(16.50 hodin)

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Dámy a pánové, první bod, který se týká návrhů na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny bych uvedl následujícím způsobem.

Volební komise obdržela do 5. června 2012 od poslaneckých klubů tyto návrhy. Rezignovali: na členství v organizačním výboru Vít Bárta, v rozpočtovém výboru Vít Bárta, v hospodářském výboru Zbyněk Stanjura, ve volebním výboru Jan Vidím, ve výboru pro obranu Jan Kubata.

Navrženi byli: do organizačního výboru paní poslankyně Kateřina Klasnová, do hospodářského výboru pan Jan Kubata, do volebního výboru pan Zbyněk Stanjura a do výboru pro obranu pan Jan Pajer.

Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stanoví, že změny v ustanovených orgánech a komisích lze provádět pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny však nestanoví způsob hlasování. Volba výboru už déle probíhá veřejně, proto navrhuji veřejné hlasování i teď pomocí hlasovacího zařízení.

Doporučuji tedy, abychom nejprve jedním hlasováním -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane předsedo, promiňte, že vás přeruším. Ještě musím otevřít rozpravu. Po skončení rozpravy vás požádám, abyste všechny návrhy včetně toho svého přednášel a postupně se s nimi v hlasování vyrovnáme.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Určitě. Já jsem chtěl říci, že bych doporučoval, abychom nejprve jedním hlasováním hlasovali o pěti rezignacích a poté druhým hlasováním o volbě všech členů najednou. Nyní prosím, abyste otevřela rozpravu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Otevírám rozpravu. Máme přihlášeného pana poslance Jaroslava Škárku. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Škárka: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, já bych vám chtěl tímto oznámit, že rezignuji na členství ve výborech a podvýborech Poslanecké sněmovny, tedy ve výboru petičním, kontrolním a rozpočtovém a podvýboru pro kontrolu hospodaření ve veřejné správě a podvýboru pro legislativu a kontrolní systémy.

Rezignuji nikoliv proto, že bych si připouštěl sebemenší náznak nějaké viny, ale naopak proto, že jsem byl doposud nepravomocně odsouzen nespravedlivě, na zakázku a bez jakékoliv právní objektivity. Skoro bych řekl, že rozsudek v mém případě je právní paskvil, jako by ho snad připravoval sám pan doktor Bárta. Doufám, že se odvolací soud zachová právně standardně, a věřím, že nepodlehne politické objednávce. Nechtěl jsem ale čekat na verdikt odvolacího soudu, a proto se členství ve výborech sám a nyní vzdávám. Věřím, že v případě mého osvobození se najde alespoň jeden hrdinný poslanecký klub, který navrhne mé vrácení členství s takovou razancí, jako se ozývaly hlasy spravedlivých na moji rezignaci.

A byl bych také rád, kdyby si novináři, kteří zasvěceně o problému píší, zjistili podstatu, a ne si jen přihřívali novinářskou polívčičku.

K samotnému rozsudku řeknu jen pár slov. Nebudu Sněmovnu seznamovat s celým rozsáhlým odvoláním, které mám připravené. Pominu to, že právně je takto rozsudek neobhajitelný i ve vztahu ke zbavení imunity pro jeden paragraf a odsouzení za jiný nesouvisející, pro který jsem nebyl zbaven imunity. Zákaz mandátu, který je protiústavní a mnoho dalšího právně pochybného.

Ale spíše jsem zvědav, jak se kolega Vacek vypořádá s tím, že on vlastně jako jediný přijal úplatek a ještě to veřejně deklaroval. Jsem zvědav, jak se někteří kolegové - namátkou John, Josef Dobeš, Karolína Peake, Michal Babák, Radim Vysloužil a samozřejmě mnozí další - vypořádají s trestním oznámením za křivá svědectví u soudu oproti důkazům, které sama policie uznala a soud je měl k dispozici a velkoryse je přehlédl.

Ale to podstatné a nejhorší je to, že uvedený rozsudek vzkázal občanům velmi smutnou zprávu: Nenahlašujte úplatky. Pokud to uděláte, vymyslí se na vás obvinění a odsoudí vás.

Myslím si, že v této Sněmovně ani v celé republice není nikdo, kdo by si myslel, že pan Bárta nedával peníze za protislužbu, není tu také nikdo, kdo by si myslel, že já a Kristýna Kočí jsme byli k panu Bártovi pozváni pro půjčku, a není tu také nikdo, kdo by nevěděl, jak pan Bárta sledoval politiky prostřednictvím ABL. A rozhodně tu také není nikdo, kdo by si myslel, že Radek John reálně vede Věci veřejné, a určitě tu není nikdo, kdo by si myslel, že financování Věcí veřejných je v pořádku a že Michal Babák nenosil igelitky. A Sněmovna i společnost uvedené skutečnosti ví, a ví je pouze a jen díky mně, že jsem se nezalekl Bártovy bezpečnostní služby a vyšel s tím ven jako první. Beze mne byste nikdo nevěděli, čeho je kolega Bárta schopen.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď mám faktickou poznámku paní poslankyně Zuzky Bebarové-Rujbrové. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Dobrý den. Pan kolega Škárka nám sdělil, že rozsudek v jeho věci je smutnou zprávou ve věci o stavu justice. Já tvrdím, že přítomnost pana kolegy Škárky mezi námi je smutnou zprávou o stavu tohoto zákonodárného sboru.

Pane kolego, složte mandát! Pro nás neplatí jenom zákony. Pro nás platí i morální pravidla. (Potlesk zleva)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Babák? Faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Dámy a pánové, já jen velice rychlou. Já si myslím, že tady není nikdo, ani nikdo z veřejnosti, kdo by nevěděl, že pan kolega Škárka je podvodník, odsouzený - sice nepravomocně - a nemá tady co dělat. Tak nechápu, proč tady vůbec něco říká. Že se nestydí! Děkuji. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď se hlásí o slovo pan poslanec Škárka. Já vás chci jenom, dámy a pánové, upozornit na to, že probíhá rozprava u bodu, který se jmenuje Návrh na změny ve složení v orgánech Poslanecké sněmovny. Já vás chci požádat, abychom se drželi tohoto tématu. Cokoli, co si chcete říkat jiného, prosím, budete muset zařídit legálním způsobem, to znamená navrhnout příslušný bod Poslanecké sněmovně a nechat na ní a jejím rozhodnutí, zda se takovému bodu bude chtít věnovat a v jakém rozsahu. Nezneužívejte toho, že je obtížné pro řídícího schůze poznat, zda míříte k jádru otázky, nebo nemíříte. Prosím tedy, abyste respektovali to, že nyní projednáváme Návrh na změny ve složení v orgánech Poslanecké sněmovny.

Pan kolega Kováčik s přednostním právem? Nikoliv. Pan kolega Škárka se tedy hlásí o slovo. Pan kolega Škárka?

 

Poslanec Jaroslav Škárka: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já nebudu zbytečně diskusi protahovat, protože všichni víme, jak vznikly Věci veřejné a s jakým cílem. Nicméně chtěl jsem jen upozornit na to, že já jsem ve svém vystoupení mluvil ke své rezignaci ve výborech, takže to bylo naprosto k věci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Paní a pánové, byl jsem přihlášen před kolegou Škárkou s tím, že jsem chtěl vyzvat Sněmovnu, aby se vrátila k věci. Učinila to paní předsedkyně. Já jí za to děkuji. Myslím si, že i teď i kdykoliv jindy, kdyby se Sněmovna věnovala především věci, která je projednávána, ušetřili bychom si mnoho různých sporů a mnoho různých třeba špatných mediálních obrazů o této Sněmovně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Musím se přesto zeptat, zda se někdo ještě hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím a požádám předsedu volební komise, pana poslance Petra Tluchoře, aby nám oznamoval jednotlivá hlasování, provedl nás tedy tímto bodem.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní předsedkyně. Pokud nebude mít nikdo námitky, tak bych si do jednoho hlasování o rezignacích dovolil zařadit i tři rezignace pana poslance Škárky. Jestli jsem to správně zachytil, byl to výbor petiční, rozpočtový a kontrolní. Podvýbory nejsou orgány, o kterých rozhoduje Sněmovna jako celek, takže tam rezignace nejsou učinit tady.

Nicméně lhůta uplynula, není možné navrhovat žádné další kandidáty do těchto uvolněných míst.

Čili hlasovali bychom jedním hlasováním o osmi rezignacích, které tady zazněly. Zopakuji je: Vít Bárta - organizační výbor, Vít Bárta - rozpočtový výbor, Zbyněk Stanjura - hospodářský výbor, Jan Vidím - volební výbor, Jan Kubata - výbor pro obranu, pan poslanec Škárka - petiční výbor, rozpočtový výbor a kontrolní výbor. O tomto bychom hlasovali jedním hlasováním - tedy o rezignacích, které teď zazněly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP