(15.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím o dodržování času. Paní poslankyně Bohdalová, prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Nedočkala jsem se odpovědi na tu základní věc. Dívám se na své kolegyně ze školského výboru, jestli vůbec počítáte s tím, že se to bude projednávat v tomto výboru, kterému to přísluší. To je jedna věc.

A z toho, co jste mi tady vysvětlil o těch zdravotních asistentkách, potažmo pomocných sestrách, tak já mám obavy, že díky tomu nám zaniknou střední zdravotnické školy, protože o ně nebude vůbec žádný zájem. Jestli jste si toho vědomi. Z našich zdravotnických škol po roce 1990 odcházely, já to vím z jižních Čech, dívky do Rakouska, kde je brali jako supervzdělané holky, které se tam velice uplatnily, tak tyhle ty školy my teď odpíšeme tímhle tím způsobem. Z toho, co jste tady řekl, mi to přesně tak připadá.

Takže na otázku, zda nás přizvete k tomu projednání, jste neodpověděl, ale odpověděl jste mi na to, že de facto když tohle to přijmete, tak se tahle země může rozloučit se svou tradicí, tradicí středních zdravotnických škol.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, budete na to odpovídat? Budete. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Ano, zcela určitě. Vy jste avizovala, že je to nepolitický problém, tak já na to odpovím věcně.

Ty sestry, které jsou tak ceněné v zahraničí, nejsou dobré jenom proto, že je u nás skvělé vzdělávání, což s tím souhlasím, ale také proto, že jsou vystaveny velmi kvalitní praxi a jsou využívány ve velmi vysokých funkcích. Také z těchto lidí se rekrutovali ti úspěšní lidé v zahraničí. My to samozřejmě budeme diskutovat ve školském výboru. Proto jednáme s ministerstvem školství a chceme to předložit ve verzi, která bude už aspoň v těch základních diskrepancích odstraněna.

Pokud jde o ten název pejorativní, ošetřovatelky, my už jsme z toho ustoupili po debatě na školství a necháme je pravděpodobně pojmenované jako zdravotní asistentky, když tedy ta nomenklatura, kde by bylo aspoň malinko, že to je sestra, není možná.

A na co jsem ještě neodpověděl? Já se omlouvám... (Z lavice: Už je to všechno.).

Ale zcela určitě, proto jsme to pověsili na web a proto o tom mluvíme, kde to všude jde, aby ta diskuse byla co nejširší a abychom znění, které přijde sem nebo do vlády, už bylo pokud možno odladěné. Samozřejmě ten problém je asi jako problém rušení nemocnic. To školství se stává pro současnou populaci teenagerů příliš hypertrofické a z malé části je i toto problém té napjaté diskuse.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane ministře. Teď budeme muset přejít k další interpelaci pana poslance Františka Novosada na nepřítomného Miroslava Kalouska.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za slovo. (Z lavice se hlásí jedna poslankyně s faktickou poznámkou.).

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já ji tedy ruším, ano? (Poslankyně z lavice: Já jsem chtěla faktickou, už jsem se přihlásila.) To nejde, to je mi líto, ale to opravdu nejde. (Poslankyně z lavice: Omlouvám se. Pane kolego, promiňte.)

 

Poslanec František Novosad: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, mám smůlu, nebyl tu pan premiér, není tu ani pan ministr financí, ale já svoji interpelaci přečtu.

V pátek 9. listopadu se v Bruselu uskuteční jednání Rady ministrů pro hospodářské a finanční věci a rozpočet. V rámci tohoto jednání proběhne zasedání dohadovacího výboru Evropského parlamentu a Rady. Mělo by být dosaženo dohody nad objemem a strukturou rozpočtu na rok 2013. Jedná se již o třetí jednání tohoto dohadovacího výboru a očekávají se dlouhá a těžká jednání.

Chtěl bych proto požádat ministra financí Miroslava Kalouska, aby sdělil, s jakou pozicí na toto jednání jede, pokud na toto jednání jede. A pokud ne, kdo ho bude zastupovat a jaký mandát má pro toto jednání. Ptám se hlavně ze dvou důvodů. Očekává se značný spor mezi nároky evropských institucí - na jedné straně chtějí více peněz, než jim chtějí dát členské země, konkrétně 138 miliard eur, o 9 miliard více, než je návrh členských zemí - a členskými státy reprezentovanými ministry na druhé straně. Jaká je tedy pozice České republiky? A druhým důvodem je má snaha vyvolat debatu a získat informace o pozicích České republiky, které nám neustále chybějí.

Byl bych rád jako místopředseda výboru pro evropské záležitosti, pokud byste nám tyto informace, pane ministře, poskytl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bohužel není přítomen Miroslav Kalousek, takže toto bude jen písemně.

Poprosím Ivana Ohlídala, který by ještě interpeloval pana ministra Leoše Hegera. Prosím.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážený pane ministře, jistě si vzpomínáte, že jsem vás již jednou před časem interpeloval ohledně kauzy nebo aféry, které se říká metanolová aféra. Já se teď chci zeptat na věc, která navazuje na tu moji předcházející interpelaci.

Víte, ve sdělovacích prostředcích se občas dozvíme, že zemřel další člověk. Já nevím, celkový počet je myslím 31 lidí, kteří zemřeli v rámci otravy metylalkoholem. Ale o dalších opatřeních, která souvisejí s likvidací této aféry, se ve sdělovacích prostředcích moc nehovoří. Také se nehovoří veřejně o tom, jaká budou opatření, nebo jestli už se aplikují opatření, která mají výskyt u dalších takovýchto otrav v budoucnosti zamezit.

Proč se na to ptám? Na svých poslaneckých dnech se setkávám s občany, kteří se mě na tyto věci ptají, a já bych rád fundovaně odpověděl. Proto kladu tyto otázky vám. A pokud byste měl v rámci této odpovědi na moji interpelaci málo času, tak bych vás poprosil potom o písemné vyjádření, pokud by to bylo možné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra Hegera, aby odpověděl.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo. Vážený pane poslanče, vážené dámy, vážení pánové, metanolová aféra je po své kulminaci, ale přesně podle našich předpovědí běží dál a objevují se další, naštěstí již ojedinělé, ale přesto jaksi četnosti jednoho až tří případů týdně. Dnes jsem dostal avízo, že zemřel na Moravě další člověk, který byl přivezen dnes a měl obrovskou koncentraci metanolu v sobě. Pil z lahví, které se našly v rodině, bez kolků, bez jakéhokoliv označení.

Já to říkám proto, že to je jaksi typická situace, kterou musí řešit ta budoucí opatření. Ta interpelace v této fázi by patřila spíše panu ministru financí, protože gesce vlády se změnila. My stále ještě držíme takzvaný krizový štáb, který je víceméně jenom v pohotovosti a informuje se vzájemně okolo kontrol a řešení aktuálních medicínských situací, jak to koordinovali hygienici. Vedle toho byla zřízena pracovní skupina řízená Ministerstvem financí, která připravuje legislativní změny do budoucna na to, aby se příčiny odstranily.

Z hlediska kořenů příčin je jasné, že ten metanol, který se dostal do oběhu, je až druhotný a prvotní je narušování potravinářských pravidel a technologických řetězců používáním nelegálního lihu, jehož zdrojem je převážně oddenaturovaný líh. A jak se ukázalo v té aféře, naše možnosti laboratorní, všech těch složek, které na to dohlížejí, je identifikovat i tento líh na základě zbytků denaturačních substancí. Kontroly byly rozšířeny právě i o tohle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP