(16.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Vraťme se k podstatě problému. Občané jsou zabíjeni jedem, který se u nás oficiálně nevyrábí. Je z dovozu? Vyrábí se tajně? Obojí je možné. Metyl zabíjí proto, že nelegální stáčírny nemají laboratoře a nevěděly o něm, anebo proto, že ho tam daly víc než jindy z jednoduchých důvodů - je prostě levnější. Ale co když jde o teroristický čin, ke kterému se zatím ještě nikdo nepřihlásil? Pak by to nebyl ovšem jednorázový problém. A ve skladech, jak jsme se dozvěděli, je 20 milionů lahví alkoholu. A upřímně, já nejsem člověk, který by podléhal snadno hysterii, ale i já jsem si prohlédl svůj skládek alkoholu, zejména ze své poslední narozeninové oslavy, a určitě nejsem sám v této Sněmovně, ale takto budou přistupovat k problému statisíce lidí. Kde je konec nebezpečí? Většina kontaminovaného alkoholu byla koupena v kamenných obchodech, což je pro mě naprosto šokující. V tržnicích se dají vidět všechny světové značky, ale podle vinět, ceny jsou však jinde. Dostaneme někdy jistotu, že přípitek s přáteli není vlastně ruskou ruletou? Metyl v alkoholu nezabíjí jen lidi, ale zabíjí i důvěru občanů ve schopnost státu je ochránit. Ale proč by potom občan měl vlastně platit daně? Metyl zabíjí i důvěru v české lihoviny. Přišla před chvílí zpráva, že Rusko velice zvažuje dovoz českých lihovin. A není samo. Totéž vlastně proběhlo i v Německu. Nejen tedy důvěru v české lihoviny, ale možná i v širší okruh potravinářského zboží. Je to jasným dokladem toho, že česká státní správa je po šestiletém působení pravicové vlády v naprostém rozkladu.

Pokud jde o samotnou hygienickou nezávadnost lihovin, jde přitom podle potravinářské komory o řešitelný a nijak zvlášť komplikovaný problém. Co je třeba udělat? Za prvé zakázat dovoz metanolu. Za druhé zavést registrační pokladny, které umožní zjistit, jestli se v hostinci nebo jiné jednotce restauračního stravování neprodává i něco, co nebylo na dodacích listech. Za třetí zvýšit počty potravinářských a obchodních inspektorů, hygieniků, celníků a dalších, kdo se podílejí na inspekčním provozu. Za čtvrté překvalifikovat porušování zákonů o výrobě a distribuci alkoholu na trestný čin. Za páté okamžitě udělat inventuru u výrobců a prodejců od největších až dolů - co je v lahvích, jaké jsou kolky, jaká dokumentace. Potravinářská komora, a to mě, mohu říci, zaujalo, navrhuje ještě jedno důležité opatření: okamžité ustavení vládní komise složené ze zástupců státní správy, odborníků z univerzit a z potravinářského průmyslu, kteří by byli schopni najít skutečně efektivní řešení této situace namísto více nebo méně neúčinných zákazů legálního prodeje, které více než cokoliv jiného podporují růst černého trhu.

Dámy a pánové, v krizi je nejvíce potřeba chladný rozum a odborná zkušenost a také důvěra. Myslím si, že součástí zápasu o důvěru českého obyvatelstva by mělo být podání informace, kterou bych rád, aby premiér podal v pátek ráno.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: V pátek ráno je tedy návrh zařadit tento bod Informace premiéra o postupu státu při řešení výroby a distribuce nelegálního alkoholu. Takže v pátek ráno tento týden. Ano, takže to je jakoby ukončení toho prvního bodu a můžeme přejít k dalšímu: Informace premiéra, ministra financí a ministra rozvoje ke stavu čerpání evropských fondů a jeho dopadu na státní rozpočet. Prosím.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, situace v čerpání evropských fondů je vážná a já jsem na ni upozorňoval již velmi dlouhou dobu, prakticky už od roku 2008. Obracím se na vás, vážená Poslanecká sněmovno, vážený pane předsedající, vážený pane premiére, zbytku vlády, dámy a pánové, s žádostí o zařazení mimořádného bodu této schůze Sněmovny s názvem Informace premiéra, ministra financí a ministra místního rozvoje ke stavu čerpání evropských fondů a jeho dopadu na státní rozpočet.

Důvody, které mě k tomu vedou, jsou především naprosto kritické zprávy o stavu čerpání evropských fondů, které probleskují v českých médiích, a především možné až katastrofické scénáře dopadu tohoto stavu na státní rozpočet, konkrétně na prohloubení schodku ve výši až několika desítek miliard korun. Dneska se objevila maličká zprávička, že Brusel necertifikoval projekty v rozsahu jedné miliardy eur, tedy 25 miliard korun. Ale bohužel je to první vlaštovka a obávám se, že tato první vlaštovka bude mít své bratříčky a sestřičky, že nám všichni neodletěli do teplých krajin.

Konkrétně mě k tomu vedou následující čísla. Z celkových řekněme 760 miliard korun, které jsou pro Českou republiku určeny v tomto období v roce 2007 až 2013, je certifikováno k dnešnímu dni něco kolem 138 miliard korun, tedy asi 17 %. Přitom do konce roku 2012 musí být certifikováno v každém z operačních programů alespoň 30 % celkové alokace. Dnes tuto podmínku nesplňují podle mých informací - já bych byl rád, kdyby nebyly úplné - operační program Životní prostředí, Integrovaný operační program, operační program Podnikání a inovace, operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, operační program Konkurenceschopnost a operační program Technická pomoc. Všechny tyto uvedené programy nesplňují tuto podmínku ani při započítání zálohy 9 % a takzvaných velkých projektů. Už letos tak hrozí vrácení miliard korun do rozpočtu Evropské unie v rámci nedodržení pravidla N + 2, respektive N + 3. Zastaveno je také proplácení jednotlivých operačních programů, a to operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, operačního programu Doprava, operačního programu Životní prostředí, ROP Severozápad a ROP Střední Čechy.

Dámy a pánové, podle těchto informací je tak velmi pravděpodobné, že již negativnímu vývoji nelze zabránit a lze pouze minimalizovat škody, např. rozhodnout o přesunutí prostředků mezi operačními programy. Bohužel tak může učinit vláda pouze pro daný rok a následující. To jinými slovy znamená, že se již nic nedá dělat s prostředky na léta 2007, 2008, 2009, 2010 a bohužel ani pro rok 2011. Vláda tak mohla učinit v roce 2010. Vláda by tedy co nejdříve měla rozhodnout o převedení části prostředků na roky 2012 a 2013. Otázka tedy zní, zda vláda o tomto kroku aspoň uvažuje, protože je zřejmé, že o ničem takovém ještě nerozhodla. To myslím, že je alarmující.

Dámy a pánové, je zřejmé, že za tento stav nese odpovědnost jak vládní koalice, tak i samozřejmě některá ministerstva především, kdy ten stav úředníků je takový, že prostě přišli málo zkušení lidé, kteří nedokážou ty věci zvládat. Můžeme říci, že minimálně ve dvou nebo ve třech krajích je situace podobná.

Dámy a pánové, navrhuji, aby tato informace byla podána zítra ráno jako první bod jednání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže tento bod ve středu ráno, můžeme říci po pevně zařazených bodech - asi.

Tak. A můžeme postoupit dále: pan poslanec Petr Skokan - Informace premiéra Nečase ke kauze metylalkohol. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP