Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. července 2012 v 9.01 hodin
Přítomno: 186 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 41. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami a prosím též o nahlášení karet náhradních. Zatím nahlásil pan ministr financí Miroslav Kalousek, že bude disponovat náhradní kartou číslo 12. Pan kolega Hamáček má náhradní kartu číslo 6.

Nyní prosím tedy k omluvám z dnešního dne. Zatím mi byly doručeny tyto omluvy. Z poslanců se omlouvají: Walter Bartoš - pracovní důvody, Pavel Bém - osobní důvody, Jiří Besser - zdravotní důvody, Václav Cempírek - osobní důvody, Václav Klučka - zdravotní důvody, Pavol Lukša - rodinné důvody, Alfréd Michalík - zdravotní důvody, Josef Novotný st. - osobní důvody, Jiří Paroubek - osobní důvody, Antonín Seďa - rodinné důvody, Jaroslav Škárka neuvádí důvod.

Z členů vlády se omlouvají: pan ministr Fiala pro pracovní důvody, Kamil Jankovský - zahraniční cesta, Jan Kubice - pracovní důvody, Alexandr Vondra - pracovní důvody. To byly omluvy. (V sále je velký hluk.)

Mám zde čtyři přihlášky k programu schůze, paní místopředsedkyně Peake bude pátou. Jako první se přihlásil pan kolega Jeroným Tejc, po něm paní předsedkyně Klasnová.

Pan ministr Chalupa má náhradní kartu číslo 29.

Slovo má pan kolega Tejc. Prosím o klid!

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil požádat o zařazení nového bodu na tento program, a to Informace předsedy vlády České republiky o termínu podání návrhu na odvolání ministra vlády Miroslava Kalouska. (Potlesk z lavic opozičních poslanců.) Protože já myslím, to jediné, co ještě nevíme, je, kdy to bude, protože pokud pan premiér se bude chovat tak, jak slíbil, tak by to měl učinit.

Všichni totiž vědí, co se stalo včera na jednání výboru pro bezpečnost. Policejní prezident sdělil na jednání, které bylo veřejné, že mu Miroslav Kalousek třikrát volat, a to 4. července. Mimo jiné mu měl sdělit v souvislosti s kauzou CASA, že všichni budou odstíháni, a to brzo. Policejní prezident to jako nátlak nevnímal a odmítl to. Ať už to byl, nebo nebyl nátlak, já myslím, že to je něco, co nemůžeme jen tak přejít.

Je nepochybné, že tyto hovory se uskutečnily, a je nepochybné, že se uskutečnily poté, co sám pan premiér slíbil, že už nikdo z vlády něco podobného činit nebude, explicitně Miroslav Kalousek. Já jsem čekal, že pan premiér dnes přijde na jednání Sněmovny později. Ne že bych nebyl rád, když ho vidím za svými zády, ale čekal jsem, že dnes nepřijde na devátou hodinu, ale na desátou, protože jsem očekával, že tak jako v případě Jiřího Pospíšila v tuto dobu bude na Hradě a po nočním telefonátu s prezidentem republiky mu teď bude předávat návrh na odvolání ministra financí Kalouska. (Potlesk zleva.) Jaké překvapení, že to tak není!

Místo toho tady slyšíme od pana premiéra Miroslava Kalouska a dalších různé výmluvy a různé podmínky toho, co se ještě musí stát, aby ten návrh podal. Má to prý dokázat policejní prezident. Já bych se chtěl zeptat co. Má dokázat to, že mu Miroslav Kalousek volal? Já jsem přesvědčen, že to dokáže velmi lehce. Ale policejní prezident jasně řekl, že si hovory s ministry vlády České republiky nenahrává. A já myslím, že to je dobře. Já bych opak skutečně považoval za fatální porušení všech pravidel.

Já myslím, že není možné trvat na tom, že teď důkazní břemeno bude na sprostém podezřelém, kterým je policejní prezident. Tady je prostě dvojí metr. Když něco řekne ministr vlády, tak pan premiér učiní velké prohlášení, pozve si jej na jednání a řekne mu: už to nedělej, ale já ti věřím. Když něco podobného učiní policejní prezident, tak pan premiér je nekompromisní: buď to dokaž, nebo odejdi. Ale to je dvojí metr. Já myslím, že kdyby se stalo, že policejní prezident si nahrál hovor, který byl veden mezi Miroslavem Kalouskem a jím, tak by nepochybně byl Miroslav Kalousek první, který by to označil za estébácké metody, které je potřeba odmítnout, a požadoval by okamžitý odchod tohoto člověka. Pan premiér se chová velmi podivně. Požaduje, aby důkazy předložil policejní prezident. Já myslím, že tady je to podobné, jako když místo vyšetřování toho, kdo něco ukradl, se vyšetřuje, kdo to vynesl, kdo o tom informoval. No, to je přece úplně stejné! (Potlesk zleva)

Já bych chtěl vyvrátit několik mýtů, které se od včerejška objevily. Za prvé, policejní prezident včera ve výboru řekl totéž, co zopakoval při několika dalších rozhovorech. Existuje z toho zvuková nahrávka a já doufám, že bude pořízen stenozáznam, aby se o tom každý mohl přesvědčit a nebyla veřejnost mystifikována tím, že policejní prezident snad bral zpět své původní výroky.

Také jsme slyšeli, že policejní prezident měl oznámit daleko dřív to, že mu pan ministr Kalousek volal. No, já myslím, že kdyby to udělal ještě předtím, než se tady hlasovalo o zbavení imunity paní Parkanové, tak by nepochybně byl obviněn panem Miroslavem Kalouskem a možná i panem premiérem, že je ten, který se tady snaží zmanipulovat vydávání a snaží se přidat další argument pro to, aby byla vydána. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP