(18.10 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Jeden bod složené daňové kvóty je 39 miliard, počítejme 40 pro jednoduchost, omlouvám se. Tři až čtyři procenta je 120 až 160 miliard ročně. My přicházíme se zprávami, které nás netěší. Proto také nemám důvod říkat je z tohoto řečniště s rozjařeným úsměvem, zvláště když se přitom dívám na vás. To už jako všeho moc škodí. Nicméně vy k tomu říkáte, že přestože my ty daně zvyšujeme, tak vy, abyste to napravili, tak vytáhnete lidem z kapes o 120 až 160 miliard víc. Tím navýšením daňové kvóty o 3 a 4 procenta. A to je ten rozdíl mezi námi. A nezkoušejte je mást, že to nedostanete od nich, že to dostanete od těch zlých bank, od těch zlých korporací. Protože samozřejmě zátěže těch bank i těch zlých korporací nakonec stejně dopadnou na ty spotřebitele a zaměstnance. Dostanete to z kapes těch lidí.

Já neříkám, že to je špatně, nebo dobře. Je to prostě jiná koncepce. A byl bych rád, kdyby tady zaznělo, že ten rozdíl mezi pravou a levou částí spektra je, že po tom všem, co my tady chceme udělat, a děláme to s plnou odpovědností a víme, proč to chcete udělat, vy chcete těm lidem tu zátěž zvednout ještě o 120 až 160 miliard ročně, leda že byste odvolal svá veřejná prohlášení. To se udělalo v minulosti tolikrát, že by vám to nemuselo dělat takové potíže. Ale jak byste potom dělal tu fiskální politiku? Tak tam je ten rozdíl.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Zbyněk Stanjura. Dříve než přistoupí k mikrofonu, tak vás seznámím s omluvou paní poslankyně Kristýny Kočí, která se omlouvá z dnešního dne od 18 hodin.

Prosím, pan poslanec Stanjura má slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Pan ministr Kalousek mi vzal to číslo. 120 až 160 miliard z kapes daňových poplatníků. To je plán české levice ročně. To znamená za jedno volební období je to 480 až 640 miliard korun z kapes daňových poplatníků či z kapes firem, které u nás podnikají, které zaměstnávají naše lidi. Jenom to číslo. A pak. Je tady taková zvláštní choroba, zejména u české levice. Já tomu říkám selektivní paměť. Oni ty vzpomínky a politické příběhy vykládají od nějakého data. Tak já zkusím připomenout něco jiného.

V roce 2002 tady byly volby. Tehdy sociální demokracie šla do voleb s heslem Zdroje jsou, zdroje jsou, zdroje jsou. Slíbili všechno všem. Po pár měsících řekl ministr financí, čirou náhodou je to dnešní předseda sociální demokracie, říkal: Já se omlouvám, milí občané, trošku jsme to přehnali, zdroje fakt nejsou. Takže to, co jsme slíbili, prostě nebude.

A opravdu se pokud možno nestarejte o naše voliče. Mě vždycky dojímá, jak pečlivě vy čtete naše programy a pak tady říkáte, vy jste uhnuli ze svého programu, vy jste tady uhnuli ze svého programu. Vy jste říkal, že zdroje jsou, a nebudu opakovat ty schodky, které jste v dobách hospodářského růstu jako ministr financí naplánoval a také splnil.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To byla faktická poznámka. S další faktickou poznámkou pan poslanec Sobotka. Prosím. Řádná s přednostním právem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já myslím, že ale o tom je demokracie a o tom také rozhodují volby. Lidé si mohou vybrat, co chtějí. Ale bylo by dobře před těmi volbami vysílat zřetelné signály. A když říkám před volbami, jako to říkala ODS a TOP 09, nebudu zvyšovat daně, a jestli chcete mít vysoké daně a zvýšené daně, tak volte sociální demokraty - no ale to přece byla lež. Lidé vás volili, aspoň někteří, moc jich nebylo, minule, tuším, ODS dostala 19 %, ale těch 19 %, které vám dalo hlas, tak čekalo, že vy ty daně zvyšovat nebudete. Já se nezastávám vašich voličů, ale já myslím, že aspoň někdo to tady říct musí. Když vy nemáte dostatek cti a odvahy, abyste se aspoň těm vašim 19 procentům omluvili a vysvětlili jim to, tak to tady někdo říci musí. Prostě je dobré říkat lidem před volbami to, co chcete skutečně udělat. A lidé si mohou vybrat ve volbách. Máme v zásadě dvě možnosti. Buď budeme mít nízkou složenou daňovou kvótu, tak jak nám ji tady velmi atraktivně vylíčil ministr financí Kalousek, ano budeme mít na jedné straně nízkou složenou daňovou kvótu, ale co budeme mít na druhé straně? Rozvrat policie, rozvrat justice, likvidaci politiky zaměstnanosti. Co budeme mít na druhé straně. Budeme mít zmrazené platy ve veřejných rozpočtech deset patnáct let. To znamená absolutní rozvrat veřejné správy a veřejného sektoru. Budeme mít podfinancované zdravotnictví, které si lidé ale budou muset zaplatit jinak. A budeme mít obrovské schodky na důchodovém účtu. To je perspektiva nízké složené daňové kvóty. A já se ptám, s tou nízkou složenou daňovou kvótou kdy se slučují vyrovnané veřejné rozpočty. V roce 2017 to nebude, to ani náhodou.

