(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A poslední - to bylo to živnostenské podnikání. Pan poslanec Rádl navrhoval tisk 547 zařadit na pátek jako druhý bod po pevně zařazeném bodu. Tak. (Poslanec Rádl z místa připomíná, že se musí nejdříve bod zařadit do programu.) Pardon, děkuju, že jste mi to připomněl. Musíme nejdřív v prvním hlasování rozhodnout o zařazení tohoto tisku do schůze.

 

První hlasování - o zařazení do schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod do schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, přihlášeno 152, pro hlasovalo 141, proti 3, takže to bylo přijato.

 

Teď budeme hlasovat o pevném zařazení tohoto tisku 547 - pevně v pátek jako druhý bod po jednom pevně zařazeném bodu, který už tam je.

Zahajuji hlasování ještě jednou. Kdo je pro toto pevné zařazení na pátek, jako druhý pevný bod na tento pátek, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 32, přihlášeno je 155, pro hlasovalo 134, proti 3, takže to bylo přijato.

 

A to je k programu zřejmě vše a my můžeme nyní postupovat podle schváleného pořadu schůze. První bod je

 

3.
Vládní návrh zákona o evropské občanské iniciativě
/sněmovní tisk 579/ - druhé čtení

Z pověření vlády by tento návrh zákona měl ve druhém čtení uvést opět ministr vnitra Jan Kubice. Poprosím pana ministra, aby ve druhém čtení uvedl tisk 579, vládní návrh zákona o evropské občanské iniciativě. Prosím, pane ministře, máte slovo. (Silný hluk v sále.)

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o evropské občanské iniciativě. Navrhovaný zákon navazuje na nařízení Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, tady je ovšem - já se omlouvám - opravdu příliš velký ruch. (Zvonek.) Poprosil bych tedy, aby se tady situace uklidnila, aby se debaty omezily na minimum. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Navrhovaný zákon navazuje na nařízení Evropské unie o občanské iniciativě. Tímto nařízením je provedeno právo občanů Evropské unie obracet se prostřednictvím občanské iniciativy na Evropskou komisi s návrhem na předložení právního aktu Unie.

Přestože je nařízení přímo použitelné, je nutné přizpůsobit český právní řád. Podpořit občanskou iniciativu bude možné nejen v listinné podobě, ale i prostřednictvím počítačových prostředků přístupných prostřednictvím internetu. Proto jsou členské státy povinny zajistit posuzování souladu těchto prostředků s požadavky nařízení na bezpečnost shromažďování a ukládání údajů. Dále jsou členské státy povinny zajistit ověření počtu osob, které vyjádřily podporu občanské iniciativě. Konečně je v rámci vnitrostátního práva třeba zajistit, aby se na organizátory občanské iniciativy vztahovaly vhodné sankce za porušení nařízení, zejména za používání smyšlených údajů a za podvodné používání osobních údajů za účelem podpory občanské iniciativy.

Z těchto důvodů vláda předkládá návrh zákona o evropské občanské iniciativě, který vytváří právní rámec potřebný pro realizaci nařízení o občanské iniciativě v České republice.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Požádal bych paní poslankyni Ivanu Weberovou jako zpravodajku výboru pro evropské záležitosti, jestli by také vystoupila k tomuto bodu.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Ano. Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a vážení pánové, tento tisk projednal evropský výbor a schválil usnesení, kterým doporučuje poslancům, aby schválili tento tisk s pozměňovacím návrhem. Obsahem pozměňovacího návrhu je pouze formální změna. Protože v návrhu byl odkaz na špatný odstavec, změnilo se tam pouze číslo odstavce na správné číslo. Jiné změny tam nebyly prováděny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemáme do ní, zdá se, přihlášky, takže můžeme obecnou rozpravu ukončit. Otevírám rozpravu podrobnou, do které také nemáme žádné přihlášky, takže snad i podrobnou rozpravu můžeme ukončit. A není také o čem hlasovat, takže můžeme pouze ukončit celé projednávání druhého čtení tisku 579. Děkuji.

 

Dalším bodem je

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví
a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších
zákonů (zákon o elektronickém podpisu), ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 581/ - druhé čtení

Požádal bych ministra vnitra Jana Kubiceho, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o archivnictví a spisové službě /zákon o elektronickém podpisu/ a další související zákony, jsem podrobně představil již v prvním čtení, a tak mi dovolte, abych nyní zmínil pouze ty nejdůležitější navrhované změny.

Cílem návrhu zákona je stanovit podmínky pro nakládání s digitálními archiváliemi a zároveň upravit vlastní odbornou činnost digitálních archivů. Dalším důvodem předložení návrhu je potřeba jednotně upravit podmínky výkonu spisové služby na základě zkušeností z praxe, zejména s ohledem na vývoj elektronických systémů spisové služby. Návrh zákona současně zpřesňuje právní úpravu elektronického podpisu, a to zavedením pojmů uznávaný elektronický podpis, uznávaná elektronická značka a elektronická adresa podatelny a v návaznosti na rozhodnutí Evropské komise upravuje oblast přeshraničního ověřování uznávaného elektronického podpisu.

Na závěr bych si dovolil uvést, že podporuji pozměňovací návrhy, které k tomuto návrhu zákona podá výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Tyto návrhy se týkají věcných a legislativně technických zpřesnění návrhu zákona. Navržené změny věcného charakteru vycházejí ze současných poznatků z budování národního digitálního archivu a systému základních registrů, které je vhodné legislativně zohlednit již nyní, aby nebyla bezprostředně nutná další novelizace příslušných právních předpisů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. My jsme to v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Máme usnesení jako tisk 581/1. Požádal bych pana poslance Jaroslava Krupku, aby se k tomu vyjádřil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který na své 21. schůzi 22. února tohoto roku přijal usnesení pod číslem 86, ve kterém doporučil přijmout tuto novelu zákona označenou jako sněmovní tisk 581, ve znění pozměňujících návrhů. Pouze potvrzuji to, co před chvílí řekl pan ministr - že pozměňující návrhy měly charakter zejména legislativně technický, byly upraveny určité formulace a byla tam určitá změna provedena v souvislosti se základními registry a ochranou osobních údajů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď tedy otevřeme obecnou rozpravu. Tady jsou přihlášky. Pan poslanec Jiří Krátký je přihlášen jako první. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP