. Omlouvám se, co se týká toho návrhu, který podala paní poslankyně, resp. paní vicepremiérka, tedy D1, ten se bude hlasovat dříve než pozměňovací návrh pod písmenem F, tedy ten můj pozměňovací návrh. V tom případě bych prosila, jestli by to šlo opačně, protože jinak by byl ten můj nehlasovatelný. A omlouvám se, protože jsem tu proceduru skutečně neměla k dispozici, takže jsem to neviděla.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pan zpravodaj.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Já myslím, že potom je legitimní o tom navrhnout hlasování, to znamená, aby se rozhodlo hlasováním, o kterém bodu se bude hlasovat dříve. Já setrvávám na tom, aby se hlasovalo nejprve o bodu D1, protože je na něm široká politická shoda. Nicméně paní kolegyně Klasnová navrhuje hlasovat nejprve o bodu F1, takže o tom nechť rozhodne Sněmovna procedurálním hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak, byl přednesen návrh na změnu procedury ze strany paní kolegyně Klasnové, takže budeme hlasovat o tomto návrhu jako prvním a potom bychom schválili návrh procedury jako celku, protože se jedná o poměrně složitou věc.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem změny, kterou tady přednesla paní poslankyně Klasnová? Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 81 přihlášeno 161, pro 24,proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Vzhledem ke složitosti procedury ještě budeme hlasovat o vašem souhlasu s navrženou procedurou, tak jak ji navrhl pan zpravodaj Polčák.

Kdo souhlasí s návrhem této procedury, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 82 přihlášeno 161, pro 142, proti 10. Návrh byl přijat, takže proceduru jsme schválili.

 

Prosím pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Já tedy konstatuji, že body A4, A6 a tomu rovněž odpovídající body B5 a B7 jsou nehlasovatelné, protože již jsou obsaženy v platné právní úpravě.

Následovalo by tedy hlasování první, kterým se vypořádáme s pozměňovacím návrhem D1 paní poslankyně Peake a dalších. V tom případě, pokud by byl schválen tento návrh, tak je nehlasovatelný návrh pod písmenem F, A2, B2, B3.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Slyšeli jsme, o čem budeme hlasovat. (Zpravodaj: Stanoviska!) Omlouvám se. Stanoviska? (Navrhovatelka i zpravodaj souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 83 přihlášeno 160, pro 120, proti 10. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Dalším návrhem je otázka účinnosti. Zde bychom hlasovali o bodu B12, který navrhuje účinnost podle standardního předpisu. Pokud by byl schválen, tak je nehlasovatelný bod D2. Mé stanovisko k bodu B12 je pozitivní, je to návrh ústavněprávního výboru. (Navrhovatelka souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 84 přihlášeno 161, pro 153, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji. Další skupinou návrhů, kterou budeme hlasovat současně, jsou technické návrhy z usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, které jsou nerozporné, a ty jsou pod body A1, A7, A8, A9. Souhlas za zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Vaše stanovisko, paní místopředsedkyně? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 85 přihlášeno 161, pro 153, proti nikdo. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP