(9.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Myslím si, dámy a pánové, že bychom měli splnit svoji ústavní odpovědnost. Je to Poslanecká sněmovna, pouze tato Poslanecká sněmovna, která schvaluje zákon o státním rozpočtu. Vláda by neměla dělat ze zákona o státním rozpočtu cár papíru. Zákon o státním rozpočtu by měl být v každém případě dodržen, a zejména v tom klíčovém parametru, kterým je schválený schodek státního rozpočtu.

A já této vládě nedůvěřuji, protože vláda už loni schválený schodek státního rozpočtu nedodržela, a obávám se, že stejné riziko hrozí v letošním roce. Jediný, kdo tyto obavy může rozptýlit, je ministr financí. Já chci proto vyzvat, aby ministr financí informoval Poslaneckou sněmovnu o stavu státního rozpočtu, o tom, jak se vláda vyrovná s masivním výpadkem daňových příjmů, a také aby informoval Poslaneckou sněmovnu, jak teď vypadá situace kolem financování evropských projektů v návaznosti na to, že v České republice bylo zastaveno proplácení našich projektů z Bruselu, to znamená, že dnes k nám neplynou z hlediska strukturálních fondů žádné finanční prostředky.

Návrh bodu, který bych chtěl zařadit, se jmenuje Informace ministra financí o stavu státního rozpočtu. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen v pátek po pevně zařazených bodech. Chtěl bych požádat všechny poslance a poslankyně, aby tento návrh podpořili. V případě, že by ten návrh nebyl přijat, chci avizovat, že na příští schůzi Poslanecké sněmovny bude chtít sociální demokracie znovu, aby tady informace o situaci státního rozpočtu zazněla, prostě proto, že máme ústavní odpovědnost a je to Poslanecká sněmovna, která schvaluje rozpočet, a je to Poslanecká sněmovna, která by na vládě měla požadovat, aby vláda dodržovala základní parametry státního rozpočtu. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan kolega Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl jménem dvou poslaneckých klubů, a to ODS a TOP 09, vznést námitku proti návrhu na zařazení nového bodu, který přednesl před chvílí pan poslanec Sobotka, mimo jiné proto, že nám to říká člověk, který jako ministr financí způsobil stomiliardový schodek státního rozpočtu v okamžiku šestiprocentního růstu HDP.

Současně bych chtěl jménem dvou poslaneckých klubů, ODS a TOP 09, vznést námitku proti návrhu na zařazení bodů, který vznesl pan poslanec Filip.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě paní kolegyně Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já kvituji s potěšením návrh na zařazení bodů 8 a 9, který tady zazněl z úst kolegy Filipa. Věci veřejné samozřejmě podpoří zařazení bodů, které zde byly už popáté vyřazeny, a to bodů týkajících se rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Já pro jistotu - opakování matka moudrosti, proto ještě jednou ráda zopakuji, o čem budeme hlasovat. Jedná se o body, které se týkají rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu samospráv, to znamená obcí a krajů, a na kontrolu veřejných institucí. Já bych chtěla vědět, jestli tady je někdo ve Sněmovně, kdo snad má něco proti tomu, aby Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval hospodaření samospráv, tedy hospodaření obcí a krajů. Jestli je snad někdo ve Sněmovně, kdo by nechtěl, aby byly kontrolovány veřejné instituce, jako například Lesy České republiky nebo ČEZ. Tomu se mi snad ani nechce věřit. A pokud tomu tak je, byla bych ráda, kdyby tady vystoupil někdo z koalice - já jsem minule prosila vicepremiérku pro boj s korupcí. Já bych chtěla vědět, z jakého důvodu je tady ten zákon rok zaparkovaný, z jakého důvodu je tady naprostá nevůle projednat rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Já jsem v médiích zaznamenala velké boje o to, kdo se postaví do čela NKÚ, jestli to tedy bude nějaká politická zajímavá persona, či jak. Já si myslím, že by to měl být nezávislý odborník, ale hlavně si myslím, že NKÚ by měl skutečně mít rozšířené pravomoci.

Takže prosím, aby zde někdo z koalice vystoupil, protože je mi jasné, že návrh na zařazení těchto bodů neprojde, a jasně řekl, z jakého důvodu a komu co vadí na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, a také jestli by nám tady někdo mohl garantovat, když se tedy sejdeme v červenci kvůli daňovému balíku, protože nás čekají krajské volby, takže musíme v červenci odhlasovat ve druhém a třetím čtení daňový balík, jestli na té schůzi v červenci budeme už určitě projednávat rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jenom musím upozornit paní poslankyni Klasnovou, že o tom hlasovat nebudeme. Bylo vzneseno veto.

Nyní se hlásil pan kolega Zaorálek. Viděla jsem toto pořadí: pan kolega Sobotka, Zaorálek, pan kolega Filip - faktická nemůže být, nejsme v rozpravě, takže řádné vystoupení možné je jako předsedy strany. Slovo má pan kolega Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, kolegové a kolegyně, já musím říci, že mě velmi mrzí, že zde bylo vzneseno veto dvou poslaneckých klubů, ODS a TOP 09, proti tomu, abychom tady mluvili o věci, která je skutečně reálná, která tady skutečně hrozí. Já chci jenom poznamenat na okraj stanoviska ODS a TOP 09: Jestliže si zakryjete oči, jestliže si zacpete uši, tak to neznamená, že ten problém, který reálně existuje ve veřejných rozpočtech a v národním hospodářství, přestane existovat. On tady bude existovat i nadále, bude existovat mimo tuto Poslaneckou sněmovnu. Vnímají ho lidé, vnímají ho občané i podnikatelé a není možné, aby ho ignorovala vláda a Poslanecká sněmovna.

Jenom chci upozornit na jednoduchou skutečnost. V letech 2002 až 2006 vláda pokaždé dodržela parametry státního rozpočtu, které byly schváleny Poslaneckou sněmovnou. Vláda v tomto období nikdy nepřekročila schodek státního rozpočtu, který byl schválen koaliční většinou v této Poslanecké sněmovně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přeji dobré ráno, dámy a pánové. Já se vám přiznám, že mě zamrzelo, když ministr financí tady před několika dny řekl, že ta kontrolní zpráva Evropského účetního dvora o tom, jakým způsobem se řídí v této zemi čerpání evropských fondů, vůbec neexistuje. Já jsem si tedy dovolil tu zprávu sem přinést, ukázat ji Sněmovně. Kdyby někdo měl zájem tuto tedy údajně neexistující zprávu vidět, mám ji tady pro každého k dispozici. Je tady v záhlaví napsáno Examination of the management and control system in the member state Czech Republic minister of finance, takže se to skutečně týká toho, co jsem tady říkal.

Tato zpráva, nejenom že to je nějaký teoretický doklad, ale v současně době prakticky kontroloři Evropské komise, Evropského účetního dvora, zkoumají ta zjištění, která v této zprávě jsou obsažena. To je to, o čem jsem tady mluvil, z této zprávy jsem to čerpal. Tady se podává informace o tom, že v České republice chybovost se stlačuje ze skutečných 40 % na 2 %, která jsou samozřejmě už potom bezproblémová. Tady jsou obsaženy informace k tomu, proč situace je dnes tak vážná. A my budeme čekat na výsledek těch kontrol, které v současné době probíhají. Bohužel, pokud ty kontroly potvrdí stav, který je tady zjišťován, tak to může vést k tomu, že dojde ke korekcím, které se týkají evropských fondů, což znamená, že fondy mohou být poměrně významným způsobem kráceny.

Navzdory tomu, co tady bylo minule tvrzeno, si stále myslím, že tohle je téma, které je pro Českou republiku mimořádně vážné, protože bude v České republice probíhat kontrola operačních programů Doprava a Životní prostředí. To je jednou 160 miliard, podruhé 142 miliard. To jsou samozřejmě obrovské prostředky. Mimochodem, jsou to čerpání, která už jsou rok zastavena. Jsou to skutečně podstatné ztráty, které se tady rýsují.

Asi se nedivíte, že budu chtít znovu navrhovat, abychom se o těchto věcech bavili, aby byla podána informace o tom, co nás v této zemi čeká, protože je evidentní, že Ministerstvo financí a představitelé vlády musí mít největší množství informací o tom, co se děje a jaké jsou vyhlídky.

Já bych si dovolil tady navrhnout ještě také to, protože zítra máme evropské body, abychom po pevně zařazených bodech, které máme v této chvíli na programu schůze, zařadili také bod situace v čerpání evropských fondů v České republice, a požádal bych o informaci premiéra a ministra financí. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP