(14.40 hodin)
(pokračuje Tejc)

Já myslím, že, dámy a pánové, je evidentní, že tohle je jen divadlo. Je potřeba ukázat, že David Rath je vinen, tím, že možná předběhl jiné, kteří v tom vězení měli skončit už dávno. (Potlesk zleva.) Ano. David Rath bude souzen, já budu hlasovat pro jeho vydání a se mnou asi většina této Poslanecké sněmovny. Ale platí to, že na miliardy z kauz, jako jsou Opencard, letadla CASA, kauza IZIP, ta krabice od vína nestačí! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní dostává slovo pan poslanec David Rath, po něm se připraví pan poslanec Jiří Paroubek. (Hluk v sále.) Pane poslanče, prosím. Prosím o klid v sále.

Prosím pana poslance Ratha, aby se ujal slova zde u mikrofonu - u řečniště (důrazně). Prosím. (Potlesk.) Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, dřív než přistoupím k vlastní věci. Myslím si, že ta demonstrace policejní síly je tady zcela evidentní. To se ještě nestalo, aby na půdě Poslanecké sněmovny seděli ozbrojení policisté. Já o tom budu hovořit v tom projevu. Víte, my se posouváme z parlamentní demokracie spíše k policejní demokracii.

Dámy a pánové, předstupuji před vás z vazební věznice, tedy z místa, kde strávit jeden den je příliš dlouho z pohledu toho, jak krátké životy žijeme. Já už jsem tam tři týdny a mně to spíš připadá jako půl roku. Je to absolutní bezčasí, nic se tam neděje, je tam neuvěřitelná nuda. Každý den se neuvěřitelně vleče. Jenom abyste věděli, v jakých podmínkách teď přebývám.

Já sem nepřicházím se hájit. Tak jako sněmovna nebude rozhodovat o tom, zda jsem, či nejsem vinen. Já sem přicházím vás požádat o odpověď na dvě otázky, na které musíte odpovědět, na které já odpověď, myslím si, znám, a mám na to dostatečné důkazy.

První otázka je, zda jsem stíhán z důvodu mé činnosti v této Poslanecké sněmovně. Já tvrdím, že ano. Je to výsledek fungování chobotnice pana Kubiceho, která dokonale připravila celou záležitost. A já tady předložím důkazy o tom, jak to skutečně je. Je to politická pomsta, odstranění opozičního politika, odstranění tvrdého kritika.

Druhá otázka je, zda proces, který doteď probíhal, je férový, seriózní, legitimní a standardní. Já tvrdím, a předložím vám opět později důkazy, že takový není, je neférový, nestandardní, nezákonný.

Zaznělo tady a debatuje se to i ve veřejném prostoru, proč jsem se nevzdal poslaneckého mandátu. Rád bych vám to vysvětlil. Víte, že jsem se vzdal pozice hejtmana, víte, že jsem se vzdal pozice krajského zastupitele a ostatních pozic. A byl jsem připraven - byl jsem připraven - se vzdát i poslaneckého mandátu. Ale v okamžiku, kdy mě vsadili do vazby, tak jsem si uvědomil, že to není v podstatě možné. My nežijeme v kulturní zemi, kde by vazba odpovídala tomu, co říká trestní zákon. My žijeme v zemi, kde vazba je novodobá tortura. Lámání, týrání lidí. To v trestním zákoníku nenajdete. To je důvod, proč lidé jsou vsazováni u nás většinou do vyšetřovací vazby. Nemluvím o nějakých těžkých zločincích, kteří někoho zavraždili, ublížili mu na zdraví nebo udělali něco skutečně zásadního. A tady vedle mě je dalších sedm lidí, kteří ještě před pár týdny byli normální lidé jako kdokoli z vás, kdokoli z normálních občanů. Chodili do práce, platili daně, byli to lékaři, byli to manažeři, byli to podnikatelé. Ti všichni dneska sedí ve vazbě spolu se mnou.

Já se ptám: Jsou to masoví vrazi? Jsou to nebezpeční lidé? Mají své rodiny, své děti. Už to, že jsou obviněni, je pro ně dostatečně zásadní věc, která jim způsobila v životech katastrofu.

My ohýbáme trestní zákon a důvody trestního zákona k vazbě, abychom skutečně lidi lámali, ponižovali, týrali. To se ve vyspělé Evropě neděje. Tam je samozřejmě možné, že poslanec složí mandát. Bohužel, v České republice nejsme vyspělou zemí. Já jsem ve vazbě, byl mně nasazen roubík, abych nemohl nic říkat, média plná různých dezinformací, fám. Paní státní zástupkyně Bradáčová denně v médiích - a neuvedla jednou tu fámu na pravou míru. Prostě orgánům činným v trestním řízení vyhovuje, že jsem nemohl hovořit, nemohl jsem vysvětlovat nic svým voličům.

To je důvod, proč jsem řekl, že se nevzdám poslaneckého mandátu. Prostě proto, abych mohl vysvětlit, abych mohl objasňovat, abych mohl některé věci uvádět na pravou míru. A abych se mohl zastat i těch sedmi dalších, kteří jsou ve vazbě týráni.

Prosím vás, není to nic proti vězeňské službě, ti lidé tam mají těžkou práci, chovají se korektně. Ale je to o těch podmínkách, které ČR dělá ve vazbě, a o systému. Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smějí umýt dvakrát týdně? Myslíte si, že je normální, že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek 2 x 3 metry? A takto to může trvat měsíce nebo roky. Prostě dokud je nezlomíme, dokud je nezdeptáme, dokud je depresí neuvrhneme až na samé dno? To jsou estébácké metody. To s vyspělou Evropou nemá co dělat, dámy a pánové.

Já žádám lidskoprávní organizace a mezinárodní organizace, ať se přijedou podívat do českých věznic, ať se přijedou podívat, jak vypadá vazba a z jakých důvodů se v České republice vazba dává.

Víte, já jsem ve vazbě vlastně ze tří důvodů údajně a to je i demonstrace této síly těch tří policistů. Prý abych neuprchl. Můžete mně říct, kam bych já při své známosti mohl uprchnout? Za rohem by mě tady chytli. Kam bych prchal? Mám malé děti, 81letého otce, kořeny a věci v ČR. Kam bych prchal? Vždyť je to směšné. Nebo že bych se jako Saddám Husajn zakopal někam do podzemní díry? No to už možná i ta vazební věznice je lepší.

Čili dámy a pánové, to je přece absurdní. Tomu přece nikdo nemůže věřit. A kdyby dneska místo těch vrtulníků, motorek, ozbrojenců, zakuklenců, neprůstřelných vest, kdyby mně dali lístek na autobus z Litoměřic, tak sem stejně přijedu. Sám. A stát aspoň ušetří. Ušetří za dnešní transport možná statisíce. A proč bych sem nepřijel? Já jsem sem přijel vám říct, jak to ve skutečnosti je.

Dámy a pánové, další důvod vazby, kterou mám, je prý, že bych pokračoval v trestné činnosti, nebo mohl pokračovat v trestné činnosti. Přitom samy orgány říkají, že to bylo vázáno na funkci hejtmana. Tu jsem složil. Na kraji už nejsem. Všechny veřejné zakázky kraj zrušil. Čili i teoreticky, kdybych chtěl v něčem pokračovat, tak nemám jak a nemám v čem. Další jenom zástěrka. Zástěrka toho, abych mohl být lámán a ponižován.

Třetí důvod - abych neovlivňoval svědky. Dámy a pánové, jednak sama policie tvrdí, že mě chytla při činu, sama policie tvrdí, že to má dokonale půlročně zmapované, že má všechny důkazy. Tak k čemu svědci? Co já už můžu ovlivnit? To je přece absurdní. Kdybych chtěl něco ovlivňovat, tak tady v tom svém vystoupení skutečně mohu. Mám neomezený časový prostor. Možná na to koukají desetitisíce lidí, minimálně každý z vás tady má nějaké kontakty a možná celá kauza se týká i řady z vás. To není ovlivňování možných svědků, už jen to, že jsem tady? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP