(17.50 hodin)
(pokračuje Dienstbier)

Ta úprava je vesměs provedena v novele zákona o politických stranách, ale právě proto, že se upravují i výdaje jednotlivých kandidátů politických stran a hnutí a v případě Senátu i výdaje nezávislých kandidátů, bylo potřeba obdobnou úpravu provést nejenom v zákoně o politických stranách, ale i v jednotlivých volebních zákonech.

Myslím, že by to pro tuto chvíli stačilo, a závěrem bych vás požádal o podporu tohoto zákona, protože předpokládám, že všechny politické strany mají zájem na tom, aby financování politických stran jak na příjmové, tak na výdajové straně bylo zcela transparentní. Předpokládám, že samozřejmě i v jednotlivých čteních včetně projednávání na výborech určitě bude debata, a já si myslím, že je i na místě se bavit o případných jiných pohledech na věc a pozměňovacích návrzích. Ale myslím si, že jako základ pro diskuzi je ten senátní návrh zákona dobrý. Díky tomu, že jsme na to měli poměrně dost času na rozdíl od zákona o volbě prezidenta republiky a projednávali jsme to v několika kolech, tak si myslím, že celou řadu původních legislativních návrhů i věcných připomínek jsme už zapracovali, a to od všech senátorů ze všech stran, které jsou v Senátu zastoupeny, ale samozřejmě se nebráníme další debatě ještě o vylepšení toho návrhu.

Pro tuto chvíli bych vás poprosil, abyste propustili návrh zákona do dalšího legislativního procesu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a jak naložíme, na to tedy bude reagovat zpravodaj pro prvé čtení poslanec Marek Benda. Zda propustíme. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane senátore, vážené dámy, vážení pánové, já se pokusím být stručný.

Ve své zpravodajské zprávě vláda k tomuto zákonu přijala stanovisko, které máme jako sněmovní tisk 719/1, ve kterém nedoporučuje Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem vyslovila souhlas, a to zejména z důvodu, že probíhá na vládní úrovni příprava zákona o finančních limitech financování politických stran a také kontrole dodržování těchto finančních limitů, které se, pokud je mi správně známo, zúčastní zástupci všech politických stran. Vede se tam zásadní debata o tom, jak má do budoucna financování politických stran vypadat, a je to trochu jiné, než jak si představují senátoři, že by ta omezení měla fungovat.

Dále vláda uvádí některé další výhrady, zejména neexistenci nezávislého orgánu kontrolujícího financování politických stran a také disproporčnost návrhu ve vztahu k možnosti fyzických osob věnovat maximálně jeden milion korun a úplného zákazu darů právnických osob.

Já přesně z těchto důvodů vystoupím v obecné rozpravě jako zpravodaj a navrhnu vrátit navrhovateli k přepracování, protože se domnívám, že toto je návrh, který má přijít z vládní dílny, má přijít po dohodě všech politických stran, a pokusím se poukázat ještě na některé další problémy, které v tomto návrhu vidím.

Tolik moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to máme tedy úvodní slova. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které - tak já jsem nejdřív viděl pana poslance Bendu se hlásit, pak pana poslance Chvojku. A pak paní...

 

Poslanec Marek Benda: Já bych klidně kolegovi Chvojkovi dal přednost, já jenom chci v rozpravě zopakovat ten návrh, že navrhuji, abychom vrátili tento návrh zákona Senátu k dopracování. Domnívám se, že se jedná příliš o polotovar, který není dobré na půdě této Sněmovny dopracovávat, a že je správnější počkat na vládní návrh, o kterém opravdu běží debata mezi všemi politickými stranami. Myslím, že ta debata je už dneska tak daleko, že vláda může v krátkém čase ten návrh zákona předložit.

Snad jenom ty největší výhrady, které bych měl, a proč návrh zákona pokládám za opravdu špatný.

Nedomnívám se, že je správné zrušit možnost darů právnických osob. Nevidím k tomu žádný důvod, nevidím žádný důvod k tomu, aby pokud je to transparentní, je to jednoznačné, je jasné, kdo dává, neměly právnické osoby právo darovat finance politické straně. Stejně tak se nedomnívám, že je správné limitovat možnost darů fyzických osob. To je jedna zásadní výhrada.

Dále si myslím, že jsou tam zbožná přání, která jsou ale zcela nenaplnitelná. Když se podíváme na § 17a odst. 5: Výdaje na volební kampaň ve prospěch nebo v neprospěch stran, hnutí a jejich kandidátů smějí vynakládat pouze strany, hnutí a jejich kandidáti a dále nezávislí kandidáti, jde-li o volby do Senátu. Kdo si přečte toto ustanovení, tak kromě toho, že je bez sankce, tak veškerá hnutí, která jsme tady zažili v posledních čtyřech letech, ať už se jednalo před parlamentními volbami o snahy o to, aby byli preferováni kandidáti ze zadních míst kandidátky, nebo různá jiná hnutí, která říkají volte tím či oním způsobem, by podle tohoto senátního návrhu zákona byla fakticky nezákonná a jejich snahy změnit politiku by měly být podle tohoto senátního návrhu zákona zřejmě sankcionovány nebo prohlášeny za nezákonné. To prostě nepokládám za chytré. Nejenom strany a hnutí mají zasahovat do politického života. Do něj může samozřejmě zasahovat každý a může například vyjádřit svůj názor na kandidáta, každé hnutí, každé sdružení. Ten pokus zúžit politický život jenom na souboj stran a hnutí já fakt pokládám za omyl. Nevím, proč to tam Senát dával, a pokládal bych za správné, abychom touto cestou nešli.

Takže doporučuji vrátit k přepracování a počkat si na vládní návrh, který myslím, že bude v dohodě všech politických stran zde obsažených.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď pan poslanec Chvojka přihlášený do obecné rozpravy.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem z toho trošičku smutný, protože už je stálým zvykem, že 90, nebo možná 95 % návrhů, které přijdou odněkud jinud, než je vláda, to znamená od opozice nebo ze Senátu, je odmítáno vládními poslanci z toho důvodu, že vláda připravuje svou vlastní úpravu. Tak bych se chtěl jenom zeptat a zeptám se paní předsedkyně Peake, kdy už ta úprava bude. Už se o ní mluví docela dlouho, tak by mě zajímal možná přesný termín předložení té úpravy do Poslanecké sněmovny.

A potom budu reagovat na pana kolegu Bendu, jestli mě bude poslouchat, prostřednictvím pana předsedajícího, pan kolega Benda navrhuje tento tisk vrátit k dopracování a přitom říká, že to nemá cenu, protože vláda bude mít svůj vlastní návrh. Takže mi to přijde trošičku nelogické - vraťte to k dopracování a my to beztak nepodpoříme, protože máme vlastní návrh. Tak chtělo by to trošičku nějaké elementární logiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, kdo ještě. Paní místopředsedkyně Karolína Peake je další, kdo je přihlášený do rozpravy, a pak tedy ještě zpravodaj.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já vítám jakoukoli diskuzi, která nás vrátí k tématu financování politických stran, včetně té diskuze, kterou otevřel tento senátní návrh, nicméně i já v tomto senátním návrhu vidím kromě celé řady dobrých návrhů, které jsou součástí i toho návrhu vládního, několik těch problematických, které zde zmínil už kolega Benda. I za sebe musím říci, že například zavedení zákazu darů ze strany právnických osob - nevidím k tomu důvod už proto, že například ve Spojených státech, kde se k tomu sáhlo, pokud vím, se to v tuto chvíli zase ruší, protože se tento zákaz poměrně snadno obcházel. Stejně tak otázka zavedení limitu na jednotlivé volební kampaně je věc, se kterou se počítá v novém volebním kodexu, nikoliv v zákoně o financování politických stran. Tento volební kodex je právě v meziresortním připomínkovém řízení a i otázka zavedení limitů do tohoto volebního kodexu byla debatována ve velmi široké pracovní skupině, v níž byli zastoupeni jak zástupci všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu.

Stav projednávání vládního návrhu je takový, že tento návrh byl již jednou otevřen na vládě, byl přerušen na jeden měsíc s tím, že má proběhnout jednání opět se zástupci politických stran jak ve Sněmovně, tak v Senátu. Toto jednání jsem zorganizovala a vedla asi před čtrnácti dny. Za sociální demokracii se jej zúčastnil pan poslanec Tejc, ale i zástupci senátního klubu sociální demokracie a postoupili jsme poměrně blízko ke konečné dohodě. V podstatě jediným jádrem sporu je pouze otázka dohledu a dohledového orgánu. Další jednání této pracovní skupiny je naplánováno na tento čtvrtek odpoledne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP