(15.50 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, navrhuji vyslovit nedůvěru vládě Petra Nečase.

Scházíme se zde dnes nejen kvůli nepřijatelnému chování členů vlády v kauze CASA, ale scházíme se zde také proto, abychom zhodnotili fungování vlády jako takové. Dovolte mi, abych kauzou CASA začal, protože to, jakým způsobem v souvislosti s kauzou CASA postupovali jak předseda vlády Petr Nečas, tak ministr financí Miroslav Kalousek, byly ty poslední důvody, které vedly poslanecký klub sociální demokracie k tomu, aby na dnešek navrhl hlasovat o vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase.

Myslím si, že každý občan v naší zemi, který se alespoň zčásti zajímá o veřejné dění, si všiml rozdílu v atmosféře, která panovala v této Poslanecké sněmovně a také ve vládě v kauze Davida Ratha na jedné straně a v kauze CASA, potažmo kauze poslankyně Parkanové, na straně druhé. Když si vzpomenete na situaci, která nastala po zatčení Davida Ratha - členové vlády do značné míry projevovali euforii, vládní politici nešetřili superlativy na adresu policie i státních zástupců. Nikde nebyly veřejně prezentovány žádné pochybnosti. Byla prezentována i ze strany vládních činitelů jen plná důvěra policii. Tuším, že i v době, kdy byl zatčen David Rath, policii vedl policejní prezident jménem Lessy.

Abych ilustroval tehdejší atmosféru, která panovala v řadách vládní koalice po zatčení Davida Ratha, dovolte mi, abych uvedl alespoň dva citáty. Ten první pronesl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Petr Gazdík tehdy řekl: "Aktuální kauza Davida Ratha je důkazem, že policie začíná v této zemi konečně konat a řešit korupční kauzy. Tvrzení pana Ratha, že jde o politický útok na jeho osobu a o likvidaci opozice, je opravdu směšné. Důkazy, o nichž se píše v médiích, hovoří jasně." Tolik Petr Gazdík. Nemusím připomínat, že tehdy i celý poslanecký klub TOP 09 deklaroval, že bude hlasovat samozřejmě pro zbavení imunity v této věci. Premiér Petr Nečas se tehdy vyjádřil takto: "Je to věc, kterou řeší orgány činné v trestní řízení. Ty jsou nezávislé a nemám sebemenší důvod pochybovat, že postupují v nesouladu se zákonem." Tolik výroky vládních představitelů v souvislosti se zatčením Davida Ratha.

Tehdy v Poslanecké sněmovně hlasovali téměř všichni poslanci pro to, aby poslanec Rath byl zbaven poslanecké imunity. Česká sociální demokracie, jejímž byl členem, rovněž hlasovala pro to, aby poslanec Rath byl zbaven poslanecké imunity. A my jsme, musím říci, v té době neběhali po Poslanecké sněmovně, neobviňovali jsme policii ze spiknutí, respektovali jsme, že policie a státní zastupitelství jsou nezávislé, a nepodlehli jsme pokušení vydávat tuto kauzu za útok na opozici a nepodlehli jsme pokušení využívat v této věci poslanecké imunity.

Atmosféra ve vládě a ve vládní koalici vůči orgánům činným v trestním řízení se ovšem výrazným způsobem změnila poté, kdy sem do Poslanecké sněmovny dorazila žádost o vydání vládní poslankyně Vlasty Parkanové, a to v kauze pořízení letounů CASA od společnosti Omnipol.

Na okraj kauzy CASA chci jasně říci, že sociální demokraté dlouhodobě kritizovali pořízení letounů CASA. Jsou tady desítky interpelací poslanců sociální demokracie na tehdejší představitele vlády. Požadovali jsme, aby tento neobvyklý nákup byl prověřen. Požadovali jsme v okamžiku, kdy se objevily problémy s provozem letounů CASA, aby vláda odstoupila od tohoto nákupu. Policie věc začala prověřovat, dospěla k tomu, že požádala o vydání poslankyně Parkanové.

Myslím, že bylo velmi zajímavé sledovat, jak se role nejaktivnějšího advokáta poslankyně Parkanové ujal současný ministr financí Miroslav Kalousek. Řada občanů i voličů si v té době kladla velmi jednoduchou otázku: To má ministr financí tak málo práce, že může věnovat tolik času a tolik prostoru tomu, aby řešil kauzu CASA? To skutečně nemá nic jiného na práci v situaci, kdy ekonomika klesá, kdy se státnímu rozpočtu nedaří?

Zdá se, že na tuto kauzu měl ministr financí Kalousek času dost. Jeho výroky pokládáme jako sociální demokraté za nepřijatelné. Výroky, kterými se obořil na práci policie v souvislosti s vyšetřováním kauzy CASA, jsou výroky, které jsou za hranou. Je to výrazný přešlap demokratického politika. Žádný ministr, žádný člen vlády by se takovýmto způsobem chovat neměl.

Já připomenu jenom dva citáty, které ilustrují, jakým způsobem ministr financí Kalousek soustavně podrýval pozici orgánů činných v trestním řízení v této věci. Za prvé, citát - Miroslav Kalousek: "Jsem hluboce přesvědčen, že jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy státu. To už je náběh na policejní stát!" Druhý citát: "Je to bezprecedentní manipulace s trestním řízením. Já jako křesťan nemohu doporučit vyšetřovateli ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili. Ale upřímně řečeno, když ne zastřelení, tak rezignace je ta jediná možná varianta." To znamená, uprostřed probíhajícího trestního řízení člen vlády, který je nota bene ve střetu zájmů, protože on byl členem vlády, která schvalovala pořízení letounů CASA, tak uprostřed probíhajícího trestního řízení tady v přímém přenosu člen vlády doporučuje rezignaci policejnímu orgánu, který provádí vyšetřování, a dokonce dozorujícímu státnímu zástupci! Já se ptám: Co jiného by bylo možné kvalifikovat jako ovlivňování trestního řízení než právě výroky tohoto typu?

Velmi zajímavé je, že v této souvislosti se vyjádřil přímo tady v Poslanecké sněmovně i současný předseda vlády Petr Nečas. I jeho výrok stojí za to, abychom si ho tady dnes připomenuli. Říká Petr Nečas tady ve Sněmovně: "Dovolte mi říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě ,nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků. To by asi nebyl ten správný krok." Premiér vlastně dodnes nevysvětlil, co tím vlastně myslel. Jestli on jako předseda vlády, jako hlava výkonné moci je přesvědčen o tom, že naše policie je jakási mafie, kterou bez ohledu na zákony ovládá parta policejních plukovníků a podplukovníků? O koho tady vlastně jde? V jakém stavu je naše policie? Co si o ní myslí předseda vlády? Myslím, že občané by si zasloužili odpověď, ale premiér tento svůj výrok ve skutečnosti nikdy nevysvětlil, tak se pouze můžeme domnívat, že i premiér podlehl obavě z toho, že policie vlastně jedná nezávisle a že policie by se mohla vlastně zabývat kýmkoliv a čímkoliv.

Ministr Kalousek kromě verbálních slovních útoků, které jsme mohli číst v minulých dnech a hodinách a které mají devastující vliv na schopnosti policie nezávisle čelit a vyšetřovat trestnou činnost, tak kromě těchto slovních útoků jsme zaznamenali ony dva slavné telefonáty mezi ministrem financí, vyšetřovatelem kauzy CASA a policejním prezidentem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP