(9.40 hodin)
(pokračuje Dobeš)

Co se týče zbývajících dvou úseků, tam je problematika trošku složitější. To je úsek Ostrov - Staré Město. Tady nebyl dokončen proces EIA. Ten je v tuto chvíli ze strany Ministerstva životního prostředí posuzován. My samozřejmě budeme muset počkat i na základy územního rozvoje ze strany Pardubického kraje, kde se ta problematika zejména týká města Litomyšl. Tady je třeba si říct, že musíme počkat na výsledky základů územního rozvoje, protože pokud se bude rozhodovat o variantách, tak předpokládám, že zvítězí varianta severní. Nicméně to záleží na krajském úřadě, jakou variantu zvolí, nebo jestli udělá dvě nebo jednu, a my na základě toho potom můžeme začít řešit variantní zpracovávání dokumentace.

V rozpisu je v tuto chvíli pro rok 2013 66 milionů korun, takže si myslím, že je to částka, která je připravena opravdu na to, abychom byli schopni (zpracování) veškeré dokumentace. Ale tady je primárně důležité rozhodnutí základů územního rozvoje.

Co se týče úseku Staré Město - Mohelnice, tam probíhá proces EIA. Nicméně zpracovatel posudku vyhodnotil dokumentaci jako neúplnou a doporučil Ministerstvu životního prostředí požádat o její dopracování. Ministerstvo životního prostředí se s tímto názorem zpracovatele posudku ztotožnilo a v březnu nám vrátilo, respektive Ředitelství silnic a dálnic, dokumentaci EIA k doplnění o požadované parametry. To v tuto chvíli probíhá. Stavba je v souladu se základy územního rozvoje Olomouckého i Pardubického kraje, což je dobrá zpráva. Alokovaná částka v tuhle chvíli na rok 2013 je půl milionu korun jenom na dopracování dokumentace EIA, kterou potom budeme předkládat znovu MŽP. Takže tady v podstatě nejsme opravdu v tuhle chvíli schopni říct, jaké další termíny budou, protože potřebujeme komunikovat s Ministerstvem životního prostředí a doplnit EIA o zprávy, o které mají zájem.

Abych dlouho nezdržoval, samozřejmě problematika týkající se R35 není jenom od Pardubic na východ, ale jsou to i úseky Plotiště-Úlibice a Úlibice-Turnov, což je část mezi Turnovem a Hradcem Králové. Ale přiznám se, že se to dá shrnout velmi jednoduše. Tato problematika je až teprve poté, co budeme mít třicet pětku do Olomouce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Orgoníková si vezme slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Já poděkuji panu ministrovi za jeho odpověď a nenavrhuji žádné usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže to by znamenalo, že můžeme ukončit projednávání této interpelace na pana ministra Dobeše a můžeme přikročit k další. To je interpelace na premiéra Petra Nečase, kterou měla přednést paní poslankyně Kateřina Klasnová. Toto projednávání bylo také přerušeno. Vzhledem k tomu, že tady není paní poslankyně Kateřina Klasnová, interpelace se projednávat nebude, jak praví jednací řád. Já ji tím pádem musím ukončit.

Mám tady další interpelaci. Počkejte, já se jenom dívám, jestli jsem něco nevynechal. Mám tady omluvu pana ministra Hegera, ten se omluvil od 10. hodiny z důvodu účasti na jednání vlády. Z toho plyne, že vláda bude jednat. Jestliže vidím, že zrovna teď jsme dosáhli kvora, tak bych zagongoval a odhlasoval paní poslankyni Kateřinu Konečnou, to bych ještě mohl udělat. Takže prosím, návrh paní poslankyně Konečné, aby byla přerušena její interpelace, bychom vzhledem k tomu, že je kvorum, mohli zkusit odhlasovat. Já vás tedy všechny odhlásím. (Projevy nesouhlasu z řad poslanců ČSSD.) Ovšem jinak to nejde, takže když se přihlásíte, tak zjistíme, jak na tom jsme a jestli jsme schopni to odhlasovat. Prosím, přihlaste se, já zagongoji, zjistíme, jestli jsme schopni dát dohromady dostatek poslanců.

Ani náhodou! Takže chvilku ještě počkáme, ale vypadá to, že kvorum zrovna nemáme. Takže interpelace paní poslankyně Klasnové na premiéra - řekl jsem, že ji rušíme.

Já tady potom mám interpelaci pana poslance Miroslava Váni ve věci zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. To je další interpelace na premiéra, která tady je. Prosím pana poslance Miroslava Váňu, kdyby nám ji zdůvodnil.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane místopředsedo, já již potřetí musím požádat u této i u následné interpelace o přeřazení, a to z důvodu nepřítomnosti pana premiéra.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. (Hlas: Není tu ani jeden člen vlády. Hlas: Přerušení.) Opravuji se, přerušení. V této chvíli ovšem tady není přítomen ani jediný člen vlády a mně připadá, že toto jednání tím pádem nemá žádný smysl, a já ho ukončím. Takže ukončuji projednávání písemných interpelací. (Nonverbální nesouhlas poslanců, kteří dávají najevo, že chtějí hovořit.) Pokládám za nešťastné, že vláda si naplánovala své jednání dneska na 10. hodinu ranní, právě v době písemných interpelací.

Ještě tady mám přihlášky. Nechám promluvit pana poslance Hulinského a pana poslance Filipa.

 

Poslanec Petr Hulinský: Já jsem rád, vážený pane předsedající, že jste si všiml, že tu není jediný člen vlády. Já si myslím, že to je velká ostuda. Ostuda v Poslanecké sněmovně, jakou máme vládu. Protože není možné, když sněmovna začne v 9 hodin, aby vláda začala zasedat, když má mít písemné interpelace, odpovídat, a místo toho - nikdo z vlády tady není a nepřijde. Když je potřeba, aby se hlasovalo, tak se poslanci vládní koalice odhlásí, aby nebylo kvorum a nebylo nás zde 67, jen proto, aby neprošel návrh, který je z řad opozice. Já musím říct, že dneska se tady opravdu zase stydím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl připomenout jednu věc - že to není ostuda Poslanecké sněmovny. Že to je symbol arogance moci této koalice. Styďte se! Tohle není opravdu možné! Jestli si myslíte, že to nikdo nevidí, tak si prosím přečtěte na internetových serverech reakce občanů na včera schválený zákon o církevních restitucích. Jestli si myslíte, že to ti lidé nevidí, nečtou, neposlouchají vás, a z tisíce odpovědí je tam 960 o tom, že to je největší hanba, že to je vlastizrada, tak to je opravdu ukázka ne práce Poslanecké sněmovny, to je ukázka vaší práce, konkrétních poslanců vládní koalice.

(Důrazně:) Pane předsedající, já navrhuji, aby Poslanecká sněmovna buď byla přerušena do 11 hodin, nebo aby bylo přijato usnesení, ve kterém vyzýváme konkrétní členy vlády, aby neplánovali v rozporu s Ústavou České republiky zasedání vlády na dobu, kdy podle zákona mají sedět tady a odpovídat na písemné interpelace. Ten zákon je zcela jasný. (Potlesk z řad opozice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP