(Jednání pokračovalo ve 12.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Vážená vládo, kolegyně a kolegové, čas na přestávku uplynul, takže mi dovolte pokračovat v přerušeném jednání. Dřív než přistoupíme k dalšímu bodu, tak bych vás seznámil s další omluvou, která mi byla doručena. Jedná se o omluvu z jednání schůze 26. 9. od 13.30 hodin pro paní poslankyni Jitku Chalánkovou.

 

Budeme pokračovat bodem s pořadovým číslem

 

120.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani
z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 733/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali místo pan ministra financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Suchánek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 733/2, který vám byl všem doručen.

Můžeme k tomuto bodu otevřít rozpravu. Dříve než dám slovo panu poslanci Babákovi, který je jako první přihlášený do obecné rozpravy, tak tady mám sérii faktických poznámek. Jako první paní poslankyně Lesenská. (Mimo mikrofon se o slovo hlásí ministr financí Kalousek.) Omlouvám se, jako první se hlásí pan ministr financí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, děkuji za diskusi. Stalo se to, s čím bylo nezbytné počítat, že z prosté harmonizační novely se vzhledem k tématům, která cloumají veřejnou diskusí, stala novela, která se snaží i měnit parametry daně z přidané hodnoty, což skutečně nebylo úmyslem předkladatele v rámci této rozpravy a té předlohy, kterou máte před sebou.

Já si tedy dovolím konstatovat, že souhlasím se všemi návrhy rozpočtového výboru, o kterých je proto možné hlasovat najednou, pokud tak navrhne zpravodaj a vy budete souhlasit. A jistě pro vás nebude překvapením, že se všemi ostatními návrhy, zejména s návrhem usmívajícího se pana poslance Rykaly, zcela zásadně nesouhlasím a z úcty ke zpravodaji souhlasím se všemi jeho návrhy, o kterých lze také hlasovat podle mého názoru současně.

Ještě jednou děkuji za rozpravu. Prosím o schválení podle této žádosti.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Teď ještě přidělím slovo panu zpravodaji Pavlu Suchánkovi. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom shrnu, že žádný návrh na zamítnutí podán nebyl. V podrobné rozpravě bych potřeboval jeden legislativně technický pozměňující návrh. Po rozpravě vás seznámím s návrhem procedury. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Takže dříve než dám slovo panu poslanci Babákovi, tak bych vyřešil faktické poznámky. Paní kolegyně Lesenská - je to omyl, není tady přítomna? Není. Paní poslankyně Vlasta Bohdalová? Je to chyba. A pan poslanec Krákora. Rovněž chyba. Takže tím jsme vyřešili faktické poznámky.

Slovo má první přihlášený do rozpravy, pan poslanec Babák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Babák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velice v krátkosti, nechci tady dlouhosáhle mluvit, ale jen velice v krátkosti bych zopakoval a představil naše pozměňovací návrhy, protože jsem mluvil s některými kolegy ještě dnes ráno a nebylo jasné, co je obsahem našich pozměňovacích návrhů. Tak si dovolím opravdu velice v krátkosti.

Naše pozměňovací návrhy jsou pod písmeno D1, D2 a D3, čili jsou tři.

První pozměňovací návrh pod písmenem D1 se zabývá takzvaným rozvolněním institutu nespolehlivého plátce, kdy novela zákona o dani z přidané hodnoty zavádí tento institut nespolehlivého plátce, s čímž samozřejmě my souhlasíme, je to velice užitečná věc, obzvlášť v boji proti šedé ekonomice. Nicméně tato novela zavádí též takzvané ručení. Ručení dodavatele odběrateli, který nezaplatí DPH. A to si myslím, že v tuto chvíli není dobrý nápad. Myslím si, že to zatíží především ty poctivé poplatníky, kteří budou muset zaplatit daň z přidané hodnoty tomu nepoctivému, který neodvede tuto daň z přidané hodnoty na finanční úřad. Takže to by byl první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh se věnuje zachování dvou sazeb 14 a 20 % i po prvním - vlastně od Nového roku, kdy pokud neprojde daňový balíček, což se může teoreticky stát dnes, a pokud neprojde náš pozměňovací návrh, který prakticky zachycuje tuto poslední možnost, tak by od Nového roku platila jednotná sazba 17,5 %. Což si myslím, že nepřinese nic dobrého jak veřejnosti, tak samozřejmě nic dobrého pro státní kasu. Jdou nějaké odhady, že by byl výpadek z tohoto výnosu z této daně z přidané hodnoty asi kolem 5 mld. Kč vůči té stávající sazbě 14 a 20 %. Takže my bychom si dovolili navrhnout tento pozměňovací návrh, který samozřejmě navrhuje i kolega ze sociální demokracie. Nicméně opět musím zopakovat, je to trochu pokrytecké, když část sociální demokracie nebyla přítomna na rozpočtovém výboru, kde tento pozměňovací návrh mohl prohlasovat, a dnes se mohl hlasovat jako v balíčku všech pozměňovacích návrhů, které šly z rozpočtového výboru. Což by bylo daleko, daleko jednodušší. A proto samozřejmě chápu, že je to jakési ospravedlnění, nicméně je škoda, že jsme tuto věc nevyřešili již na rozpočtovém výboru minulý týden. Je třeba si opravdu uvědomit hlavně souvislost s tím, že pokud nebude odhlasován náš pozměňovací návrh, tak je prakticky poslední možnost zachovat sazby 14 a 20 % v Novém roce, pokud nebude schválen balíček, který půjde na příští plénum Sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP