(14.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Ta dáma mi píše - cituji: "Jsem rodič dítěte s autismem, dcera Kristýna je sedmiletá dívka s diagnózou atypický autismus středně funkční s přidruženou střední mentální retardací. U dcery řeč naskočila ve čtyřech letech, ale je nefunkční. Nerozumí mluvenému slovu, nerozumí neverbální komunikaci a vyžaduje 24 hodinovou péči a dopomoc při všech běžných úkonech."

Já bych jenom požádal, paní předsedkyně, já mám, myslím si, dost silný hlas, ale tu vřavu tady téměř nedokážu překřičet. Jestli byste mohla požádat...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, prosím, abyste věnovali pozornost tomu, komu bylo uděleno slovo, jinak ostatní záležitosti žádám, abyste řešili mimo jednací sál.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Pokračuji v té citaci: "Zaměstnání i přes veškeré úsilí nemohu sehnat již více jak rok vzhledem k omezení, která vyplývají z kombinovaného postižení mé dcery. Díky sociální reformě pana Drábka jsem přišla o velkou část příjmů, konkrétně o rodinný příspěvek 4 600 korun a sociální příplatek na postižené dítě 4 100 korun. Zůstal mi pouze příspěvek na péči prvního stupně, máme podané odvolání, na které čekáme již čtvrtý měsíc, a přídavek na dítě. Tato reforma nás dostala do tak zoufalé finanční situace, kdy nejsou finanční prostředky na zabezpečení tak základních věcí pro rozvoj dcery, jako je speciální školka a doprava do ní - měsíční náklady cca 5 000 korun -, návštěvy specialistů, za kterými musíme dojíždět několik desítek kilometrů. O zájmových činnostech, které pomáhají mé dceři alespoň zčásti se zapojit a začlenit do společnosti ani nemluvě. O tuto možnost vzhledem k dané finanční situaci má dcera a řada dalších postižených dětí přišla. Je třeba si uvědomit, že pokud takto postiženým dětem vezmeme možnost speciálního výukového plánu v raném věku, nebudou schopny se později se zapojit do běžného života.

Úřady práce nefungují tak, jak mají, i přesto, že pan Drábek tvrdí opak. Úředníci nemají informace, nevědí, co je potřeba doložit k daným žádostem, což pro mě znamená opakované dojíždění na úřad práce a další finanční náklady a čas. Co se týče dávek hmotné nouze, bylo mi sděleno, že na ni nemám nárok pro nesplnění podmínek, a to i přesto, že Ministerstvo práce vydalo metodický pokyn pro úřad práce o specifických situacích rodin pečujících o dítě se zdravotním postižením. Tento systém je zcela nefunkční. Příspěvek na mobilitu dosud také nemám. Tato situace je v reálném životě naprosto zoufalá.

Další věc, která mě znepokojila a je pro děti s poruchou autistického spektra nezbytná, je možnost žádat o příspěvek na motorové vozidlo. O tento příspěvek mohou žádat jen osoby s vážným tělesným postižením a osoby s inteligenčním kvocientem nižším než 35. Osoby s poruchou autistického spektra z tohoto okruhu vypadly, přitom většinou nejsou schopny cestovat veřejnou hromadnou dopravou z důvodů afektu a úzkosti z cizího prostředí a lidí. Na opravu svého 15 let starého vozidla nemám finance, o nové žádat nemohu a dceru vozím každý den do vzdálené mateřské školy. Tato reforma nás dostala do neřešitelné ekonomické situace."

A mohl bych pokračovat v dopisu, který, jak věřím, dostala celá řada z vás.

Navrhuji tak jako na začátku předchozí schůze Sněmovny zařadit na jednání Sněmovny jako mimořádný bod Situace na úřadech práce, příčiny této situace a postup při jejím řešení.