Takže vždycky ta mince má obě strany. Na jednu stranu je to úroveň příjmu veřejných rozpočtů a na druhé straně je to rozsah a kvalita veřejných služeb! Protože daně se neplatí státu, aby je stát utratil za cestu na Mars nebo aby je utratil nevím za co, ale daně se platí státu, aby je investoval do veřejných služeb, aby z nich hradil veřejné služby, dostupné, kvalitní pro všechny občany, pro všechny daňové poplatníky, kteří se na financování státu podílejí.

Jsou tedy dvě alternativy. Ano, rozvrat veřejného sektoru, špatné veřejné služby, vysoké poplatky a současně s tím nízká složená daňová kvóta, ale to není budoucnost, která by byla atraktivní podle mého názoru pro většinu obyvatel České republiky.

Když se vrátím ještě k tomu vystoupení pana ministra financí velmi stručně. V době, kdy já jsem byl ministrem financí koaličních vlád a sociální demokracie, tak byl pan ministr Kalousek tehdy mým ctěným koaličním partnerem. Celou dobu. Buď byl předseda rozpočtového výboru, nebo byl předseda KDU ČSL. Celé čtyři roky byl mým ctěným koaličním partnerem a já bych si ho prostě nedovolil urážet. A nebudu ho urážet ani tady dnes. A také bych mohl citovat různé výroky, které kdo o něm pronesl v nějaké fázi jeho politického vývoje, který byl také dobrodružný. To je potřeba přiznat. I vývoj pana ministra financí byl dobrodružný, než zakotvil v Topolánkově vládě a než zakotvil v nové politické straně TOP 09. Ale já si prostě myslím, že to k tomu patří, k politice, a k politice také patří lidé, kteří jsou vlastně ve všech koalicích pokaždé. Já myslím, že současný ministr financí je z tohoto hlediska politologický unikát a stojí za to to ocenit. A nebudu ho od tohoto pultíku urážet prostě proto, že to nestojí za to a byl to náš koaliční partner čtyři roky. Vždycky ty vztahy nebyly dobré, ale koalice vydržela celé čtyři roky, tak proč bychom se k tomu v tuto chvíli měli vracet.

Ale moje poslední poznámka se týká jiné věci. Já jsem ji v tom svém prvním vystoupení nezmínil, protože jsem nechtěl být k smrti dlouhý. Ale jmenuje se to chaos. Chaos, absolutní chaos v našem daňovém systému a absolutní nepředvídatelnost toho, co se v daních bude odehrávat. Každý rok se vlastně mění pohled na daňovou politiku. Každý rok se mění představa o tom, jak budou vypadat daně v této zemi. Myslíte, že to vytváří nějakou jistotou pro občana, pro investora, pro zahraničního investora? Ne, je to chaos. Samozřejmě to vytváří dobré podnikatelské příležitosti pro daňové poradce a pro účetní. To si myslím, že jsou segmenty ekonomiky, které tuto politiku vlády oceňují ve skutečnosti, protože to, že se každý rok mění daňové předpisy, umožňuje, aby každý rok nabízeli inovované služby daňoví poradci a účetní, po kterých je samozřejmě poptávka. Proč by nebyla.

Já ten daňový chaos budu ilustrovat jenom na jediném příkladě a ten se jmenuje daň z přidané hodnoty. Vy jste přece řekli, dokonce jste tady prosadili zákon, kde říkáte, že příští rok v naší zemi bude jedna sazba DPH ve výši 17,5 %. Ten zákon ještě platí. Já mám pocit, že je ještě stále platí, že jste ho nezrušili. 17,5 %. Tady jste si to vybojovali proti sociální demokracii. My jsme říkali: je to nesmysl, jedna sazba je hloupost, nedělejte to. Teď tady navrhujete, že to nebude už 17,5 %, ale budou to zase dvě sazby, 15 a tuším 21 %. No řekněte mi, co je na tom koncepčního. Je to jenom chaos, je to jenom improvizace, je to nejistota pro všechny.***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP