(11.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Stále se mi staví na oči... Myslím, že to byl biskup Beran. Myslím, že to bylo po tom, co odešel, kdy se někde v cizině vyjádřil, což je takové trošku překvapivé: "Zaplaťpánbůh, že jsme o ten majetek přišli. To bylo něco, co nás v něčem táhlo ke dnu." A mně připadá dneska, když se bavím s celou řadou představitelů výkonných menších církví, tak mě překvapuje, jak často od nich slyším: Tohle jestli opravdu dostaneme, tak nás to zahubí. Oni mi říkají: Já jsem ve sporu s vedením naší církve, protože ti jsou tím samozřejmě dneska chyceni, že mají takovouhle nabídku. Ale ti prostí kněží mi říkají: Máme podezření, že to bude pro nás ničivé, tento dar. Na druhé straně vina není na jejich straně, protože kdo může říkat, když vám někdo nabídne peníze, prostě neberte. Ale vina je na vás, když to takovýmto způsobem děláte.

Vy tvrdíte, že tady máte jakýsi vytvořený jakýsi konsenzus. Ten konsenzus je zaplacený, přátelé. (Potlesk z levé části sálu.) Není to nic, čeho logiku byste byli schopni prokázat. Ale rozumíte, to je jedno, kdo tleská. Tady tleská 80, 90 % lidí v zemi, když vám někdo řekne, že tohle je zaplacená smlouva a nic, co by bylo opravdu vyjednáno, nic, co by bylo veřejně vysvětleno.

Víte, já nechápu výroky pana premiéra za mnou, který v poslední době říká: Mně na podpoře veřejnosti nezáleží. Mně je to jedno, že mi nikdo netleská. To je sice pěkné, ale nezlobte se, vy jste vrcholní politici v této zemi a vy se nemůžete tvářit, že vám je jedno, co veřejnost říká. Vy si přece nemůžete myslet, že dlouhodobě vám projde, pokud říkáte: Mně je jedno, že to 80, 90 % nesouhlasí. To se v této zemi z vaší strany pořád opakuje. U radarové základny mi dokonce někteří z vás řekli: To je úplně jedno, že nějakých 70, 80 % lidí je proti. A teď znovu u církevních restitucí! Vám je to prostě jedno, že 80, 90 % lidí je proti! A budete říkat, že je populismus se k těm lidem přidat, což je podle mne absurdní.

Proč? Protože, co je to populismus? Populismus je, pokud budu zneužívat emocí, pokud budu říkat, že to dělám ve jménu vlasti a podobných věcí. Ale to, co tady říkám, je opravdu racionální. Já se nedovolávám emocí. Já se dovolávám rozumu! Dokonce se dovolávám aj vašeho rozumu. (Poslanec Benda mluví od stolku zpravodajů.)

Jaké závisti? Uvědomte si jednu věc. Pan ministr Kalousek a vláda tady včera navrhovali zvýšení daní. Zase - dolní sazba daně o 1 % zase na 15, 21 %. Vy tady v podstatě imrvére včera jako dneska navrhujete další návrhy, ve kterých po lidech chcete, aby platili víc dokonce za základní potraviny a podobně. Ty 3 mld., které budete vyplácet církvím, kdybych je vzal a dal je lidem zdravotně postiženým a podobně, tak by to pro ně byla docela významná suma. Protože dneska, kdybychom vzali ty, co jsou na tom nejhůř, sociální pomoc těm nejslabším, tak 3 mld. to by byla zásadní suma, která by jejich situaci zlepšila.

Jak je možné, že vy tady klidně přicházíte s takovýmito návrhy, kde miliarda není zas tak málo, a zároveň řeknete, že zahajujete transfer 134, 135 mld., kde se finančně vyplatí 60, po inflaci 90 v průběhu 30 let. Vy tím zvýšíte dlouhodobý dluh státu. Evropská komise vám sděluje, že jí to připadá riskantní v souvislosti se závazky, které Česká republika má. Vy to všechno hodíte za hlavu. Veřejnost do toho pravděpodobně nemá co strkat nos. Vy si to tady prostě prohlasujete.

Já si myslím, že to, co tady předvedla paní ministryně kultury, když řekla, že tohle je odpověď na ty námitky, které tady zazněly, tak je to podle mě naprosto nedostatečné. Paní ministryně prostě ty námitky odbyla!

Jestli tohle je vaše odpověď, tak to nevezme nejenom tahle Sněmovna, ale mohu vám říci, že tenhle váš způsob obhajoby těch 80, 90 % lidí rozhodně akceptovat nebude. A vy to chcete přesto tady takto protlačit? Já bych chtěl pana premiéra varovat. Jeho nepopulistické přesvědčení, že může kašlat na názory lidí, dlouho nemůže vydržet! (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan poslanec Vladimír Koníček. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl z tohoto místa poděkovat paní ministryni za snahu. Když jsem zaslechl v jejím projevu své jméno, domníval jsem se naivně, že odpoví aspoň na převážnou většinu mých konkrétních dotazů. Ona však ve svém vystoupení zpochybnila pouze práci jednoho státního úředníka. Citovala zde z dopisu ředitele Pozemkového fondu, který mi napsal, že žádný seznam pozemků neexistuje. Paní ministryně tvrdí, že takový seznam má. Já vás, paní ministryně, tímto žádám, protože určitě existuje v elektronické podobě, abyste mi na adresu konicekv@psp.cz během dnešního dne odeslala, abych se podle toho mohl zařídit. To je první věc.

Věřím, paní ministryně, že ještě do konce rozpravy odpovíte na další konkrétní dotazy, které jsem zde v prvním, ve druhém, i ve třetím čtení přednesl. Vy jste totiž neodpověděla na nic! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Paroubek byl další. To byla tuším faktická. To ještě není ta řádná.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já jsem si to nechával původně do svého vystoupení, ale musím říct, že se to stále oddaluje. Já si myslím, že už k němu ani v průběhu dneška nedojde.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, jste hned druhý v nové sestavě.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já bych byl rád, abyste mě nepřipravoval o čas ve dvou minutách, které jiní nedodržují.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nastavuji to, co jsem říkal. (Veselost v sále.)

 

Poslanec Jiří Paroubek: Hlavně stáhněte čas, o který jste mě připravil.

Především bych se chtěl vyjádřit velmi nelibě nad tím vyjádřením, které tady řekla paní ministryně. Já to cituji: "Postup v době stalinismu byl správný," že si to snad myslí opozice. Já nechci mluvit za celou opozici. Především bych chtěl říct, že to je naprostý nesmysl. Ti, kdo vám, paní ministryně, připravovali tento podklad, samozřejmě jsou někde ideologicky tak vyšinutí, že nemám slov, kterými bych to charakterizoval. Doporučil bych vám stejný postup, který jsem udělal já v poslední době, to znamená věci, které mi kdysi někdo připravoval, tak nejzásadnější věci, vystoupení si zkrátka připravuji sám. Vyměňte své poradce.

A druhá věc. Jenom přátelsky bych chtěl panu místopředsedovi Sněmovny říci - on řekl, že husitismus byl anticírkevní a antiklerikální. Pane místopředsedo, to je zcela ahistorické tvrzení. Nic takového nikdy nebylo. To bylo velice hluboce náboženské hnutí a Jan Žižka nebyl žádný vůdce českých ateistů. Jan Žižka byl boží bojovník. (Hlasitý smích poslance Rádla.) Sám sebe považoval za božího bojovníka, takže to byl člověk, který byl hluboce věřící a nebyl to žádný ateista. (Slabý potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Benda. Zaregistroval jsem to správně, že se hlásil o slovo? Ano, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, já chci opravdu jenom krátce zareagovat zejména na to, co říkal pan místopředseda Zaorálek.

Za prvé. Pokládám za opravdu mimořádné pokrytectví od sociální demokracie, která u Ústavního soudu vysoudila Lidový dům na základě obecných principů restitucí jako jediná politická strana, dostala ho a žije z něj, s žádnými menšími stranami se nerozdělovala a nerozdělila, tak teď zpochybňovat tentýž Ústavní soud a říkat to, že Ústavní soud přiznává práva někomu jinému, jako církvím, je nesprávné a nespravedlivé. To tedy opravdu pokládám za opravdu mimořádné. První věc.

Druhá věc. My jsme v této republice majetkové křivdy nahrazovali v nejširším možném rozsahu z celého východního bloku, jak vůbec bylo možné. Já nevím, jestli pan místopředseda Zaorálek v té době nebyl, pokud si pamatuji správně, ve vrcholných politických funkcích, ale tady došlo k nahrazení opravdu v maximálním rozsahu. Ve většině ostatních zemí východního bloku k tomuto nedošlo, ale majetkové křivdy, a to jsme dobře věděli, že nejsme schopni napravit všechno, že škody, které způsobil komunistický režim na lidských osudech, na věznění, nemožnosti studovat a desítkách a desítkách dalších věcí, nejsme schopni samozřejmě napravit, ale majetkové škody právě ve snaze obnovit vlastnickou strukturu řekněme konce první republiky jsme nahrazovali v maximálním rozsahu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP