(16.20 hodin)
(pokračuje Drábek)

To, že někteří příjemci dostali lednové dávky duplicitně, už jsem tady vysvětloval minulý týden při interpelacích. Ano, to byla chyba jedné z dodavatelských firem a škoda bude po té firmě vymáhána, to znamená, že státu nevznikne v tomto ohledu žádná škoda.

Pokud se týká občanů, kteří údajně dávky hmotné nouze za leden nedostali, my prověřujeme případ od případu. Prosím potom o konkrétní jméno, příjmení a adresu žadatelky, protože například na základě investigativní reportáže České televize o azylovém domě v Havířově jsme prověřili všech sedm prezentovaných údajných žadatelek o dávky hmotné nouze a ve všech sedmi případech se prokázalo, že úřad práce postupoval správně a že dávky buď byly vyplaceny, nebo na ně nevznikl nárok, nebo o ně dokonce ani nebylo požádáno. Tady skutečně vzniká velmi paradoxní situace, kdy o komkoliv z občanů České republiky lze říci "ale on nedostal dávky hmotné nouze". No, v případě, že o ně nepožádal, tak je skutečně nedostal.

K poslední otázce opět jenom zopakuji, co jsem říkal už mnohokrát. V druhém pololetí roku 2011 byl dokončen legislativní proces u důchodové reformy, což považuji za obrovský úspěch po patnácti letech planých diskusí o tom, jak by měla v České republice vypadat důchodová reforma. Byl dokončen legislativní proces u sociální reformy - také už jsem na to odpovídal minulý týden v interpelacích -, kde v rámci balíku tří zákonů bylo podstatně změněno 18 zákonů České republiky, které velmi výrazně změnily nasměrování sociálního systému na pomoc, která je účinnější, efektivnější a zaměřená na rozvrstvení podle toho, jaké jsou objektivní potřeby jednotlivých žadatelů. Byl dokončen legislativní proces, poměrně podstatné změny zákoníku práce ve více než 300 bodech.

Pokud se podíváte do historie 22 let zpátky, tak nevidím na Ministerstvu práce a sociálních věcí obdobnou situaci, kdy takový balík zákonů s takovými zásadními změnami úspěšně prošel legislativním procesem. Z tohoto důvodu považuji odměny, které jsem přidělil, za naprosto adekvátní.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec má nyní prostor položit ještě doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, podle mě úspěch vypadá úplně jinak. 9. 2. 2012 opravdu ještě ráno - nemám důvody nevěřit této paní - dávky v hmotné nouzi ještě nedostala. Já vám předám konkrétní údaje. Uvidíme. Já bych potom potřeboval vysvětlit, jak je to možné. Kdyby to dostala třeba zítra nebo někdy, proč je to velké prodlení.

Nicméně tady mám ještě poznámku, že díky vašemu řízení ministerstva jsou pracovníci na Ostravsku a Karvinsku doslova obleženi zoufalými lidmi, kterým často dýchá na záda exekutor. Instituce, která více než dvacet let zajišťovala služby zaměstnanosti a od roku 2004 i agendu státní sociální podpory, je podle mě naprosto v troskách. Z důvodu neudržitelné situace na pracovištích jsou mnozí pracovníci na pokraji psychického zhroucení.

Moje otázka zní, jestli máte chuť s tím ještě něco udělat, aby se situace konečně zlepšila.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám ještě slovo panu ministrovi.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo. Já doplním svoji odpověď. Ano, samozřejmě, konkrétní případ prověříme. Jak jsem říkal, dosud jsme prověřovali několik desítek případů a ani v jednom případě se nezjistilo pochybení úřadu práce a dávky byly buďto řádně odeslány a vyplaceny, nebo se zjistilo, že například žádost buď byla neúplná, nebo nevznikl nárok, nebo si někdo například stěžuje na to, že nedostal v lednu příspěvek na mobilitu, ale ten se vyplácí až v únoru, a tak podobně.

Co se týká druhé části doplňující otázky, ano, my se zabýváme na základě vyhodnocení lednových dat, i když ta analýza bude dokončena až zítra, to je termín do 10. února, který jsem dal, vytížením pracovníků na jednotlivých kontaktních pracovištích. Ano, je pravda, že na severní Moravě, zvlášť v oblastech Havířov, Orlová, Karviná, je skutečně výrazně vyšší počet žádostí než v některých jiných regionech, a my budeme přeskupovat tabulková místa tak, aby to odpovídalo vytížení jednotlivých kontaktních pracovišť. To je agenda, kterou v tuto chvíli zpracováváme. Včera shodou okolností náměstek zodpovědný za úřady práce byl v tomto regionu, aby na místě také mluvil s lidmi a vyhodnotil konkrétní reálnou situaci na pracovištích. Velmi intenzivně se tím zabýváme.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Miroslav Opálka, který se také obrací na ministra práce a sociálních věcí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně.

Vážený pane ministře, při projednávání příslušného zákona jsem měl mimo jiné připomínky k technickým, personálním a finančním limitům blokujícím nárůst zapojení nezaměstnaných občanů do veřejné služby a veřejně prospěšné práce. Praxe bohužel prokázala, že jsem měl pravdu. Zákon vyvolal vlnu emocí a novou ministerskou metodiku. Těch, co se to týká, je cca 350 tisíc, ale v minulém roce bylo zapojeno jen 16 tisíc a v tomto roce se má zapojit až 50 tisíc nezaměstnaných. Zdá se však, že tento předpokládaný nárůst může být ohrožen.

Pracoviště úřadů práce jsou zavalena problémy s agendou výplaty sociálních dávek. Nezbývá čas ani technika pro politiku zaměstnanosti, nejsou uzavřeny nové smlouvy s obcemi na veřejně prospěšné práce a veřejnou službu. Například veřejně prospěšné práce skončily v Ústeckém kraji k 31. lednu, v Moravskoslezském kraji zřejmě k 29. únoru atd. Na kontaktních pracovištích nejde spustit aplikace k problematice vyplácení veřejně prospěšných prací, tedy nejsou ani peníze. Obce nemají potřebné informace, nemají jistotu víceleté služby koordinátora a dotčení ztrácejí takzvané přilepšení k příjmům.

Nerozjíždí se zdárně ani veřejná služba. Obce odmítají nést riziko. Zákon sice ukládá úřadům práce zajistit úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti za škody, pokud se nedohodnou jinak, ale slovo "jinak" se pro přípravu smluv úřadů práce s obcemi stalo jediným možným řešením. A tak se čeká na právní posouzení, neboť není jasné, jak toto řešení ovlivní pracovněprávní vztahy k nezaměstnaným a zodpovědnost obcí. Veřejná služba například v Opavě skončila už v listopadu minulého roku.

Jak to všechno v podstatě bude? To je moje otázka, pane ministře. Děkuji předem za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Slovo má nyní ministr práce a sociálních věcí.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, skutečně potvrzuji cíl, který tady byl řečen, to znamená v letošním roce dosáhnout hranice 50 tisíc občanů zaměstnaných nebo přidělených na veřejnou službu. Myslím si, že to je cíl, který je realistický, a jsme schopni ho dosáhnout.

To, že nejsou obce ochotny nést riziko, to je samozřejmě záležitost, která může být konstatována, ale já k ní nevidím žádný silný argument, protože v tuto chvíli už máme uzavřených přes 800 smluv s obcemi a s dalšími veřejnoprávními institucemi. Myslím si, že číslo více než 800 vypovídá o tom, že tak malý zájem nebo tak obtížná situace to není.

Ano, je pravda, že my jsme se snažili v obcích, ve kterých veřejná služba probíhala bezproblémově v roce 2011, prodloužit v podstatě stejné podmínky tak, aby mohla veřejná služba plynule navázat. Ano, to znamená také, že pokud s tím obce souhlasily, chtěli jsme, aby i nadále alespoň po nějakou dobu zajistily organizační stránku věci včetně pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP