(Jednání pokračovalo v 11.18 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, požádám vás, abyste si sedli, protože budeme hlasovat. Jednání bylo přerušeno v průběhu třetího čtení návrhu zákona o důchodovém pojištění. Proběhla rozprava. Slyšeli jsme také závěrečná vystoupení. Myslím, že bych teď měl požádat zpravodajku, aby nám paní poslankyně sdělila proceduru, podle které budeme postupovat. Prosím. Ještě zazvoním a můžeme.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Dobré dopoledne, dámy a pánové, pane předsedající. Dovolila bych si vás seznámit s hlasovací procedurou k tisku, kterým se mění zákon číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Zazněly zde návrhy na zamítnutí, takže bychom nejprve hlasovali tento návrh na zamítnutí zákona. Potom zde zazněl pozměňovací návrh pana poslance Babáka, takže potom bychom hlasovali tento návrh. A na konec, jako třetí hlasování, bychom hlasovali o zákonu jako takovém.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to jsou tyto tři kroky vlastně, které jste popsala. (Zpravodajka: Ano, tři hlasování.)

Já se jenom zeptám, jestli někdo chce jinou proceduru nebo má námitku proti téhle. Pokud tomu tak není, tak je to poměrně přehledné. Jsou to tři kroky, snad o tom nemusíme hlasovat. Ještě jednou zagonguji a budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona podaného... Ještě paní poslankyně Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych vás ještě poprosit před závěrečným hlasováním o tomto zákonu o podporu pozměňovacího návrhu, který předložily Věci veřejné.

Znovu opakuji, jedná se o zavedení mezigenerační solidarity, tedy určité pojistky. Snížená valorizace důchodů odebere seniorům zhruba dvě stě korun měsíčně. Mě osobně mrzí, že právě těchto dvě stě korun měsíčně má zachraňovat státní rozpočet. Jsem přesvědčená, že potřebné úspory ve státním rozpočtu by bylo možno nalézt i jinde než právě snižováním růstu důchodů. Na druhou stranu pokud se tato věc prohlasuje, tak bych opravdu ráda ještě jednou připomenula všem - hlavně koaličním - poslancům, že v programovém prohlášení, v koaliční smlouvě byla mezigenerační solidarita jedno procento z pojistného na důchody svých rodičů. Je to zhruba právě znovu těch dvě stě korun. Připomínám všem poslancům TOP 09, že to měli ve svém volebním programu. Připomínám také všem, že jsme o tom už jednou měli tady hlasovat, když jsme hlasovali o jednotném inkasním místu. Dokonce zde byl tento návrh z řad poslanců TOP 09. Měli jsme o tom hlasovat. Věci veřejné byly tehdy patrně potrestány za to, že prosadily nezrušení stravenek, tak jsme byli potrestáni za to, že mezigenerační solidarita neprošla. Bylo heslo "pracovat a mít děti se má vyplatit". Já to připomínám všem a prosím všechny o podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Děkuji. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže na proceduře toto nic nemění. Jenom připomínám, že jsme se dohodli na tom, že budeme postupovat v těch třech krocích. Myslím, že všichni se dostavili.

Myslím, že první je hlasování o návrhu na zamítnutí. Je to tak?

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Je to tak, prvním je návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže hlasujeme návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 96. Přihlášeno je 194, pro hlasovalo 90, proti 94.

 

Hlasování o zamítnutí - ještě počkáme, je tady kontrola... V pořádku. Takže můžeme konstatovat, že hlasování o zamítnutí bylo zamítnuto, neprošlo. Můžeme další krok.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Jako další hlasování by bylo hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Babáka, a to jedním hlasováním o bodech jedna až tři. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP