(12.50 hodin)
(pokračuje Babák)

Tvrdá data roku 2012 říkají, že je to nesmysl, že se to nemůže stát. Proto Věci veřejné připravily jednak pozměňovací návrh již do rozpočtového výboru, který prošel. Dneska ho máme v třetím čtení jako bod A1, který se pravděpodobně nebo možná bude hlasovat. Dále Věci veřejné připravily další pozměňovací návrh, který řeší tuto věc, a to pod bodem D1, který by se měl hlasovat jako první v procesu, a dále Věci veřejné připravily ještě poslaneckou iniciativou jakýsi poslední záchytný moment, kdy v podstatě přes § 90 ve zrychleném čtení by měl být na listopadové schůzi.

Tímto bych poprosil a požádám, opravdu se zamyslete všichni nad tím, že ta data hovoří absolutně proti zvyšování daně z přidané hodnoty, a poprosím o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Myslím si, že je to velice pragmatické a že tento pozměňovací návrh by měl být podpořen.

Dále úplně ve zkratce. Věci veřejné připravily a konzistentně hlásají, že je potřeba snížit spotřební daň na naftu o dvě koruny, což máme též v pozměňovacím návrhu, ve třetím čtení budeme hlasovat. Dále jsme zařadili do našeho dalšího pozměňovacího návrhu, kdyby náhodou vypadla daňová progrese, které zcela nelogicky říká koalice solidární daň, tak máme v pozměňovacím návrhu, který řeší tuto daňovou progresi, znovuzavedení. To znamená, kdyby náhodou prošel pozměňovací návrh kolegy Borise Šťastného, který ruší tuto daňovou progresi, tak máme pro jistotu další pozměňovací návrh, který ji zavádí, dokonce o jedno procento vyšší.

To je asi vše. Jen bych chtěl doplnit, že pokud nám tyto pozměňovací návrhy neprojdou, zejména pozměňovací návrh na 14, 20 % zachování sazeb DPH, tak Věci veřejné nemohou podpořit balíček daňový, konsolidační, to znamená budou hlasovat proti sněmovnímu tisku 801, a tím pádem i proti vládě Petra Nečase.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych teď požádal pana poslance Antonína Seďu jako dalšího přihlášeného do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, přesto, či právě proto, že návrh zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů dozná v tomto čtení řadu změn, alespoň tomu věřím, a ve všech čteních bylo již řečeno téměř vše, přesto si dovolím daný návrh ještě okomentovat ze dvou problémů, které tady nebyly sděleny, a ze dvou pohledů.

Tím prvním pohledem je pohled široké veřejnosti, odborových organizací i tripartity. Je zajímavé, že všichni dotčení kritizují, a na tom se shodly nejen jednotlivé návrhy, ale také skutečnost, že na základě usnesení vlády nebylo k tomuto sněmovnímu tisku zpracováno hodnocení dopadů regulace. Já to znovu ještě zopakuji pro členy koalice: Na základě usnesení vlády nebylo k tomuto sněmovnímu tisku zpracováno hodnocení dopadů regulace. A to jak na občany, tak na podnikatele či firmy.

Je také zřejmé, že po poklesu odhadu růstu naší ekonomiky nebude tento vládní balíček stačit pokrýt výpadek dříve predikovaného růstu hrubého domácího produktu.

To, co tady nebylo moc zdůrazňováno, je také pokles podílu místních rozpočtů, ať již obcí, či krajů, na výnosech daně z přidané hodnoty a daně z příjmu fyzických osob v rámci navrhovaných změn rozpočtového určení daní. Opět mám obavu, že vlivem poklesu příjmů z DPH i poklesu reálných mezd a platů se dostanou rozpočty obcí a krajů do svízelné finanční situace. Prostě odhadované navýšení příjmů z tohoto vládního balíčku se neuskuteční v předpokládané výši či struktuře. A to je dnes téměř jisté.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, druhým problémem jsou, a to vláda sama přiznává, strukturální problémy země. Namísto toho, aby se řešily tyto strukturální problémy, jde vláda opět cestou necestou zvyšování daní či škrtů. Prostě v tomto návrhu postrádám, s jedinou výjimkou zvýšené srážkové daně z příjmu nerezidentů, taková opatření, která by obrátila současnou hospodářskou recesi v růst. Pouze připomenu, že mi od vlády schází aktivní politika zaměstnanosti, zejména vůči mladé generaci a lidem nad 50 let. Prakticky neexistuje proexportní podpora a podpora zvyšování konkurenceschopnosti našeho průmyslu. Postrádám prorůstová opatření a investiční stimuly do naší ekonomiky a také konkrétní kroky v boji proti daňovým únikům, šedé ekonomice či korupci.

Chci upozornit, že navyšování daní by se mělo vždycky dít až tehdy, když jsou vyčerpány veškeré možnosti k posílení výběru daní a také k zalepení děr, ze kterých odtékají příjmy ze státního či veřejných rozpočtů. K tomu vláda nemá buď dostatek odvahy, nebo se obávám, že ani dostatek erudice a chuti řešit základní problémy České republiky, a to ke škodě nejen současnosti, ale zejména ke škodě budoucího vývoje naší země.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Radim Fiala. Je přítomen? Ano. Prosím, pane poslanče, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, balíček předložený vládou nemohu podpořit. Vede mě k tomu situace, ve které se nachází česká ekonomika, podnikatelé a občané. Balíček nevyřeší nic, jen připraví odklad pro potřebu dalších balíčků, pro další tahání peněz od podnikatelů, aktivních, úspěšných a pracovitých lidí. Od lidí, kteří jsou páteří ekonomiky, státu a také politické pravice. Nevyřeší ten podstatný problém a tím je malý ekonomický růst české ekonomiky. Bez rostoucí ekonomiky nezaplatíme dluhy ani staré ani nové.

Během posledních týdnů jsem mluvil s řadou podnikatelů a živnostníků z Prostějovska a Olomoucka, z regionu, odkud pocházím. Byli to lidé, kteří každý den bojují o přežití na trhu, o práci, a tedy i o peníze pro své zaměstnance. Bojují s úvěry, daněmi a byrokracií. Znám je a hrdě se k těmto lidem hlásím. Patřím k nim. Balíčku nerozumíme a považujeme ho za zmenšení prostoru svobody.

Vzhledem k tomu, že nechci hlasovat v této věci s poslanci levice a zároveň platí, že tento špatný zákon nemohu podpořit, zdržím se hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď vyzývám pana poslance Víta Bártu. Není-li pan poslanec Bárta přítomen, tak je hotovo, jak se tady někdo ozývá, takže můžeme zřejmě obecnou rozpravu ukončit.

Takže ukončuji obecnou rozpravu a obracím se na zpravodaje. Nevidím tady navrhovatele. Já se obracím na zpravodaje, navrhovatele, jestli chtějí říci závěrečné slovo. To je jediné, co mohu učinit v této chvíli. Když tady není, tak tady není. Už vidím navrhovatele. Myslím, že navrhovatel se právě dostavuje do sněmovny. Požádám pana ministra Kalouska, jestli se chce vyjádřit. Nechce se vyjádřit.

Ještě zpravodaj, jak mi naznačoval, chce mluvit o proceduře. V tom případě svolám všechny poslance a vy nám můžete říct, jak si představujete proceduru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP