(9.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Nezbývá mi nic jiného, než konstatovat, že během pouhých 14 dnů jsem byl terčem tří brutálních policejních provokací. Tu první jsem předal Generální inspekci bezpečnostních sborů, tuto rovněž předám Generální inspekci bezpečnostních sborů, tu prostřední o té tajemné schůzce kohosi s kýmsi předat ani nemohu, protože byla tak strašně hloupá, že ji raději hned druhý den sám šéf protikorupčního úřadu Martinec odpískal a dementoval. Nicméně jsou to tři brutální policejní provokace na člena vlády během 14 dnů.

Je mi velmi líto, ale k deabelizaci vlády zaplaťpánbůh došlo. K deabelizaci policie zjevně ne. A teď z policie bártovsko-morozovské manýry lezou jako šídlo z pytle například těmito policejními provokacemi. Podrobnosti sdělím bezpečnostnímu výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď zde mám čtyři přednostní práva. Nejprve pan předseda Kováčik, poté pan předseda Gazdík, pan předseda Sobotka, pan předseda Filip. Prosím pana kolegu Pavla Kováčika.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, milé kolegyně, ctění kolegové, přeji vám hezký dobrý den.

Já jsem přesvědčen o tom, že řada z nás už toho má doopravdy dost. Situace, za které je chod Sněmovny, její běžná agenda, ta agenda, kvůli které tady máme být, naprosto paralyzována. A dost toho mají i občané. Věřte tomu, s těmi lidmi mluvím, tak jako řada z vás, oslovují mě a říkají, už tomu proboha udělejte přítrž, učiňte tomu nějaký konec.

Pane premiére, jsem přesvědčen o tom, že je na vás, jak důkladně a jak rychle budete konat. Protože nelze nadále přehlížet toto pošťuchování jednotlivých složek státní moci, nelze nadále nechat průběh různým pochybnostem, kdo co řekl, kdo komu volal, proč volal, co volal a jestli volal vůbec a jestli mohl volat, anebo nemohl volat. Tohle to při vší úctě k volajícím i osloveným lidi přece nezajímá. A právem je to nezajímá!

Pane premiére, konejte co nejrychleji. Chce se mi říci, jestli se ti kluci hádají, pošťuchují a perou místo toho, aby řádně chodili do školy a psali úkoly, tak je z té školy vyhoďte všechny. A jestli, pane premiére, nejste schopen v krátké době efektivně a účinně konat, tak odejděte sám! (Potlesk části poslanců.)

Jsem přesvědčen o tom, že situace je zralá na nové hlasování o vyslovení nedůvěry této vládě. Nikdo nemá pochybnost, alespoň z těch lidí, se kterými mluvím já, o tom, že vláda veškeré zbytky důvěry a veškeré zbytky práva dál vést tuto zemi již dávno ztratila. Vyslovení nedůvěry by měl být pouze ten závěrečný akt, ta nutná administrativní tečka, která by učinila konec tomuto nechutnému trápení.

Chci říci, že poslanecký klub KSČM samozřejmě podpoří návrh paní předsedkyně Klasnové na nový bod a podpoří všechny další návrhy, které povedou k rozumnému konci této nechutné a trapné situace. Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan předseda Gazdík. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, je to zvláštní, ale já s panem kolegou Kováčikem v jedné věci souhlasím. Ano, tato Sněmovna by neměla být paralyzována od schvalování běžné agendy a zákonů, a proto si jménem dvou poslaneckých klubů dovoluji vznést veto na zařazení bodů, které navrhl pan kolega Tejc, i na zařazení druhého bodu, který navrhla paní kolegyně Klasnová. (Potlesk části poslanců.) Myslím si, že na veřejném zasedání bezpečnostního výboru se dnes této problematice můžete všichni, kteří chcete, věnovat dostatečně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď pan předseda Sobotka, poté pan předseda Filip, potom tedy pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych reagoval na fakt, že poslanci ODS a poslanci TOP 09 zavetovali podle vyjádření předsedy klubu pana Gazdíka zařazení nového bodu nebo zařazení nových bodů, které se měly týkat chování ministra financí. Já musím říci, že to je velmi špatná zpráva, že poslancům ODS ani poslancům TOP 09 vůbec nevadí to, jakým způsobem se ministr Kalousek vůči policii v posledních týdnech chová. Já ale doufám, že to bude vadit alespoň předsedovi vlády.

Zaznamenal jsem v minulých dnech vyjádření Petra Nečase, předsedy české vlády, který komentoval skandál, který se týkal telefonátu mezi ministrem financí a vyšetřovatelem kauzy CASA. Tehdy se pan premiér postavil k té věci velmi jednoznačně. Prohlásil, a vycházím alespoň z toho, co citovala média z jeho výroků, prohlásil, že kdyby cokoli podobného učinil kterýkoli jiný ministr, tak už ho odvolá. Podle vlastního vyjádření premiér vlády pokáral ministra Kalouska na zasedání vlády, které se odehrálo ještě dříve, než byl onen telefonát mezi ministrem financí a policejním prezidentem. Předpokládám, že se to skutečně stalo. Předpokládám, že předseda vlády napomenul ministra financí a požádal ho, aby se vůči policii nechoval takovýmto papalášským způsobem. A já si myslím, že potřebujeme znát dnešní názor předsedy vlády. Potřebujeme vědět, jestli premiér dostojí svému slovu. Jestli dostojí svým silným výrokům, které pronesl 2. července a které pronesl 4. července letošního roku. Myslím si, že to není tak dlouho, je to týden, a myslím si, že by si premiér ještě mohl pamatovat na to, co sdělil občanům 2. a 4. července letošního roku.

Myslím si, že stanovisko premiéra z minulého týdne bylo zcela v pořádku. Také se domnívám, že je nepřijatelné, aby se člen vlády choval způsobem, jakým se vůči Policii ČR v posledních týdnech chová ministr financí. Jsem také přesvědčen, že kdyby toto učinil kterýkoli člen vlády, tak by z vlády měl odejít a měl by být z vlády odvolán. Věřím, že premiér dostojí svému slovu, že jeho slova nejsou jen tak, že platí déle než týden a že lidé mohou věřit a mohou ještě poslouchat to, co říká předseda vlády. Jestliže to tak nebude, jestliže premiér dnes nenavrhne prezidentu republiky odvolání ministra financí, pak je zřejmé, že cokoli, co říká předseda vlády, nemá váhu a není potřeba to žádným způsobem brát vážně.

Chtěl bych také vyzvat ostatní členy vlády, aby na tu věc reagovali. Protože není možné nechat bez reakce poznámku o tom, že pokud by se takto choval kterýkoli jiný člen vlády, tak bude odvolán, a respektovat skutečnost, že kromě odvolatelných členů vlády je tady potom ještě jeden člen vlády, ministr financí, který podle všeho odvolatelný vůbec není.

Dámy a pánové, musím říci, že já nemám telefonní číslo na policejního prezidenta. A myslím, že jsem ho nikdy neměl. A nikdy by mě nenapadlo policejnímu prezidentovi volat v situaci, ve které se ocitl ministr financí Kalousek v kauze poslankyně Parkanová. Prostě celý ten kontext hovoří proti tomu, aby člen vlády, ústavní činitel, kontaktoval přímo policejní důstojníky, nebo neřkuli přímo policejního prezidenta. To není standardní chování.

A jestliže pan ministr financí hovoří o tom, že se projednává rozpočet, no samozřejmě že se projednává rozpočet, ale rozpočet přece musí projednávat odborní náměstci Ministerstva financí s odbornými náměstky na Ministerstvu vnitra. Tak tomu vždycky v minulosti bylo a myslím si, že je tomu také takto dnes. A kromě policejního prezidenta ještě existuje ministr vnitra, to je člen vlády, který politicky odpovídá za resort Ministerstva vnitra. Jestliže chce ministr financí řešit konkrétní problémy resortu Ministerstva vnitra, má přece partnera ministra Kubiceho. Ale já si myslím, že problém je také v tom, že to vypadá v České republice, jako bychom žádného ministra vnitra neměli, anebo to dokonce vypadá, jako by se ministrem vnitra v posledních týdnech stal Miroslav Kalousek. A to také není přirozená situace, to není normální situace ve vládě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP