(15.00 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Tento bohulibý krok má však několik takových stínů. První z nich je ten, že o špatné situaci ve sportu z finančního hlediska bylo známo mnoho měsíců před uzavřením rozpočtu, uzavřením návrhu rozpočtu. Přesto vláda těchto 800 milionů do rozpočtu, do návrhu rozpočtu, který přišel do Sněmovny, tak těchto 800 milionů tam neposkytla, nezahrnula je do rozpočtu. V tisku, ve sdělovacích prostředcích se spekuluje, že tato změna, nebo přesněji řečeno tento pozměňovací návrh, který pravděpodobně bude přijat, je jakýmsi zvláštním, spíš nekalým obchodem mezi vládou a panem bývalým ministrem Dobešem, který v rozhodujících okamžicích za těch 800 milionů pro sport má podporovat v obtížných okamžicích vládu, jak už se to stalo např. při schvalování daňového balíčku.

Moje druhá otázka zní takto: Vážený pane premiére, máte závažné argumenty proti těmto spekulacím? Pokud ano, buďte tak laskav a sdělte mi je.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Další interpelací v pořadí je interpelace pana kolegy Lubomíra Zaorálka ve věci čerpání evropského fondu. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, já vám přeji také dobré odpoledne. Já se chci obrátit na pana premiéra s tím, co souvisí vlastně jednak s politikou škrtů, která je neustále součástí předkládaného rozpočtu a daňových úprav, a to, co podle mě dost špatně souvisí s tím, co vidím na některých ministerstvech vlády, kde se zadávají v současné době programy a zakázky za miliardy, aniž by to bylo jakkoli podloženo. Já bych speciálně chtěl pozornost pana ministra přitáhnout k zakázce, která se týká monitorovacího systému pro evropské projekty na příští rozpočtovací období, které Ministerstvo pro místní rozvoj chce pořídit zhruba za 1 mld. Jedná se samozřejmě zase o problematiku IT, se kterou už teď máme poměrně špatné zkušenosti z Ministerstva práce a sociálních věcí. Obecně se odhaduje, že zakázky IT jsou minimálně o třetinu předražené, když se ve vládě obstarávají. A tady se jedná o příklad skutečně mimořádného předražení, protože podle názorů odborníků podobné systémy v jiných státech Evropy se dají pořídit pětkrát až desetkrát levněji. Ministerstvo by vůbec nemuselo platit tyto prostředky, kdyby stačilo po vzoru rakouských, polských úřadů používat k evidenci evropských zakázek běžný program Excel, jehož licenci vlastní každý úřad.

Takže já bych rád, aby se pan premiér, který má odpovědnost za celou vládu obrátil a zajímal o to, jakým způsobem se tady chystá Ministerstvo pro místní rozvoj utratit ohromné prostředky v příštích letech na něco, co se dá jednoznačně pořídit levněji. Důvod takovéhoto pořizování si ferrari v době, kdy se mluví o škrtech a šetření, je naprosto nepochopitelný.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Dalším vylosovaným je pan poslanec František Novosad, který přednese interpelaci ve věci mandátu ČR na summitu, ale vidím, že ho tady nevidím, takže jeho pořadí propadá. Skutečně ho tady nevidím.

Takže budeme pokračovat další interpelací, kterou vznáší pan poslanec Miroslav Váňa ve věci, komu vláda slouží. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane místopředsedo, já svoji interpelaci jsem nucen velmi změnit a zredukovat, protože skoro nevím, komu bych kromě snad vás za zády ji tady měl říkat. Ono je to jednoduché. Tato vláda neslouží skoro nikomu a důkaz, že tato vláda neslouží skoro nikomu - tak se podívejte, tady toto je pracovní doba Sněmovny. Víte, kdyby to, pane místopředsedo - budu muset asi hovořit k vám, když pana premiéra tady nemám - kdyby to byla výjimka, tak by to každý poslanec, každá poslankyně zcela jistě pochopil či pochopila. Ale ono toto je pravidlo, toto je naprosté zažité pravidlo pana premiéra. Takto pohrdavým, arogantním, nedůstojným a neslušným způsobem jedná předseda této vlády s opozicí, takto arogantním způsobem jedná předseda vlády s občanskou veřejností. Protože tak, jak opozice zde na půdě Poslanecké sněmovny má svatosvaté právo v rámci ústních interpelací interpelovat pana premiéra, má právo ho zde vidět v práci, má právo ho zde slyšet a komunikovat s ním, ale tato práva jsou opozici upírána.

A já jsem zde ve Sněmovně ráno hovořil o církevních restitucích, o přesunu majetku z rukou státu v částce 150 miliard korun do rukou církví a náboženských společností a označil jsem to jako projev arogance moci. A toto je také projev arogance moci.

Nepřítomný pane premiére, vždyť vy našim důchodcům a seniorům vysvětlujete, že právě na nich budete šetřit 15 miliard, protože právě jim nechcete valorizovat penze, právě na ně nezbude, ale jste to vy, ten samý premiér, který církvím a náboženským společnostem posílá do kapes 150 miliard. Patnáct miliard pro důchodce nemáte - 150 mld. pro církve a náboženské společnosti máte. Třicet miliard pro majitele penzijních fondů máte! Jakou to děláte politiku? Kde jste, člověče, pane premiére?

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Může mě sice těšit, že jste si mě vybral jako náhradníka pana premiéra, ale bohužel jednací řád nezná interpelace na řídícího schůze, takže se budete muset spokojit s písemnou odpovědí pana premiéra. Mou povinností je pouze řídit tuto schůzi a nepřísluší mi hodnotit důvody, pro které pan premiér není přítomen, stejně jako důvody, pro které není přítomna většina poslanců.

Další interpelací bude interpelace paní kolegyně Drastichové ve věci dalšího řešení povinnosti sKaret. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane nepřítomný premiére, na rozdíl od kolegy Sklenáka vás budu ve věci sKaret interpelovat, jelikož si nejsem jistá, zda se vysvětlení a informací, třeba i prostřednictvím médií, vůbec dočkáme. Proto vás žádám, abyste Sněmovně podal vysvětlení k projektu sKaret a jeho další budoucnosti, projektu, který se objektivně ukazuje jako krajně nevýhodný pro občana a velmi nejistý pro stát.V minulých dnech jsme totiž byli svědky řady rozdílných vyjádření z úst vaší nové ministryně práce a sociálních věcí Müllerové, která jeden den byla pro dobrovolnost využívání sKaret, aby ještě během stejného dne své stanovisko zcela otočila. O několik dní později opět ministryně Müllerová kontrovala příslibem dobrovolnosti s tím, že se celý projekt sKaret brzy zpřesní. Od té doby resort MPSV rezolutně mlčí. Nemluvě o zcela opačných vyjádřeních vás, pane premiére, kdy jste do médií demonstrativně oznamoval dobrovolnost celého projektu a oceňoval pochopení ze strany České spořitelny, aby během několika hodin na vaše vyjádření kontroval šéf České spořitelny Pavel Kysilka prohlášením, že vše zůstane při starém a projekt sKaret zůstává nadále povinný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP