(12.30 hodin)
(pokračuje Hašek)

Tato vláda byla podle přesvědčení opozice i řady občanů špatná, a i ta nová, bohužel, dámy a pánové, nebude o nic lepší. Už okolnosti jejího vzniku dávají jasně najevo, jak nestabilní a nespolehlivá vládní většina to bude.

V jedné věci musím dát ale překvapivě slovům pana předsedy vlády Nečase zapravdu. Před chvílí jsem ho citoval. Pan premiér řekl, že Českou republiku čeká i v případě vyjádření důvěry vládě jedině a pouze agonie a každodenní boj o přežití. A tak nehlasujme pro důvěru téhle vládě. Naopak, dejme občanům České republiky šanci, zvolit si vládu novou.

Vládní strany rády hovoří o tom, jak se nových voleb nebojí. A tak mi nezbývá, než vyzvat kolegyně a kolegy ve vládních lavicích: Využijte této příležitosti, pojďte do voleb a obhajte svoji politiku u lidí. Když si tolik věříte, když si tolik myslíte, že vaše kroky jsou správné, vaše reformy promyšlené, smysluplné a sociálně spravedlivé, tak určitě nebude problém, abyste je v nových volbách obhájili a slavně zvítězili. Já i další kolegové a kolegyně ze sociální demokracie jsme připraveni takové řešení spočívající v nových volbách, samozřejmě ihned podpořit.

Nicméně nohy na zem, dámy a pánové. Zkušenost s touto vládou jasně říká, že volby a zpovídání se občanům je přece to poslední, co by současné strany vládní koalice chtěly. Prokazují to také samy tím, když jejich šéfové poraženecky straší veřejnost vládou sociální demokracie s údajnou podporou komunistů. A já znovu připomenu: Ten, kdo za posledních dvacet let nejvíce zvýšil preference Komunistické strany Čech a Moravy, dámy a pánové, jste byli vy. Byla to vaše vláda, vaše vládní koalice a vaše politika, kterou tady v posledních dvou letech na občanech České republiky předvádíte. Kolegové, zbabělý a poraženecký politik, který se strachem klepe o svoji funkci, je tím nejhorším, co můžete občanům nabídnout, a já myslím, že i vy sami to všichni dobře víte.

Je to důvod, proč já, ani další kolegové z opozice, nebudeme hlasovat pro důvěru této vlády, protože její udržení podle mě není pro Českou republiku správnou cestou, a já vás vyzývám, abyste sdíleli stejný postoj a abyste umožnili nové volby v co nejdřívějším termínu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní tři faktické poznámky - pan premiér, pan předseda Kováčik - a pan kolega Hojda také faktická? Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nebudu teď polemizovat s panem poslancem Haškem, kdy byly největší preference komunistů. Ať se podívá právě na ty volební výsledky z let 2004 a hned mu to bude jasné. Ale důvod, kvůli kterému jsem se přihlásil k této faktické poznámce, je, že se musím ohradit proti slovům pana poslance Haška, že jsem řekl o těch lidech na Václavském náměstí, že jsou mdlého rozumu. Řekl jsem to na adresu těch předáků odborů, případně politických představitelů, kteří nám tvrdí, že ta demonstrace byla sociální, nikoliv politická, a současně jsem v tom okamžiku dodal, že si nemyslím, že jsou mdlého rozumu, protože moc dobře vědí, že to byla politická demonstrace. Na adresu těch lidí na Václavském náměstí bych to neřekl nikdy ani omylem a nemyslím si to. Ale je jasné, že se tady jedná ze strany politických a odborářských bossů o jasnou manipulaci, protože ta demonstrace byla politická. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka - pan poslanec Pavel Kováčik, poté pan kolega Hojda.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, nelze mi jinak, než reagovat na zmínky, které se zde udály před chvílí, o rostoucích preferencích komunistů.

Víte, já si nemyslím, že je to jenom to, z čeho obviňoval pan kolega Hašek tuto vládu, že to byla ona, která se nejvíc zasloužila o naše rostoucí preference. A dokumentuji to na vtipu, který teď běhá mezi lidmi, teď zejména: Komunisté tuto zemi 40 let vedli do propasti, zatímco ten, co vládl po převratu, ať to byl kdokoliv, našel zkratku. To je to, co běží mezi lidmi. A já si myslím, že to má hlubokou pravdu. Zklamali jste očekávání lidí, která měli, a měli je v řadě případů velmi oprávněně, z listopadového dění. Zklamali jste na celé čáře, protože drtivá většina lidí se nemá lépe. Navíc tady vzniklo to, co pan prezident Havel tehdy říkal, že lžeme, strašíme, nezaměstnanost atd., atd. Všichni vědí, o čem je řeč. Myslím si, že to je to, proč rostou Komunistické straně Čech a Moravy preference. To je zklamání toho očekávání. A ten růst z posledních týdnů, no, víte, lidé přestali věřit na to bezduché strašení komunisty, mysleli si a začínají si myslet, a já si myslím, že oprávněně, že to, co je tady teď, může být ještě horší. Proto dávají preference komunistům.

Víte, obnova důvěry, to je strašně velká dřina a trvá to hodně dlouho. Je to lopotná práce a já všem, kteří nám opět začínají důvěřovat, moc děkuji. Nebojte, to strašení, to nemá hlavu ani patu. Nezklameme vás! Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Dámy a pánové, chtěl bych ke slovům mladého perspektivního poslance sociální demokracie pana Haška, kterého si vážím, dodat následující. Ano, má pravdu v tom, že pravice prakticky nahání levici. Ale zapomněl korektně dodat, že bohužel KSČM a bohužel sociální demokracii. Kdyby to řekl takhle, tak by to bylo férové. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní řádná přihláška - pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, tak jsem si všiml, že se v této Sněmovně zastavil čas. Máme nějakých 12.37, a tady je stále 12.23. Nevím, jestli je to náhoda, anebo pro udržení vlády jste zastavili i čas, aby se nic nezměnilo. (Smích, potlesk v levé části sálu.) Možná se dočkáme toho, jako v tom zakletém zámku, že premiér Nečas už tady bude navždy, na věčné časy. (Smích, potlesk v levé části sálu.) Takže doufám, že to je jen technická záležitost. Protože skutečně asi nejsem sám, kdo má pocit, a vážný pocit, že na to, co předvádí tato vláda, se fakt nedá dívat. Měli jsme vlády různé. Ne všem se všechno dařilo. Byly omylné, byly problematické, ale na každou se dalo aspoň trochu dívat. Toto je první vláda, na kterou se nedá dívat, myslí si to většina lidí. Současně to, co dělá, dopadá dost zásadně do životů všech českých občanů. A nedá se to vydržet.

Dámy a pánové, pan premiér Nečas může být dnes asi spokojen. Myslím, že vstával do krásného rána. Podíval se určitě z okna Kramářovy vily na sluncem zalitou Prahu a řekl si: Uf, mám to v kapse. Pár dní předtím pár schůzek, pár obvolávání, a má celkem slušnou většinu v této Sněmovně, o kterou se může opřít.

Samozřejmě my můžeme spekulovat, jak ta většina vznikla. Vznikla tím, jak jsem tady říkal, že určití lidé ve vládě, kteří tam jsou za Věci veřejné, se změnili na klíšťata a drží se těch postů za každou cenu a je jim to jedno. Nebo je někdo obešel a něco jim ještě navíc slíbil. Nebo je to ďábelský plán českého Napoleona pana Bárty, který si řekl, že své vojsko rozdělí na dvě části. Jedno bude předstírat, že bojuje stále s vládní ligou, druhé se na oko dá na útěk a v okamžiku, kdy dojde k útoku, tak se zase obchvatem vrátí zpátky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP