(17.10 hodin)

 

Poslanec Jan Čechlovský: V takovém případě budeme nyní hlasovat o pozměňovacích návrzích ve variantě II, což jsou body 4 a 5. Stanovisko zpravodaje - nesouhlas.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pana ministra? (Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování číslo 238. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu? Proti?

Hlasování číslo 238, přítomno 123, pro 43, proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

To je tedy to, co bylo potřeba učinit ještě před závěrečným hlasováním. Nyní nás čeká hlasování o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 731, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování číslo 239. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona. Proti?

Hlasování číslo 239, přítomno 124, pro 76, proti 45. Tento návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání bodu 129, sněmovního tisku 731.

Pan kolega Šťovíček se hlásí o slovo.

 

Poslanec Milan Šťovíček: Děkuji za slovo. Chtěl bych poděkovat všem, kteří podpořili tuto novelu horního zákona. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jsme u posledního bodu. Je to

 

131.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 427/2011 Sb.,
o doplňkovém penzijním spoření, a další související zákony
/sněmovní tisk 736/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů prosím, aby zasedl ministr financí Miroslav Kalousek a též zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Radim Vysloužil. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 736/2.

Otevírám rozpravu. První dostává slovo pan poslanec Miroslav Opálka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, nebudu zdržovat. Chtěl jsem jen podtrhnout, že si vážíme toho, že se alespoň něco dalo vyjednat na tripartitě. My máme představu, že by ten zákon mohl vypadat trošičku jinak, zejména z pohledu těžkých povolání, tak aby zde byla povinnost zaměstnavatele zúčastnit se tohoto systému. Mám osobně trošičku problémy také s tím, když někdo bude čerpat z tohoto systému a ještě bude na plný úvazek zaměstnán. Ale myslím si, že to jsou věci, které můžeme řešit i později.

Takže chci oznámit, že poslanecký klub KSČM dává důvěru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci. Jsme v rozpravě ve třetím čtení. Pan ministr Kalousek má slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já teď ponechám stranou, jak velmi mnoho pokládám tento nástroj za efektivní. Je to prostě dohoda se sociálními partnery. Je to také důkaz toho, že některá argumentace, jak vláda nehledala při penzijní reformě snahu o dohodu se sociálními partnery a ústupky, jak tyto argumenty nejsou pravdivé. My jsme se snažili vyjít vstříc.

Pojištění není povinné. Jsou tady předdůchody. Asi není náhoda, že Evropská komise drtivě kritizuje Českou republiku právě za tento návrh zákona, kde vláda České republiky ve své sociální citlivosti vyšla vstříc sociálním partnerům. Přes řadu pochybností, které tady zaznívají, právě proto, že si to řada skutečně pravicových poslanců ODS přála, tak vás velmi prosím o to, abychom tuto normu podpořili. Protože to podle mého názoru vyřeší situaci celé řady lidí, kteří krátce před povinným odchodem do důchodu přijdou o zaměstnání či se dostanou do jiné obtížné situace.

Já souhlasím s návrhy, které schválil rozpočtový výbor. Pokládám je za rozumný kompromis.

Pak je tam pozměňující návrh pana poslance Vysloužila, který se snaží rozšířit čerpání tohoto produktu i na životní a kapitálové pojištění. Já bych tady chtěl říct, že pan poslanec Vysloužil má systémově pravdu, že je to naprosto správný trend, naprosto logické uvažování. Máme několik problémů jednak s provázáním legislativně technickým, především s tím, že zatímco máme přesnou představu, jaké dopady do státního rozpočtu bude znamenat tento návrh u penzijních fondů se státním příspěvkem, nemáme v tuto chvíli zcela jasnou představu, jaký by to znamenalo dopad do veřejných rozpočtů, pokud by se to rozšířilo na jiné produkty. Prostě nemáme to zmapováno, nevíme to. Domníváme se, že tohle je běh na dlouhou trať. Myslíme si, že se k tomu můžeme vrátit za rok nebo za dva. Prosím pana poslance Vysloužila, aby to pochopil. Má pravdu, ale ta pravda bude mít více argumentů za rok. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo v obecné rozpravě vystoupení ministra financí Miroslava Kalouska. Nevidím žádnou jinou přihlášku do obecné rozpravy, proto končím obecnou rozpravu. Ještě pan kolega Skokan chce uvést něco pro stenozáznam.

 

Poslanec Petr Skokan: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já se omlouvám, nechci zpochybňovat poslední hlasování, ale prosím, aby ve stenozáznamu bylo, že jsem hlasoval pro. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, je to sdělení pro stenozáznam. My tedy můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Slovo dostane zpravodaj k tomuto tisku pan kolega Radim Vysloužil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Vysloužil: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, o tomhle návrhu nebyl podán návrh na zamítnutí. Současně je tento návrh v rámci výboru - takhle: Návrhem se zabýval rozpočtový výbor na své 35. schůzi dne 18. září a doporučil tento návrh přijmout ve znění přijatých pozměňujících návrhů.

Návrh procedury. Nejdříve bych hlasoval o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru jako celku. Dále o mém návrhu, který jsem načetl v rámci druhého čtení. A poslední bude hlasování závěrečné o návrhu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je nějaká poznámka k této proceduře? Je velmi jednoduchá, takže myslím, že o ní nemusíme hlasovat. Prosím tedy o první návrh. Budeme hlasovat o návrzích pod písmenem A, návrhy rozpočtového výboru. Je tomu tak?

 

Poslanec Radim Vysloužil: Přesně tak, celý návrh rozpočtového výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se na stanoviska. (Zpravodaj: Kladné.) Prosím pana ministra. (Souhlas.) Souhlas.

 

Zahajuji hlasování číslo 240. Ptám se, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti?

Hlasování číslo 240 přítomno 122, pro 113, proti 2. Tento návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Radim Vysloužil: Jako druhý návrh budeme hlasovat návrh, který jsem podal ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. Jedná se o návrh - sněmovní dokument 3842.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o stanovisko. (Zpravodaj: Za mě kladné. Ministr: Až příště, teď nemohu. Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování číslo 241. Ptám se, kdo podporuje tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 241, přítomno 122, pro 30, proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

To byly tedy tyto dva návrhy a nyní, jestli se nemýlím, jsme u hlasování o návrhu zákona jako celku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP