(21.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Dámy a pánové, ohrožení suverenity v kontextu rozpočtů a rozpočtové politiky bylo před několika měsíci, když tato koalice protlačila touto sněmovnou za pomoci sociální demokracie akceptaci Evropského stabilizačního mechanismu, zásah do primárního práva České republiky, legalizaci toho, že až si někdo v Bruselu vzpomene, tak za konkrétní situace sem prostě přijedou páni vybrat peníze, desítky miliard korun. A tito pánové budou vybavení imunitou, vůči které Česká republika se v tomto kontextu mezinárodně zavazuje. Někdo může říct, že tím drobným krokem k tomuto stavu je přijetí eura. Ano, pan ministr financí mě při schvalování Evropského stabilizačního mechanismu tady školil na to, že přijetí eura není na nás, ale že je na Evropské unii, aby nás přijali do tohoto prestižního klubu, který tiskne papírky ztrácející svoji hodnotu a který jednoznačně v kontextu toho, o čem jsme tady hovořili v brzkém odpoledni, při vývoji evropských i amerických trhů a tištění těch dolarových i eurových papírků vytváří a roztáčí situaci, která jednoznačně hrozí více než vážnějším stavem, než který v současné době Česká republika se slovem recese zažívá.

Přesto tou další lží pana ministra financí je předkládání státního rozpočtu s jednoprocentním růstem pro příští rok. A tady už od mých předřečníků několikrát zaznělo, jak přijde v únoru nové vázání a nové překvapení nad tím, že ekonomika neroste o jedno procento, ale v lepším případě stagnuje nebo upadá.

Nicméně odhlédnu-li od všech ekonomických parametrů, a já se k nim ještě vrátím, je dobré v kontextu důvěry vlády a tohoto bodu připomenout i článek včerejšího Respektu, který nás informuje o tom, že - a teď se budu snažit citovat doslovně - neformální bezpečnostní poradce pana premiéra Ivan Langer je panem premiérem pověřen vyjednáváním ohledně současné koaliční krize. A mne by velmi zajímalo, jestli onen bezpečnostní poradce Ivan Langer, který bezesporu stojí se svými muži, jako je pan Bílek, jako je pan Červíček, jako je pan Salivar a řada dalších, v tomto směru v bezpečnostním systému státu, který po policejním puči a odvolání nezávislého policejního prezidenta Petra Lessyho bude součástí oněch vyjednávacích manévrů, které v tomto směru v rámci řešení koaliční krize pan premiér pověřil pana Ivana Langera řešením této krize.

Pan premiér tady jako obvykle není. Až se vrátí a zazní tady ve zkratce zamyšlení nad úpadkem české konkurenceschopnosti, tak se bude tvářit, že to neslyšel a že o tom nic neví. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že pan premiér by nám měl říct, jaká je tedy oficiální pozice Ivana Langera z pozice poradce pana premiéra v oblasti bezpečnosti, že by bylo fajn se dozvědět o tom, jestli Ivan Langer opravdu podle zpráv Respektu je pověřen vyjednáváním v této ožehavé situaci.

A velmi by mě zajímalo, jestli vedle citací Eurostatu a ratingových agentur z hlediska dlužnictví pan premiér se konečně laskavě vyjádří k tomu, co přijetí tohoto balíčku bude znamenat pro další úpadek v konkurenceschopnosti České republiky, co bude znamenat pro další nerůst z hlediska hrubého domácího produktu a co bude znamenat v žebříčcích konkurenceschopnosti z hlediska důvěryhodnosti této vlády.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji panu poslanci Vítu Bártovi. Dalším přihlášeným je pan poslanec Fuksa a připraví se pan poslanec Fiala.

 

Poslanec Ivan Fuksa: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ke zmiňovanému balíčku se nejčastěji diskutuje problematika zvyšování DPH. Bavíme se o tom na chodbách, někde dokonce i na toaletách. Já jsem rád, že konečně tato diskuse se otevírá i tady.

Se zvyšováním DPH mám také velmi vážný problém a trápí mě to, že již za posledních pět let až na jednu výjimku je to již počtvrté, co vlastně vláda za účasti ODS zvyšuje DPH a řešíme tento problém zvyšováním DPH. Zvyšujeme tak nepřímé daně, což jsme se k tomu vždycky hlásili tak, že to není tak zásadní problém. Ale my v tomto balíčku také zvyšujeme i přímé daně, omezujeme paušály pro živnostníky. Také zavádíme opětovně progresivní zdanění příjmů. Definitivně tím končí rovná daň.

Základní filozofií pro řešení krizí, ekonomických krizí státních rozpočtů, bylo vždy pro pravici, v tomto případě vždy pro ODS, hlavní téma a tím byly nízké daně a podpora podnikání. Pro levici, převážně pro ČSSD, vždy to byla podpora spotřeby a naopak zvyšování daní. Podpora spotřeby - vzpomeňme si na známé heslo "zdroje jsou". Nyní v tomto balíčku paradoxně křížově vlastně hlasujeme pro antikombinaci obojího a to je to, s čím mám problém. Zvyšujeme daně, jdeme proti podnikání, omezujeme paušály.

Dámy a pánové, já jsem rád, že konečně v řadách ODS se otevírá tato diskuse, která, doufám, se přesune i na diskusi v rámci koalice, a že budeme moci dosáhnout stejného cíle. Protože cíl máme stejný. Je to deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Proto věřím, že k tomuto cíli dojdeme, a ne za tu cenu jen a jen dominantně zvyšování DPH. Proto podpořím propuštění do druhého čtení a také podpořím, aby se zkrátila lhůta pro projednávání na 30 dní. Ale na závěr si dovolím jednu poznámku.

Neustále tady často slyšíme diskusi o důvěře trhů, to, že se nám zhorší rating, to, že to přinese dominový efekt, zdražení dluhové služby státu. Já chci říct to, že na základě dobré znalosti ratingu a ratingových postupů vím, že to, jakou zvolíme cestu k vyřešení společného cíle, to je deficit pod tři procenta, nezáleží na obsahu, záleží to, jestli toho cíle dosáhneme. Zhoršení ratingu může jen přinést potenciálně demise vlády a politická nestabilita, která potom zhoršuje vidinu realizace nápravných opatření do budoucna.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Dalším přihlášeným je pan poslanec Fiala Radim a připraví se kolega Opálka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, o ekonomických aspektech zvyšování daní tady již bylo řečeno mnoho a já se tedy omezím na krátká konstatování.

Návrh vlády, tak jak byl předložen, nepovažuji za správný. Další zvýšení daňové zátěže je chybná ekonomická strategie, která také významně mění dosud středopravý programový koncept vlády. Věřím, že v průběhu druhého čtení dozná návrh změn, a to změn nikoliv kosmetických. V podobě, jak byl předložen nyní, pro něj budu dnes hlasovat naposledy. Děkuji. (Zatleskalo pár poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Slovo má pan ministr financí Miroslav Kalousek s přednostním právem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP