(20.00 hodin)

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte, abych i já se vyjádřil k otázce nedůvěry vládě a zdůvodnil, proč budu hlasovat o nedůvěře této vládě. (V sále je neklid.)

Začal bych s tím, čím se mimo jiné také zabývám jako poslanec. Je to otázka řešení dopravní infrastruktury, a jaký je přístup této vlády, jaké měla vládní prohlášení.

Vládní prohlášení této vlády bylo, že se bude věnovat dopravní infrastruktuře, že nepřipustí, aby docházelo ke snižování prostředků do výstavby dopravní infrastruktury, s tím, že chápe, že dopravní infrastruktura je jedním ze základů vůbec možného rozvoje ekonomiky. Jaký je výsledek a jak postupovala a postupuje vláda právě v této oblasti? V roce 2010 -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon. Promiňte, pane poslanče. Všechny naše kolegy žádám, aby pokud nehodlají poslouchat rozpravu, opustili jednací síň. Promiňte, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Hojda: Pro rok 2010, to byl rok, který následoval po roce vleklé a velmi vážné finanční krize, bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou na rok 2010 96 mld. a 21 mil. korun na výstavbu dopravní infrastruktury. Byly to příjmy a výdaje státního fondu. Na rok 2011, kdy už vládla tato vláda, bylo schváleno 61,288 mld. Na rok 2012 58,267 mld. a na příští rok se tím teprve budeme zabývat a bude to pravděpodobně 56 mld. Tady je vidět jenom, jakou důležitost klade vláda na výstavbu dopravní infrastruktury, na ten základní stavební kámen fungování vůbec ekonomiky v České republice.

Jak to vypadá právě s rozpočtem na příští rok a vůbec s realizací v letošním roce? S ohledem na to, jaké byly a jsou problémy s uznáváním prostředků a výplaty prostředků z evropských fondů, mimo jiné tedy i do dopravní infrastruktury, bylo rozhodnuto, že se budou realizovat náhradní projekty, konkrétně jako jeden z pilotních projektů bylo vybráno, že bude výstavba a rozšiřování D1. Víceméně nazváno rekonstrukce D1, s čímž ostatně asi souhlasila většina, protože to byla v té době jediná možnost, jak zachránit alespoň část prostředků z operačního programu 1. Ovšem výsledek je asi následující. Až teprve nyní se dostává soutěž a vyhlašování soutěže do finále, a pokud všechno dobře půjde a nebudou žádná odvolání, tak by se mohlo začít s vlastní rekonstrukcí a výstavbou v prosinci letošního roku, ale spíše až na jaře roku příštího. Čili v letošním roce vůbec nic. Je to tristní a já si myslím, že nejenom Ministerstvo dopravy, ale i celá vláda svým přístupem a tím, jaké prostředky poskytuje, má na tom velice vážný podíl a je to do budoucna do podmínek rozvoje české ekonomiky velmi vážný zásah.

Jako další bych uvedl, a bylo to tady jmenováno, zavádění nového registru motorových vozidel. Bylo to myslím velice dost publikováno z jednotlivých míst. A k tomu mohu říci jediné. Odpovědná vláda, odpovědné ministerstvo nemůže připustit, aby se zaváděl úplně nový systém za úplně nových podmínek tak, aby nefungoval ještě systém stávající a záložní. Došlo tak k tomu, že byli poškozeni občané, byli poškozeni podnikatelé, a to nejenom finančně, ale samozřejmě i ti, kteří byli přistiženi policií, tak policie jim musela přidělit trestní body za to, že porušili zákon, protože docházelo k porušení zákona. A to je samo o sobě velmi tristní a tady si myslím, že všichni asi budou konstatovat, že jak ministerstvo, tak nakonec vlastně i vláda tuto svoji úlohu vůbec nezvládla.

Objevují se další skandály. Nebylo tady například řečeno, co se děje v České exportní bance. Vyšla zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu a zde se mimo jiné konstatuje, že Česká exportní banka připustila, aby byla financována akce, kde největší podíl z této akce, dokonce víceméně prostředky v miliardách, získala firma, která vůbec nemá sídlo v České republice, ale dokonce v daňovém ráji. Čili tyto prostředky úplně stoprocentně odplynou z České republiky, aniž by tady zanechaly to, co zanechat mají, to znamená včetně zdanění, včetně zaměstnání našich lidí.

Co mi také poměrně vadí a nebylo to zatím nikde prezentováno, ale bohužel se to začíná objevovat, že tato vláda rozhoduje svými rozhodnutími o tom, že omezuje využití vzdušného prostoru ve prospěch soukromých firem s tím, že tyto soukromé firmy jsou k dispozici vojenským cvičením, konkrétně se jedná o parašutisty. Lze to řešit jiným způsobem, ale dělat to způsobem rozhodnutí vlády, kdy vláda dodatečně umožní cvičení zahraničních vojsk na našem území a zavře prakticky vojenský prostor, který využívají amatérští letci, a letiště, které provozují amatérští letci, a ještě to umožní prakticky soukromé firmě, je myslím praxe, která je nepřípustná, a divím se, že takto rozhoduje vláda, která hovoří o tom, že by doopravdy měl každý jaksi odpovídat za to, co provozuje, každý odpovídat za své činy a neměly by být omezovány, a dokonce víceméně protiprávně omezovány činnosti, které jsou běžně jaksi k využití v České republice. A co se týče vzdušného prostoru, myslím si, že by to bylo možné řešit i jiným způsobem a jinou dohodou, a běžně se to i na jiných letištích řeší tak, že dokonce i vojenští parašutisté bez omezení vzdušného prostoru cvičí na letištích, která využívají i letečtí amatéři.

Je samozřejmě celá řada dalších důvodů. Nebudu jednání prodlužovat. Tyto důvody mimo jiné jsou také to, proč nezvednu ruku pro další činnost této vlády a vyjádřím jí nedůvěru. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní o slovo paní poslankyni Martu Semelovou. Další přihlášenou bude paní poslankyně Jana Drastichová. Prosím.

 

Poslankyně Marta Semelová: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, aféra stíhá aféru, korupce v nejvyšších patrech politiky, podezírání, lži podvody, zbavování se nepohodlných lidí. To je odraz a obraz současné vlády Petra Nečase. Nezajímá ji, jak lidé žijí. Je jí jedno, že jí nevěří už ani nos mezi očima. Nemá čas řešit ekonomickou situaci, protože má plnou hlavu vlastních problémů, vlastních kauz. Navíc velmi výrazně přispěla a dál přispívá k úpadku ekonomickému, ale také morálnímu. To, co předvádějí jednotliví vládní činitelé, by si normální člověk v životě nedovolil. Vládní koalice v čele s premiérem Nečasem přikrývá kauzy, za které by obyčejný člověk nesl plnou zodpovědnost, odmítá řešit nehorázné jednání některých ministrů, brání se jakékoliv zodpovědnosti. Přísnost v podzámčí, na zámku beztrestnost, ať se stane cokoliv.

Současný stav je proto naprosto neúnosný, a to nejen pro nás, opozici, ale především pro veřejnost. Právě ona se ve všech průzkumech dlouhodobě vyjadřuje naprosto jednoznačně. Vláda Petra Nečase nemá po tom všem, co předvádí, právo vládnout, měla by okamžitě ukončit destrukci této země a odstoupit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP