(18.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

To myslíte vážně, pane místopředsedo Zaorálku? - Říkám to přímo jako člen vlády. - To myslíte vážně, že mě voláte k odpovědnosti? Vaši lidé v krajích kradou, ani poledne nedrží (smích v sále), a vy z toho viníte ministra financí? Já vás ujišťuji, že až ty zprávy, které tady citujete, budou definitivní, až bude naprosto zřejmé, kdo nese jakou odpovědnost za co, tak já své odpovědnosti dostojím bezezbytku. Ale to, že dnes sociální demokracie nese odpovědnost za to, že její lidé v krajích kradou, ani poledne nedrží, a snižují tak důvěru Evropské unie vůči České republice, za to nesete odpovědnost už dnes a vy. Tak se k ní přihlaste a neházejte to na někoho jiného! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Vojtěch Filip, poté pan místopředseda Zaorálek.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Já jen fakticky. Pravda je, že nebudu obhajovat žádné vedení krajů ze sociální demokracie, ODS, případně jiných politických stran, ale musím říct, že to, o čem tady hovořil pan místopředseda Zaorálek, je zpráva Evropského účetního dvora, se kterou se seznámil kontrolní výbor Poslanecké sněmovny, a kontrolní zpráva zahrnuje kontrolu Evropského účetního dvora na projektech od roku 2007 do roku 2009, a to se týká tedy zejména těch koalic v krajích, které vedla ODS a KDU-ČSL. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní vystoupí místopředseda pan poslanec Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, jenom chvilku poté, co jsem po panu ministrovi řekl, ať se nechová nestoudně, tak on předvedl další naprosto neuvěřitelnou nestoudnost. Já vám něco řeknu. Řeknu vám čistá fakta.

Pokud je v této zemi někdo stíhaný za rozkrádání evropských peněz, tak jsou to dva ředitelé regionálních rad, pokud vím, tak jsou to členové ODS. Jestli tady pan ministr myslel případ poslance Davida Ratha, který je tady ze včerejška v živé paměti, tak vám mohu říci, že v té kauze Buštěhrad nebyly ani schváleny evropské prostředky. To znamená rozhodně to nesouvisí v této chvíli primárně s evropskými penězi. Ale opakuji: Jediný sociální demokrat v této chvíli není obviněn, není stíhán.

Takže pane ministře, co jste to tady myslel tím, co jste to tady řekl? A když chcete mluvit o tom, jak se v této zemi rozkrádají evropské peníze, tak co se týče regionálních prostředků, tak to je 17 % všech těchto peněz. Vy máte roli auditní na svém ministerstvu nad stovkami miliard a z toho 160 mld. například je Ministerstvo dopravy, které už rok nečerpá, 142 mld. je Ministerstvo životního prostředí, které už taky rok nečerpá! Jak si vy zodpovíte jako ministr financí situaci, že na D8 přijdeme o 8 mld., které nám neproplatí, na jižním obchvatu přijdeme o 6 mld., které nám neproplatí. Jak si vy zodpovíte to, že máte na kontě takovéto stovky miliard, ve kterých České republice hrozí, že nedostane z evropských peněz nic? Na koho se to tady vymlouváte? Koho tady obviňujete? Vždyť přece je jasné, že základ toho bince, který ukazuje ta evropská zpráva auditní Evropského účetního dvora... Víte, co je tragické na té zprávě? Že tam je obrovský nepořádek prakticky všude, kam sáhli. Nevymlouvejte se na nikoho. Dneska Ministerstvo financí má na starosti kontrolu nad prostředky, které utrácíte v rozsáhlých programech, které z drtivé většiny jsou celostátními programy. Vy nad tím máte odpovědnost a vy tady opravdu nestoudným způsobem se tváříte, že s tím nemáte nic společného. Jestli prostě nemáte odvahu se postavit tomu, za co jste odpovědný, tak z té funkce prostě odejděte!

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vyčítali mi už leccos za celou moji politickou kariéru. Myslím si, že nedostatek odvahy nikdy.

Já jsem si dlouho myslel, z vaší strany že je to nedostatek informací, ale už si to nemyslím. Teď si myslím, že to říkáte zcela schválně a že prostě ignorujete skutečnost, že u nás máme takzvanou přenesenou působnost auditu a že ten skutečný výkonný audit dělají auditoři podřízení panu bývalému hejtmanovi Rathovi, panu hejtmanovi Haškovi, předsedovi Regionální operační rady Severozápad.

Já vám odpovím řečnickou otázkou. Kdyby si Evropská komise opravdu myslela, že ten problém je zakopaný na Ministerstvu financí, fakt by trvala na tom, že nechtějí, aby auditoři byli už podřízeni správcům programů, ale aby byli podřízeni pouze a jedině ministrovi financí? Kdyby byl ten problém na Ministerstvu financí, tak přece není možné hledat ten nástroj nápravy v tom, že se to pod Ministerstvem financí zcentralizuje. Ten, kdo ví, co je to přenesená působnost auditu, nemůže vámi vypuštěné vět z úst opakovat, ale vám to zjevně nevadí.

A když jste mluvil o panu bývalém hejtmanovi Rathovi, já se obávám, že co se týče stranické příslušnosti, není opravdu jediným sociálním demokratem, který je v této souvislosti ve vazbě. A já spolu s vámi se velmi modlím, aby to číslo bylo konečné. Že bych za to dal ruku do ohně, to fakt nedám.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: O slovo se hlásí pan poslanec Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si myslím, že na tuhle debatu už nikdo není moc zvědavý. Pane ministře, způsob, kterým se vymlouváte, mně připadá trapný. Směšujete samozřejmě Evropskou komisi a zprávu Evropského účetního dvora. Evropská komise, když doporučovala centralizaci, tak vlastně ještě nebyla zpracována zpráva Evropského účetního dvora. Evropská komise samozřejmě musí respektovat systém, který tady máme. Těžko nám může doporučovat, abychom vytvářeli něco, co dneska není součástí zákonů. Takže tohle, co vy říkáte, jsou pouze takové matoucí mlžící řeči. Pravda je taková, že jste odpovědný a že nejste ochoten se ani k té odpovědnosti přihlásit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan ministr financí Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek To už ne pro vás, vy stejně nejste schopen tuto informaci absorbovat, ale pro veřejnost.

Žádná definitivní zpráva účetního dvora, která se skutečně objeví jako definitivní zpráva, neexistuje. Až bude existovat, po řádném připomínkovém řízení, buďte ujištěn, že vám ji přinesu v deskách, ale zatím jste žádnou nečetl, pane místopředsedo Zaorálku.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, nelžete! V prosinci 2011, 2. prosince, jsem vás informoval o tom, jakým způsobem dospěl Evropský účetní dvůr ke kontrole čerpání evropských peněz na české projekty. A nelžete tady Poslanecké sněmovně, když už lžete občanům. Vy víte moc dobře, že Evropská komise neuvěří vládě České republiky, ale uvěří Evropskému účetnímu dvoru. Už toho mám fakt dost!

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má předseda vlády pan Petr Nečas. (Neklid v sále.)

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Vážený pane poslanče Filipe, my toho máme taky dost. Už máte po sjezdu, tak už tady nemusíte křičet. Už nepotřebujete předvádět razanci, tak prosím aspoň na nás nehulákejte. To za prvé.

Za druhé. Pan místopředseda sociální demokracie a této Sněmovny tady od tohoto řečnického pultu řekl, že dva ředitelé regionálních úřadů, kteří jsou zatčeni a souzeni, jsou členové Občanské demokratické strany. Vážený pane místopředsedo, je to lež. Já vycházím z toho, že zřejmě máte nepřesné informace, protože vy byste přece nikdy nelhal. Jihozápad - pan Trnka nikdy nebyl členem ODS, Severozápad - pan Kušníř nikdy nebyl členem ODS, byl po dlouhou dobu člen ČSSD. Takže já vás tady vyzývám, jste-li slušný člověk, vezměte svá slova zpět a Občanské demokratické straně se omluvte za tuto lež. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud je to tak, jak říká premiér, že nebyli členy ODS, tak se omlouvám. Na svou obhajobu uvedu jen to, že oni byli instalováni jako ředitelé v době, kdy byla ODS tou rozhodující silou v krajích, takže za ně nesla politickou odpovědnost. Budiž. Jenom že jsem si nevymýšlel úplně zbůhdarma. Ale jinak pokud nebyli členy ODS, tak se omlouvám za ten výrok.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Jeroným Tejc a poté paní poslankyně Dana Váhalová.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, pan Kušníř nevím, kde byl, či nebyl členem, ale vím, že kariéru mu zajišťovali pan poslanec Šulc, pan exposlanec Gandalovič. Za nich byl ve vysokých funkcích a tuším, že byl dokonce náměstkem ministra - nikoliv za sociální demokracii, to je asi to podstatné.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další faktická poznámka paní poslankyně Váhalová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP