(9.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme se věnovat bodu

 

88.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 659/ - třetí čtení

Ke stolku zpravodajů usedá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, zpravodajkou pro sociální politiku je paní poslankyně Gabriela Pecková. Obdrželi jsme sněmovní tisk 659/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Ještě se závěrečným slovem prosím pan ministr Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobré dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, já nebudu opakovat vystoupení, které jste slyšeli v prvním i druhém čtení. Myslím si, že návrh je velmi podrobně odůvodněn. Jenom protože byl podán jeden pozměňovací návrh, chtěl bych se vyjádřit k tomuto pozměňovacímu návrhu.

Upozorňuji, že pozměňovací návrh pana poslance Babáka by měl finanční dopad cca mezi 7 a 10 mld. korun ročně a znamenalo by to, že by v podstatě vymazal ten kladný fiskální dopad, kterého by mělo být tímto nepopulárním návrhem dosaženo. To znamená, že pokud chceme sníženou valorizací důchodů, ať je to jakkoli nepopulární opatření, dosáhnout snížení nároku na státní rozpočet v řádu v prvním roce 8 mld. korun, tak tento pozměňovací návrh by celou tu úsporu vymazal.

Druhá poznámka, kterou bych rád k pozměňovacímu návrhu učinil, je legislativně technická otázka, protože tak jak je pozměňovací návrh postaven, je v praxi nerealizovatelný, protože vychází ze znění zákona o pojistném na sociální zabezpečení, které je účinné až od roku 2015. To znamená, že kdyby začal pozměňovací návrh platit od příštího roku, jak je navrhováno, odkazuje se na znění zákona, které bude účinné až od roku 2015, tedy znění pozměňovacího návrhu z tohoto důvodu není možné akceptovat. A zároveň upozorňuji, že pozměňovací návrh má charakter přílepku, protože předložený návrh nenovelizuje zákon o pojistném, ale novelizuje jiný zákon.

Tolik k pozměňovacímu návrhu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo závěrečné slovo. Paní poslankyně Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za slovo. Pan ministr se zde vyjádřil k pozměňovacímu návrhu, který vzešel z Věcí veřejných, kolega Michal Babák tady načte ty drobné opravy. Ale já bych ráda hlavně řekla: Součástí koaliční smlouvy, když Věci veřejné uzavíraly koaliční smlouvu s TOP 09 a ODS, byla také tzv. mezigenerační solidarita. Mezigenerační solidarita spočívá v tom, že 1 % ze svého pojistného si mohou lidé odepsat na důchody svých rodičů. Je to daňová asignace, když to řeknu zjednodušeně. Je to věc, která, jak říkám, byla zakotvena v koaliční smlouvě. My jsme ji považovali za závaznou.

Panu ministrovi, který je zvolen za TOP 09, bych ráda připomenula, že TOP 09 měla mezigenerační solidaritu ve svém volebním programu dokonce 2 %. Ano, chápu, že to má fiskální dopady. Je mi jasné, že to má nějaké dopady na rozpočet. Ale 2 % měla TOP 09. Takže já připomínám tento předvolební slib TOP 09 a zároveň připomínám pro všechny, kteří ctí koaliční smlouvu, že v koaliční smlouvě mezigenerační solidarita byla, takže doufám, že nás podpoří v tomto pozměňovacím návrhu, který - ano, je svým způsobem přílepek.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Sobotka se hlásil o slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já myslím, že v této Poslanecké sněmovně se na nějaký předvolební slib nehledí, zejména v této vládě, kterou tady dnes bohužel máme. V této vládě ODS a TOP 09 a přeběhlíků z Věcí veřejných se také bohužel na nějaký předvolební slib nevěří. Já si myslím, že je potřeba, abychom si věci řekli jasně před hlasováním, ještě předtím, než se tady bude rozhodovat o tomto návrhu zákona.

Já si myslím, že to je obrovský podraz a obrovský podvod na všechny občany České republiky. To se přece netýká jenom důchodců. Každý z nás jednou bude důchodce. Každý z nás má rodiče nebo prarodiče, kteří jsou nebo budou důchodci. Tohle je podraz na všechny občany České republiky. A kdo je autorem toho podrazu? Autorem toho podrazu je zejména ODS a autorem toho podrazu je zejména TOP 09.

Je možné, že my tady hlasování dneska prohrajeme. Ale já bych rád upozornil na to, že to, co se stalo, je nejenom důsledek voleb v roce 2010, ale je to také důsledek toho, že ODS a TOP 09 v těch volbách občany podvedly. Slibovaly něco, co teď porušují. A ten podvod se ještě mnohokrát během uplynulých dvou let zopakoval. A já myslím, že musíme říci, jak ty věci byly.

Jestliže tady máme zvolenu Poslaneckou sněmovnu, tak je tady určité rozvržení hlasů. A já myslím, že je potřeba říci, že jestliže tady dojde k likvidaci schématu valorizace penzí, tak jak to navrhuje současná vláda, tak je to prostě také důsledkem toho, jak občané v těchto volbách volili. A myslím si, že by si to měl uvědomit každý. Každý, kdo se chystá v jakýchkoli příštích volbách volit podvodníky z ODS nebo volit podvodníky z TOP 09! (Potlesk poslanců sociální demokracie.) Tyhle dvě politické strany mazaly seniorům med kolem úst ještě před volbami v roce 2010. Žádná z těchto politických stran před volbami neotevřela debatu o tom, jak se budou valorizovat důchody. Buď neříkaly vůbec nic, anebo dokonce důchodcům slibovaly, že stávající schéma valorizace důchodů se měnit nebude! To dělala ODS. TOP 09 řekla ve svém volebním programu, že si dokáže na rok představit zmrazení penzí, ale pak že bude všechno tak, jako to bylo v minulosti. Proto já říkám, že tady došlo k podvodu na voliče!

Řada důchodců, řada důchodců nebo lidí, které důchod čeká v nejbližších letech, dala svůj hlas ODS nebo TOP 09 a to byla velká chyba. Velká chyba! Protože tito lidé očekávali, že ODS a TOP 09 jim garantuje valorizaci penzí, tak jak to konec konců jejich lídři slibovali. Ale nic takového se nestalo. Je to podvod a ODS a TOP 09 podvedly velkou část svých voličů. Velkou část důchodců, kteří jim dali hlas. A já bych rád varoval všechny občany v České republice a rád bych varoval také všechny seniory, aby si dávali velký pozor na to, jak hlasují ve volbách, komu odevzdávají moc! Komu odevzdávají moc mimo nad svými životy.

Když mluvím se seniory, když se setkávám s lidmi, kteří jsou dnes v důchodu, musí vystačit s jediným příjmem a to je právě příjem ze státního průběžného systému. Když mluvím s osamělými důchodci, tak oni dnes mají vážné existenční problémy. Zdražují se léky, zdražují se potraviny, zvyšuje se nájemné a řada lidí nemá šanci přežít bez toho, aniž by jim vláda pomohla. A vláda by jim měla pomoci jednoduchou standardní a zákonnou cestou. Jestliže se zvyšují ceny, tak to musí také zohlednit valorizace důchodů. Jestliže rostou životní náklady seniorů, tak to musí zohlednit vláda ve své sociální a penzijní politice!***




Přihlásit/registrovat se do ISP