Třetí věc, kterou bych rád navrhl, je zařazení nového bodu, a sice Informace ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše o tom, jak hodlá čelit chystaným škrtům v jeho resortu. Z otevřených zdrojů se dozvídáme, že ministr financí plánuje pomocí svých škrtů ušetřit ve státním rozpočtu částku téměř 24 miliard korun. Největší část - téměř 4,5 miliardy, a v následujícím roce dokonce 11 miliard - má připadnout právě na školství. Zajímalo by mě, jak pan ministr Dobeš dostojí svým slibům i slibům své strany, které dali učitelům. Tato vláda rozpočtové odpovědnosti pracuje opravdu koncepčně. V prosinci s velkou pompou nalezne na platy učitelů 4,5 miliardy, aby v březnu prakticky totožnou částku naplánovala odseknout. Rád bych jí připomenul, že mezi jejími prioritami jsou mimo jiné vzdělávání a konkurenceschopnost. Tento přístup je velkým hazardem s trpělivostí učitelů, studentů a de facto celé veřejnosti.

Education International opakovaně konstatuje, že snižování výdajů na školství je velmi krátkozrakou reakcí na výzvy, které jsou globální hospodářskou krizí předkládány národním ekonomikám. V této době by měly vlády nahlížet na výdaje na vzdělání jako na investice do budoucnosti. Nejlepší odpovědí na krizi je investovat do školství, do výuky dětí a mladých lidí, do rekvalifikací a zvyšování kvalifikace těch, kteří se ocitli bez práce. Necitlivá opatření, jako jsou plošné škrty ve výdajích, mohou snížit rozpočtový deficit v krátkém období, ale nejsou dlouhodobým řešením a mohou ohrozit kvalitu současných veřejných služeb.

Vzhledem k tomu, že ve školství, kde jde většina rozpočtu právě na platy učitelů, nelze škrtat tak jednoduše jako na mnoha jiných ministerstvech, nabízejí se v podstatě dva scénáře. Buď masivní propuštění, které by podle některých odhadů postihlo až 17 000 pedagogických pracovníků, což je při celkovém počtu 130 000 prakticky každý sedmý, takže je to něco víc než jen jakási decimace, nebo výrazné snížení platů. Možná má ale pan ministr v rukávu jiný geniální nápad, o který se s námi jistě rád podělí. Proto navrhuji zařazení tohoto bodu na pořad.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Paroubek. Nyní místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, poté bude mít slovo poslanec David Rath. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já budu také navrhovat bod - navazuje to na to, co tady řekl pan poslanec Paroubek, ale musím říci, že tak jak on zdůvodnil to své zařazení bodu, tak to není přesné. Protože tady bylo řečeno, že údajně pan premiér Petr Nečas v minulém týdnu nám oznámil něco o svém telefonátu s panem komisařem Hahnem. Tak já bych chtěl sdělit, že pokud vím, tak on nám pan premiér nic neoznámil sám od sebe. Ta informace o telefonátu s komisařem Johannesem Hahnem přišla, protože byl na to dotázán novinářem. Takže to není tak, že by nám vláda tady dávala sama od sebe informace o situaci, která se týká evropských fondů, ale dověděli jsme se to skoro náhodou, protože se někdo dověděl, že se má na to zeptat.

Chtěl bych tady říci, že telefonát evropského komisaře v této věci je věc naprosto neobvyklá a znamená, že buď došlo k nějakému jednotlivému dílčímu velkému mimořádnému problému, anebo je tady problém systémový a celkový. A protože ta situace je tak nedůstojná, že my si musíme ty informace shánět z Bruselu, z Evropské komise, tady nám je nikdo neřekne, tak v této chvíli se rýsuje to, co bylo i naznačeno premiérem, když odpovídal na tu otázku, že se jedná o zásadní systémový problém při čerpání evropských peněz. Tomu také napovídá to, že v pátek do Bruselu odcestovali tři náměstci, kteří - už jak to složení delegace napovídá - se zabývali ne problémem jednoho ministerstva, ale celkově otázkou čerpání evropských fondů Českou republiku. A dokonce podle těch informací, které se mi podařilo získat, jeden z těch špatných scénářů je, že dojde v poměrně krátké době k celkovému zastavení čerpání evropských peněz v České republice, což je samozřejmě něco, co by mělo naprosto kalamitní, katastrofální dopady do rozpočtu i do života v naší zemi. .***




Přihlásit/registrovat se do ISP