Začátek schůze Poslanecké sněmovny
20. března 2012 v 18.01 hodin
Přítomno: 133 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 37. schůzi Poslanecké sněmovny. Sděluji vám, že schůzi jsem svolala podle § 84 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů v pátek 16. března tohoto roku.

Nejprve vás všechny požádám, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Také požádám ty, kteří budou mít kartu náhradní, aby mi to oznámili.

Omluvy, které jsem četla dnes při zahájení dalšího jednacího dne 36. schůze, platí i pro tuto 37. schůzi. Žádná nová omluva mi dodána nebyla.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili jako ověřovatele pana poslance Marka Bendu a pana poslance Jiřího Petrů. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na ověřovatele schůze. Nevidím, že by někdo takový návrh podával.

Proto zahajuji hlasování číslo 1 a táži se, kdo souhlasí s tím, aby pan poslanec Marek Benda a pan poslanec Jiří Petrů byli ověřovateli 37. schůze. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 přítomno 133, pro 123, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 37. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Marka Bendu a pana poslance Jiřího Petrů.

 

V souladu s článkem 72 odst. 2 Ústavy České republiky můžeme nyní přistoupit k projednávání jediného bodu pořadu 37. schůze. Ještě předtím však zde mám žádost s procedurálním návrhem od předsedy poslaneckého klubu ODS pana kolegy Zbyňka Stanjury. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezký podvečer, kolegyně, kolegové. Vzhledem k tomu, kolik máme přihlášených řečníků, navrhuji, abychom se usnesli, že dnes budeme jednat i hlasovat i po 21., i po 24. hodině.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, je to procedurální návrh, o kterém rozhodneme v hlasování pořadové číslo 2. Zahajuji toto hlasování a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 2 z přítomných 158 pro 89, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Oznamuji, že pan poslanec Michal Doktor má náhradní kartu číslo 25.

 

1.
Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Skupina 55 poslanců využila svého práva a podle § 84 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Prosím, aby se slova ujal předseda ČSSD pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Hezký večer. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dnes budeme hlasovat o návrhu, který předložil poslanecký klub České strany sociálně demokratické. Je to návrh, který je velmi jednoduchý, návrh na to, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjádřila nedůvěru vládě České republiky.

My jsme přesvědčeni, že naše země, Česká republika, není po pěti letech vlády pravice v dobrém stavu. Jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že vláda nemá ve společnosti autoritu, vláda nemá vizi a nemá ani schopnost prosazovat správná strategická rozhodnutí. Zato má tato vláda neuvěřitelnou schopnost šířit kolem sebe chaos a zmatek. Zažíváme stagnaci ekonomiky, zažíváme letos poprvé po patnácti letech pokles reálných mezd, zažíváme dramatický nárůst zadlužení státu, růst nezaměstnanosti, zdražování zdravotní péče, zdražování sociálních služeb, zdražování potravin, vlastně zdražování téměř všeho. Není ale svobodná ani spravedlivá taková společnost, ve které je všechno nastaveno tak, aby lidé se středními a nízkými příjmy chudli a jejich zdroje se systematicky přesouvaly jen k úzké vrstvě těch nejbohatších. Tak to ale v naší zemi v posledních letech bohužel funguje.

Lidé přemýšlejí o tom, co s nimi bude, až je školné, spoluúčast ve zdravotnictví, penzijní spoření, krátkodobá nezaměstnanost, ceny elektřiny, ceny tepla, nájmy, astronomická DPH, až je tohle všechno - a ten výčet by mohl být skutečně dlouhý - až je tohle všechno oškube. Až jim dojdou peníze, které dnes třeba ještě vyškrabují ze svých dlouholetých úspor, peníze, které si možná ještě dnes dokážou půjčit od přátel nebo příbuzných. Lidé přemýšlejí, co s nimi bude, až nedokážou v tomto prostředí splácet hypotéku, auta na leasing nebo nájem. Není svobodná společnost, kde byla téměř pětina domácností vehnána do rukou predátorských exekutorů, do absolutní sociální pasti. Vláda, která tohle připustí, je opravdu asociální a je také šílená, pokud si myslí, že jí to může dlouhodobě projít.

Zoufalí a vystrašení lidé se v posledních týdnech shromažďují na náměstích a jsou ochotni naslouchat v zásadě komukoliv, kdo volá po demisi Nečasova kabinetu. Avizovány jsou další velké sociální protesty na 27. března, na 21. dubna.

My jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že odchod vlády a nové volby by mohly znamenat potřebnou společenskou katarzi. Pokud tato přirozená demokratická katarze nenastane, těžko říct, jakou formou se rostoucí frustrace z tzv. reforem mezi občany projeví a co to udělá s naší demokracií. A je docela možné, že dnešní nekomunikací a neschopností najít kompromis připravuje tato Nečasova vláda cestu budoucím nedemokratickým hnutím.

Pokud vláda neodstoupí sama, jsme to pouze my v Poslanecké sněmovně, kdo může podle ústavy našeho státu rozhodnout o její další existenci. Každý z vás tedy pravděpodobně ještě dnes večer vstane a buď se spojí s touto vládou a podpoří její politiku, nebo se vysloví pro její odchod. Česká sociální demokracie jako hlavní opoziční strana navrhuje vyjádřit vládě Petra Nečase nedůvěru.

Dovolte mi, abych uvedl několik těch nejvážnějších důvodů, které nás k tomuto rozhodnutí vedou.

Vláda Petra Nečase lže lidem. Před volbami lhali Petr Nečas a Miroslav Kalousek o tom, že nebudou zvyšovat daně. Lhali o tom, že zastaví zadlužování státu. Jaká je ale realita? Daně jdou nahoru každý rok. Stát za pět let zadlužili o půl bilionu korun. O půl bilionu korun! Když pravicová vláda přebírala zemi, byl veřejný dluh 28 %. Předají naši zemi s dluhem 45 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP