(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Přerušuji interpelaci na pana ministra Kubu do příštího projednávání písemných interpelací.

Postupuji k interpelaci na premiéra Petra Nečase. Tady byla nejdřív interpelace poslance Miroslava Váni - pan poslanec Miroslav Váňa je přítomen - ve věci, v jakém stavu je společnost v důsledku vládnutí této koaliční vlády. Je to tisk 727. Požádal bych pana poslance Váňu. Hlásí se jako první. Nesouhlasí s odpovědí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane místopředsedo, já vám děkuji za udělené slovo. Dámy a pánové, než přejdu k obsahu své interpelace, tak mi věřte, že jsem zvažoval, mám-li hovořit do zdi, mám-li hovořit k nepřítomnému panu premiérovi, mám-li hovořit k předsedovi vlády, který pohrdá lidem, který pohrdá občany, který pohrdá opozicí, který pohrdá v podstatě celou Poslaneckou sněmovnou.

(Ministr Kalousek opouští sál a ve dveřích mává řečníkovi. Ten rovněž mává.) Taky, taky, taky.

A já přesto hovořím. A já vám řeknu proč. Já totiž mám obavu, že už tady dlouho nebudeme. Já mám obavu, že kdybych na pana premiéra čekal, tak se ho vlastně taky už nemusím dočkat. Já když vidím, v jakém stavu se nachází vládní koalice, jak to má pevně v rukou, tak si říkám, že je zapotřebí hovořit i tehdy, když tady pan premiér není, protože není jistota, jak to s vládní koalicí bude dál po další dny.

Vážený pane premiére, já vyslovuji nespokojenost s vaší odpovědí na moji písemnou interpelaci, kde jsem se zamýšlel nad tím, v jakém stavu se nachází společnost, naše společnost po 23letém budování kapitalismu v České republice. Já jsem vám psal, pane premiére, že vy a vaše ODS překrucujete hodnocení celého stavu, dnešního stavu, ve kterém se naše společnost nachází, že vy zaměňujete příčinu s následkem, že vy zcela záměrně matete lidi, abyste veřejnost odvedl a pozornost veřejnosti abyste odvedl od skutečně pravé příčiny toho, v jakém stavu se ta naše dnešní společnost nachází. Pane premiére, já musím vzpomenout výroku prvního porevolučního prezidenta z jeho prvního novoročního projevu Václava Havla, který řekl: "Naše země nevzkvétá." A já musím říct, po 23 letech budování kapitalismu v České republice, žel bohu, i dnes, po uplynutí 23 let, naše země, občané, vážně nevzkvétá. Naše země po 23letém budování kapitalismu vážně nevzkvétá. A proč vážně nevzkvétá? Protože drtivá většina lidí v naší zemi je nejen nespokojená, ale doslova dře bídu, žije od výplaty k výplatě, většina rodin po 23letém budování kapitalismu je na tom setsakramentsky mizerně. A vy to svým smíchem, svým křikem, vy to vůbec nezměníte. A já se domnívám, že to pravice ví, ale zcela záměrně před tou skutečností zavírá oči. Prostě obyčejné lidi trápí celá řada problémů, které jim sužují a ztrpčují ten běžný, obyčejný život. Lidé jsou naštvaní, jsou parádně naštvaní. Jsou naštvaní na politiky, na politiku, a lidé z drtivé většiny nám nevěří. Lidé nevěří vaší vládě, ale co je nejhorší, že lidé přestávají rozlišovat podle politického spektra a nevěří v politický systém jako takový. Nevěří v principy zastupitelské demokracie, ztratili zcela víru v politiku, ztratili víru ve spravedlnost a to je, dámy a pánové, smutný obrázek budování kapitalismu v naší společnosti po 23 letech.

Dámy a pánové, pojďme se velmi lehce podívat do historie a pojďme pohlédnout do 90. let po roce 1989. Tehdy to byla vláda, vláda pravice, která bez ostychu tunelovala peníze ze státního rozpočtu, které byly určeny na výplatu důchodů. Ano, pravicová vláda dlouhodobě a systematicky tunelovala státní důchodový účet, obírala de facto důchodce o jejich důchody, obírala důchodce o peníze, protože těmito penězi tiše pravicová vláda lepila dluhy, lepila díry vyráběné ve státních podnicích. Ano, dělala to vláda ODS. Zcela potichu, nepozorovaně. Dělala to dlouhodobě a systematicky. Jako konkrétní příklad uvedu České dráhy, kde byl vyprodukován tehdy dluh v 90. letech 50 miliard a Českým dráhám byla poskytnuta státní půjčka. V roce 1996, uvádím další konkrétní příklad, tehdy velmi významný člen ODS, ministr financí Ivan Kočárník, poskytuje státní garance vůči České národní bance v částce 22 miliard korun a celý vtip byl v tom, že garance byla na deset let. To už v roce 2006 nebyl Ivan Kočárník ani významným členem ODS a ani ministrem financí. A tak bych, vážený nepřítomný pane premiére, mohl zkrátka pokračovat dál. To byla praxe vaší předchůdkyně, to byla praxe pravicového vládnutí.

Pane premiére, já musím odmítnout to, co vy osobně a vaše ODS velmi často proklamujete, že tuto zemi zadlužili sociální demokraté. To je lež jako věž. To je lež jako věž. Nebyli to sociální demokraté, ale byli jste to vy, byla to ODS. Vy jste zadlužili tuto zemi. Naopak vláda sociálních demokratů zachraňovala to, co tady ODS zbabrala a zpackala. Vláda sociálních demokratů zachraňovala, aby lidem nebyly prošustrovány jejich peníze, které si lidé s důvěrou ve stát uložili do banky. Ano, přišla vláda sociálních demokratů a musela tady řešit to, co zpackala ODS. Musela řešit a ozdravovat celý bankovní systém, zachraňovat Investiční a Poštovní banku, zachraňovat peníze lidí, které měli v této bance a v bankách uloženy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP