(21.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

A tak sečteno podtrženo, dámy a pánové, já si myslím, že je zapotřebí si tady jednoznačně říci, že raněný tyrannosaurus, raněný veleještěr, který z tohoto hlediska jednoznačně je v situaci, kdy z probíhajících jednání odchází, třepou se mu ruce a hubne stejně jako státní pokladna, je přesně v situaci, na které můžeme jasně sledovat to, kam a do jakých pekel jde tato vláda. A ač tato vláda zůstane, dámy a pánové, prosím, mějme trpělivost s tím pojmenovávat tento nedobrý stav věci a nebojme se znova vyvolávat nedůvěru této vládě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím tady faktické. Pan poslanec Chvojka a pak pan poslanec Sobotka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si říkám celý dnešní den a říkal jsem si to i minulý pátek, že jsem v minulém životě musel udělat něco strašného, že jsem musel udělat něco hrozného, protože pánbůh mě trestá a trestá mě tím, že jsem ve Sněmovně, ve které sedí spolu se mnou i zástupci strany Věci veřejné.

V pátek jsem byl nucen poslouchat projev pana Babáka, který se přerodil za rok, kdy před rokem byl ještě pražskými intelektuály nepřijat, citlivými pražskými intelektuály, a za rok se z něj stal člověk, který se zajímá o Bibli a čte ji tady. Ačkoli pár slovíček mu ještě nejde. Ale je to prostě úplně někdo jiný. A nyní tady posloucháme litanie pana Bárty, který v podstatě ale za všechno může. Vždyť ty lidi, které tady jmenoval, pana ministra Kalouska, pana ministra Dobeše, kterého přivedl on do vlády, pan premiér Nečas, který je v podstatě premiér díky němu... Za všechno pan Bárta může také. On je v podstatě spolupachatel. Tak by to řekl trestní zákoník (Potlesk poslanců zleva i zprava.) Já si myslím, že na tohle panu Bártovi už nikdo neskočí, a jeho snaha, aby se preference, které má 0,4, přehouply na 0,6, to se mu nepodaří.

Pane Bárto, nic jiného vám nezbývá, než svoje voliče prosit za odpuštění, a i přesto se do Sněmovny už nikdy nedostanete. Díky. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Chvojka to myslel dobře, ale myslím, že to bylo nerozumné, pokud to vyvolá další reakci pana poslance Bárty. (Smích a potlesk.)

Prosím, pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegové a kolegyně, vážená vládo, já bych snad ani nevystupoval už v tuto chvíli, ale platí, že v těch minulých volbách v roce 2010 tehdy Věci veřejné, které kandidovaly poprvé a slibovaly lepší politický styl a změnu vůbec české politiky, tak sebraly hodně voličů sociální demokracii. V tom roce 2010 hodně voličů, a bylo to možná 100 tisíc, možná 200 tisíc voličů sociální demokracie, si řeklo zkusíme to. No, nevím, co by na to řekli, kdyby teď poslouchali vystoupení pana poslance Bárty. Zkusili to.

Ta situace tehdy byla taková, že Věci veřejné se prezentovaly jako úplně nový projekt. Řada voličů, i voličů sociální demokracie, jim dala hlas. A víte, ti lidé říkali - aspoň budete mít koaličního partnera. Já jsem s nimi mluvil na náměstích před volbami a oni přicházeli a říkali: Podívejte se, ta sociální demokracie, vždyť vy sami tu vládu nesestavíte. S kým ji chcete sestavit? My dáme hlas Věcem veřejným, to je v zásadě levicová strana. Vždyť oni mají podobný program, jako máte vy, sociální demokrati, aspoň budete mít koaličního partnera. A řada lidí, skutečně, bývalých voličů sociální demokracie, a já jim to nezazlívám, protože ten program Věcí veřejných byl z velké části okopírovaný z programu sociální demokracie, řada bývalých voličů sociální demokracie volila Věci veřejné a říkala si: Oni ti sociální demokraté, ten pan John, vždyť tak pranýřoval ty nešvary v televizi, budou mít aspoň toho koaličního partnera.

No a co bylo po volbách? Po volbách, když jsme jako strana, která vyhrála volby, pozvali na jednání všechny parlamentní strany, které se dostaly do Poslanecké sněmovny, sešli se s námi zástupci ODS, TOP 09, bylo to v zásadě formální jednání... Pozvali jsme také Věci veřejné a Věci veřejné byly vlastně jedinou z těch budoucích vládních stran, které na to jednání ani nepřišly. Vlastně ani neměly tendenci a snahu předvést svým voličům, z nichž řada byla bývalých voličů sociální demokracie, tak ani formálně nepředvedly snahu se sociální demokracií po volbách jednat. Nám bylo jasné proč. Prostě ty tři strany už byly dohodnuté před volbami.

Já bych rád požádal pana předsedu Bártu, bývalého předsedu Bártu, až bude opět tady v Poslanecké sněmovně vzpomínat, jestli by mohl také vzpomínat na to, co se dělo v roce 2010 a před rokem 2010, protože k tomu příběhu ještě kousek chybí. A určitě bychom si ho tady strašně rádi vyslechli a určitě by si ho vyslechli i ti voliči sociální demokracie, kteří tehdy podlehli lákavé, blyštivé a nepochybně i drahé kampani Věcí veřejných a dali jim svůj hlas.

Já chci jenom připomenout to, co říkal bývalý premiér a bývalý předseda ODS na jedné akci s podnikateli tady v Praze, když hovořil o projektu Věci veřejné jako o záložním projektu pravice, o něčem, co připravují někteří pražští podnikatelé spojení s ODS jako něco, co by do budoucna mělo zajistit, aby pravicové hlasy nespokojených pravicových voličů nepropadly. Že tady budou dvě varianty pro nespokojené voliče ODS. Jednu variantu připraví pan Kalousek - TOP 09 - a druhou variantu připraví pražští přátelé ODS v podnikatelském prostředí. A zřejmě ona varianta se nakonec jmenovala Věci veřejné. Já si myslím, že by bylo dobře, když budeme vzpomínat, kdybychom si vzpomněli i na toto období.

Jinak mi dovolte, abych na závěr tohoto svého vystoupení pogratuloval skutečně velmi upřímně panu premiérovi Nečasovi k tomu, jaká se mu povedla v roce 2010 koalice. Nepochybně to kulturu a poměry v zemi posunulo velkým způsobem kupředu. Děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám panu poslanci Humlovi, který měl mít už slovo dříve. (K řečnickému pultíku se postavil poslanec John.) Já nemůžu dát slovo panu poslanci Radku Johnovi, protože slovo má pan poslanec Huml. On je přihlášený fakticky, tam nemáte žádnou přednost. U faktických není přednost. Prosím pana poslance Humla, on měl být už dokonce dříve, já jsem se dopustil chyby. Musím trvat na pořadí faktických poznámek a to je pan poslanec Huml, paní poslankyně Kočí, pan poslanec Korte, pak pan ministr Kalousek, pan poslanec John, pan poslanec Paroubek. To je pořadí.

Prosím, pan poslanec Huml. A bude tu pořádek!

 

Poslanec Stanislav Huml: Určitě tady bude pořádek, bezesporu. Dobrý večer.

Já bych chtěl malinko zareagovat na vystoupení pana Víta Bárty. Na samém začátku mi to, upřímně řečeno, připadalo trošku jako svodka ABL, to bylo kolem toho Frkala, pravda. Ještě by to chtělo dodat fotky a možná nějaký zvukový záznam a bylo by lépe. Z těch Karlových Varů myslím. (Hluk v sále.)

Ale o tom to není. Já si osobně myslím, že vaše problémy s Ministerstvem dopravy jste si opravdu udělal sám. A nakonec jste to i v tom projevu řekl. Ministr Dobeš je váš ministr. Já mám připravenou zprávu pro nejvyššího státního zástupce. Na tom ministerstvu tečou peníze ven a neměly by odtékat. Je tam dokonce porušován zákon, teď aktuálně. A v té smlouvě, o které jste mluvil, z roku 2010 nebo 2009, těch pánů Řebíčka a spol. firmě ATS, tam je ukradená řádově miliarda. Divím se, že nebylo podáno trestní oznámení. Mohlo být podáno už za vedení ministra Víta Bárty. A možná mělo být. Tolik snad k tomu.

A obecně potom... (Poslanci v sále se ztišili.) Děkuji za ticho. Obecně potom, myslím si, že co se přeběhlictví týče, není přeběhlík jako přeběhlík. Ve finále jsme skončili všichni v opozici, tedy aspoň my z toho prvního vozíku, jak se teď říká, a je to projev toho, že cesty Páně jsou nevyzpytatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Byl dodržen čas. Paní poslankyně Kočí je další s faktickou poznámkou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP