(19.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Dámy a pánové, já jsem si dovolil vám přinést ukázat takové jedno plato vajec. (Ukazuje. Pobavení v sále.) Mám k nim dobrý vztah. Na vejcích, obrazně řečeno, byly položeny základy této koalice ve vajíčkových estrádách před volbami do Evropského parlamentu i v kampani o rok později. Tehdy byla vejce za cenu do 2 korun, dnes se za ně platí 6 až 7 korun. V úsilí hodném výstředního učení ču-čche podle Kim Ir-sena si dnes naši četní spoluobčané pořizují do svých městských příbytků kvokající slepice, dokonce se o ně perou ve frontách před slepičárnou. Už se těším, jak si občané vytvoří na sídlištích celá společenství chovatelů slepic a budou si zapůjčovat kohouta, aby slepice měly lepší snášku. Drůbež bude jistě příjemným oživením balkonů domů na našich sídlištích, stane se českým folklórem. Cizina to jistě ocení.

Ministerstvo zemědělství údajně zastavilo dovoz levnějších vajec z Polska a Maďarska. To bylo důmyslné rozhodnutí. A tak čeští cukráři vrážejí, v uvozovkách,, abych tak použil výraz Magdaleny Dobromily Rettigové, do svých výrobků vejce až za 6 či 7 korun. Tato vejce jsou za 6 korun jedno. Naopak polští dovozci k nám sice nesmějí dovážet vejce, ale levné polské cukroví na bázi vajec ano, což následně likviduje české výrobce cukrářských výrobků. Opravdu neskonale moudrá a promyšlená politika ministerstva, jen nevím, kterého, a tedy vlády.

Vláda se svými škrty konečně proškrtala až k recesi hospodářství a v tomto roce velmi pravděpodobně k jeho stagnaci. Neříkám, že to chtěla, ale prostě to tak dopadlo, jak to říkal nebožtík ruský premiér Černomyrdin: chtěli jsme to nejlepší a dopadlo to jako vždycky. Během dvou let 2012 a 2013 nás zřejmě čeká díky růstu sazeb DPH rychlý růst cen potravin, léků a dalších druhů služeb. Likvidace doplatku na bydlení, jak o tom uvažuje vláda, může znamenat vyhnání desítek tisíc nájemníků z jejich bytů a jejich následné bezdomovectví. Odstranění porodného, pokud k němu opravdu dojde, je skutečně dokonalým příspěvkem této vlády k populačnímu vývoji. A to jsem zatím ještě zapomněl na zdravotnictví. Myslím, že celé vrstvy obyvatel naší země pochopily po přijetí systému finanční spoluúčasti, že jejich přístup ke kvalitní zdravotní péči bude velmi ztížen. Ministr zdravotnictví by se sám měl zachovat jako čestný muž, a nebude-li bezezbytku splněn jeho závazný slib na navýšení platů pracovníků ve zdravotnictví, starý jeden rok, měl by odstoupit ze své funkce. Není dobré lpět za každou cenu na své funkci, já to mohu říct ze své zkušenosti.

Jak se zdá, hlavním dějištěm boje proti vládě nebude již napříště parlament, ale ponesou jej v příštích měsících odbory a protivládní občanské iniciativy, které se množí jako houby po dešti. Suma sumárum, čím dříve tato vláda skončí, tím lépe a předčasné volby se mohou uskutečnit v termínu podzimních voleb do krajských zastupitelstev a Senátu. Všichni si po nich oddechneme. Ruku na srdce, oddechnou si asi i představitelé vládních stran. Měli by si zcela sportovně přiznat, že prostě neumějí vládnout.

Čeká nás, dámy a pánové, opravdu horké jaro a já věřím, že to bude poslední jaro této vlády, tedy pokud tato vláda projde dnešním hlasováním o důvěře. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka pana ministra financí Miroslava Kalouska. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. (Poslanci tleskají přicházejícímu poslanci Vysloužilovi. Předsedající žádá o klid.) Já jsem pochopil, že ten potlesk nepatřil mně, ale porodníkovi. Dovolte mi, abych mu poblahopřál za nás za všechny. (Potlesk.)

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane poslanče Paroubku, já bych vám rád teď gentlemansky poblahopřál, protože všechny poslankyně TOP 09 se shodly na tom, že verbálně jste minimálně stejně poutavý řečník jako já, nicméně na rozdíl ode mě lajdáka máte vždy pečlivě nabarvenou kštici, čímž jste mnohem přesvědčivější. Já přiznávám svoji porážku a blahopřeji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se vracíme do řádných... Pan poslanec Paroubek faktická poznámka? Ano, faktická poznámka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Víte, pane ministře, já se nechci dostat do nějakých trapných osobních výlevů, nechci, bohužel musím říct, klesnout na vaši úroveň. Přese všechno, co mě od vás všechno odděluje názorově, tak si myslím, že jste jeden z mála členů vlády, který své práci, jakkoli s ní nesouhlasím, tedy s jejími výsledky, rozumí. Nicméně já nepůjdu tou cestou jako můj přítel Gerhard Schröder, který se dokonce soudil s někým, když o něm napsal, že má nabarvené vlasy. Když se podíváte pozorně a zblízka, možná že by se mě vaše kolegyně neměly tolik bát, tak by viděly zblízka pár těch šedin, které mám na skráních, a to svědčí o tom, že bych opravdu musel velice mistrně umět barvit své vlasy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím pana poslance Jiřího Šlégra. Prosím.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, proč by měla tato vláda odejít? Protože žije ze slibů, které neplní, a protože pohrdá hodnotami právního státu. Pravice voličům slibovala snižování státního dluhu a zrychlení hospodářského růstu a místo toho státní dluh rekordně roste a ekonomika začala zpomalovat od chvíle, kdy se první pravicová vláda ujala moci. Když pak nastoupila ta Nečasova, převzala prakticky všechny recepty po vládě Topolánkově, jen musí dělat víc záchranných opatření, jak se jí to hroutí pod rukama. Ano, vláda si zahrává s budoucností České republiky vršením nesplatitelných dluhů. Ale kritiku této oblasti ponechám povolanějším. Je to sice zlé, ale možná nikoli nejhorší.

Děsivější je, jak si zahrává s budoucnosti, která spočívá v naší mladé generaci. Vynechám kritiku na školské reformy ministra Josefa Dobeše, jejichž sláva dolehla až do Bruselu jako poslední argument pro to, že evropské peníze do rukou této české vlády opravdu nepatří, ale chtěl bych obrátit pozornost mimo školu.

Velice nebezpečná je vysoká úroveň kriminality mládeže a narůstá zejména brutalita násilných činů. Něco jistě přinesla doba. Sociologové upozorňují na důsledky roztříštěné společnosti, kdy si kluka nebo mládence nikdo nevšimne, na nudu prázdného života bez podnětů a samozřejmě na kulturu sídlišť a na citovou vyprahlost generace, která zná jen počítačové střílečky a herní automaty. Ale to přece není shůry dáno, není to něco, před čím není úniku. Dokonce se ví, co je velice efektivní prevencí kriminality, že se to dá takříkajíc koupit. Jsou to peníze investované do rozumně tráveného volného času mladých lidí. Ví se to, ale nedělá. V Česku tak vidíme dva trendy. Kriminalita roste a příspěvky na sport a další formy volnočasové péče pro mládež klesají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP