(Jednání pokračovalo v 17.51 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, čas vypršel naší volební pauzy, takže mi dovolte, abych navázal - a já tady mám před sebou návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího - to už jsme vyřešili? To bylo přerušeno? To je hotové tady to? Takže pan poslanec Tluchoř by potom vystoupil s výsledkem, až ho bude mít k dispozici, to mi zřejmě sdělí. Dobře.

 

Můžeme se pustit tedy do těch bodů dalších.

 

49.
Návrh poslanců Anny Putnové a Petra Gazdíka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů
(zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 634/ - prvé čtení

Poprosím paní poslankyni Putnovou, která by za navrhovatele uvedla tisk 634.

 

Poslankyně Anna Putnová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych představila novelu vysokoškolského zákona, která je poměrně malá svým rozsahem k osobám, ke kterým se vztahuje, ale podle mého soudu a podle soudu mnoha kolegů z vysokoškolského života je významná jednak svým propopulačním mechanismem a také svou manifestační hodnotou, protože oceňuje mateřství a dává příležitost vytvořit dobré podmínky pro mateřství studentek vysokoškolaček.

Co je cílem této novely? V této novele chceme umožnit studentkám vysokoškolačkám, které z důvodu svého mateřství budou prodlužovat standardní dobu studia, aby nemusely zpoplatnit své studium v okamžiku, kdy prodlouží svoje standardní studijní doby.

Jaká je současná situace? V současné situaci je zákonem garantovaná doba, kdy vysokoškolák, vysokoškolačka studuje bezplatně, jako standardní doba plus jeden rok. Tento koeficient se nazývá n+1. V případě, že si student prodlouží dobu studia nad tento stanovený koeficient, jeho studium je zpoplatněné. Poplatek za prodloužení studia stanoví - dolní hranici - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a činí za jeden semestr asi čtyři a půl tisíce korun. Horní hranice stanovena není. V praxi je situace taková, že řada vysokých škol za jeden semestr studia v době po prodloužení standardní doby účtuje poplatek dvacet a více tisíc za jeden semestr.

Opakuji znovu, cílem této novely je, aby studentky vysokoškolačky, které z důvodu těhotenství a mateřství budou prodlužovat svoje studium nad standardní dobu, nemusely tento poplatek platit, navíc v době, kdy budou mít přerušené studium z důvodu těhotenství a mateřství, jim zůstal statut studentky.

My jsme tento návrh poměrně široce konzultovali jak s Českou konferencí rektorů, tak s Radou vysokých škol a řadou stakeholderů, kteří se k návrhu vyjadřovali. Zaznamenali jsme vesměs kladné ohlasy, ale chtěla bych také říct, že jsme se setkali v průběhu jednání s několika typy pochybností, které bych v této situaci ráda uvedla na pravou míru.

Ten první typ pochybnosti se vztahoval k otázce zneužívání tohoto mechanismu, respektive k řetězení mateřství tak, že by docházelo k zneužití nadstandardní doby studia. Chtěla bych říct, že tuto námitku můžu směle vyloučit, protože pokud dojde k řetězení mateřství či řetězení těhotenství, stále zůstává zachována hranice 26 let pro definování nezaopatřeného dítěte, respektive matky, která by měla nárok na sociální podporu.

Druhý typ námitek spočíval v tom, že se jedná o navýšení a zatížení státního rozpočtu. Chtěla bych ujistit, že nejde o zásadní navýšení rozpočtu, protože se znovu bavíme jenom o výdajích, které by se týkaly nezaopatřeného dítěte, v tomto případě matky studentky do 26 let, a to podle definice, která ze zákona vyplývá pro vyplácení dávek. Myslím, že by tady mělo zaznít, že se tato novela naprosto netýká a nedotkne se rozpočtu krajů a obcí.

Další oblast pochybnosti, kterou jsme zaznamenali, spočívala v tom, že je to návrh, který bude znamenat významné snížení příjmů vysokých škol, veřejných vysokých škol. Chtěla bych upozornit na to, že příjmy, které přicházejí do vysokých škol získáním poplatků, jakýchkoli typů poplatků, zůstávají ve stipendijním fondu a nemohou být využity jako provozní či investiční prostředky.

A poslední oblast, se kterou jsme se setkali v rámci diskuzí, byla otázka, zda tato novela není diskriminační vůči studentkám středoškolačkám či mužům otcům. Toto je novela, která se týká studentek vysokoškolaček, čili je to oblast, která řeší vysokoškolský zákon, a středoškolačky v tom nejsou zahrnuty. Pokud jde o muže otce, i oni mají možnost čerpat rodičovskou dovolenou a pamatujeme na ně v tom, že budou moci z důvodu rodičovství přerušit svoje studia, nicméně podotýkám, že bonusy, které z této novely jsou připsány, jsou připsány ženám. Je to významný počin v tom, že chceme, abychom slaďovali pracovní a profesní, profesní a soukromé povinnosti žen. Domníváme se, že je to drobný krůček, který pomůže k tomu, aby ženy vysokoškolačky měly stejné podmínky pro to mít děti v době studia jako ženy, které jsou v jejich věku zaměstnané. Je to novela, která oceňuje mateřství a říká studentkám vysokoškolačkám, že mít dítě v době studia je dobrá životní strategie, která bude znamenat v jejich kariéře do budoucna posun.

Myslím, že toto jsou ty podstatné rysy novely. Pokud chcete podrobnější informace, najdete je v důvodové zprávě. Jinak jsem připravena k rozpravě. A prosím o propuštění této novely do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji za toto uvedení paní poslankyně Putnové a prosím, aby se slova ujal také zpravodaj pro prvé čtení poslanec Ivan Ohlídal. Prosím, pane poslanče, mohl byste nám podat informaci o tom jednání výboru, který se tím -

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Ne, ne.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě nezabýval, takže vůbec, myslím, ještě ne. Ale co si myslíte o tomto tisku tak, v této fázi? Co si myslíte?***




Přihlásit/registrovat se do ISP