(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pokud se již nikdo další do obecné rozpravy nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. Hlásí se - (k místopředsedovi Zaorálkovi:) samozřejmě, ale jste v roli zpravodaje, takže nejen že můžete vystoupit jako každý jiný v podrobné rozpravě, ale ještě teď se závěrečným slovem zpravodaje. Čili se závěrečným slovem, prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Bude tedy ještě i podrobná, takže to ještě zopakuji. A nyní bych na margo té rozpravy řekl jenom pár slov.

Já sem na jedné straně samozřejmě rád, že se vůbec bavíme o fiskální dohodě Evropské unie. Na druhé straně se přiznám, že nejsem moc spokojen s výsledkem proto, protože já jsem se tady pokoušel klást otázky ve svém vystoupení a vlastně mi nešlo jenom o debatu o fiskální dohodě, ale o to, vůbec pochopit, proč se Česká republika chová, jak se chová. Jak si představujeme tu svou budoucí existenci v Evropě. Tady ta odezva je taková, že se vlastně nic moc neděje.

Pan poslanec Bauer teď naposledy řekl, že vlastně ten mandát zhruba určoval to, co premiér udělal. Já tedy musím říci, že jsem -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane zpravodaji, promiňte, já se musím zeptat. Teď vystupujete v roli zpravodaje při uzavřené obecné rozpravě, nebo jak? Protože toto nebylo vystoupení zpravodaje, obsahově dovozuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Chtěl jsem se vyjádřit k rozpravě. (Místopředsedkyně Parkanová: Ano, prosím, jako zpravodaj. Děkuji.)

Vyjadřuji se jako zpravodaj k rozpravě, aby každý věděl, proč říkám to, co říkám, a dopovím to, co jsem tady komentoval, vystoupení pana poslance Bauera.

Já jsem totiž zaregistroval, možná, že to byl omyl, četl jsem v médiích jeho vyjádření, kde on sám připustil, že byl překvapen vystoupením premiéra na summitu. Já jenom říkám, že jsem takovouto zmínku zaregistroval. Tak jako konstatovala řada dalších z nás i na základě jednání, které se odehrávalo v evropském výboru, kde jsem se nechal o tom informovat, tam prostě z toho, co se tam odehrálo, to poměrně podrobně vím, rozhodně nebylo naznačeno, že přijde něco takového. Takže to vypadá, že se vlastně nic nestalo. Podobně jako v tom předcházejícím bodu, který se týkal eurofondů, jsme si nakonec vyslechli od premiéra, že samozřejmě určité problémy jsou - nezakrýváme, že chybička se vloudí, ale v zásadě karavana jede dál.

Mně připadá, že tento typ rozpravy nás neposunul moc daleko v pochopení toho, co se děje. Já jsem tady řekl na začátku, že co se týče eurofondů, tak mám dojem, že tady je zásadní nezájem celý ten problém zvládnout, že tady je jakoby rezignace na to, že jsme schopni nějak efektivně ty fondy čerpat, a že dokonce i chování vlády z hlediska budoucnosti mi připadá, že je jakousi rezignací. Jako že rezignujeme na to, že budeme čistými plátci. Prostě neumíme to utrácet, tak to necháme plavat. A stejně takový pocit mám v případě Evropy. Dokonce to premiér naznačil v jednom textu. Tam dokonce řekl: Je to křižovatka, eurozóna, pokud se nestane fiskální unií, tak se prostě rozpadne, a já a vláda, kterou reprezentuji, my prostě fiskální unii nechceme. - Takže to znamená, že se kalkuluje na rozpad eurozóny! Tak to z toho textu vyplývá. Je to prostě nevíra v to, že evropský projekt bude, že se zkonsoliduje a že půjde úspěšně dopředu.

A z toho pak se dedukuje to chování, které premiér předvedl na posledním summitu. Které bylo prostě výjimečné! Já prostě tvrdím, proti všem ostatním premiérům a představitelům vlád se premiér choval prostě jinak. Jeho vystoupení, způsob, jak to komentoval, vyvolalo podle mě -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane zpravodaji, ještě jednou vás požádám: zpravodajská zpráva obvykle neobsahuje subjektivní kritiku a ještě plnou emocí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O tom nic nevím. Já jsem přesvědčen, že jako zpravodaj, když hodnotím rozpravu k bodu, ke kterému jsem vystoupil, tak mám na to právo, protože budu také předkládat usnesení. Všichni mají možnost se o těch usneseních rozhodnout. Já jim chci poskytnout maximum informací. Byl jsem určen zpravodajem a říkám svůj názor! Mám na to právo a myslím si, že nemůžu být nějak omezen. Je to moje přesvědčení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já myslím, že úloha zpravodaje právě není říkat svůj názor. Úloha zpravodaje je seznamovat Sněmovnu s proběhlou debatou. Říkat svůj názor, na to je prostor v obecné rozpravě. Prosím. (Projevy nesouhlasu z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem přesvědčen, že na to, co tady říkám mám plné právo a nemohu být v tomto vystoupení omezen. Takže já doufám, že -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já vám to vymlouvat nebudu, je mi líto, že se názorově lišíme. Samozřejmě, že dál vás omezovat nebudu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Děkuju. Takže opakuji. Já si myslím, že v rozpravě se nemluvilo o tom, co mně připadalo zásadní - pochopit, co dnes představuje evropská politika vlády. Já jsem se ptal také na to, kdo tu evropskou politiku dneska dělá. Na to jsem také nedostal odpověď. Ptal jsem se na to, jak je možné, že jsou tak zásadní rozpory mezi Ministerstvem zahraniční a Úřadem vlády. Pan ministr zahraničí bohužel nevystoupil. Pro mě to připadá, že to je také nepochopitelné, protože ministr zahraničí, jestli to celé velké ministerstvo má mít nějaký smysl, tak přece má nějaký obsah své politiky a stojí si za ním! Tady došlo k velké kontroverzi mezi premiérem a ministrem, o té jsme se nedozvěděli tady nic, protože si zřejmě oba pánové uložili slib mlčení.

Takže to je výsledek té rozpravy. V podstatě nevíme nic. Ani o tom, co se děje pod hladinou, ani o tom, co bude do budoucnosti. To mi připadá, že je poměrně málo na výsledek rozpravy o věci, která je poměrně důležitá. Já jsem přesvědčen, že v této podobě ta rozprava zas tak valného smyslu neměla. Je to zlé proto, protože pro Českou republiku je to, jak se zítra bude v Evropě chovat a jakou roli, jakou pozici si vydobude, docela zásadní věc.

Já jsem tady už dnes řekl, že věřím na růst v Evropě a věřím na to, že Evropa byl prostředek, jak se dostat také k prostředkům, abychom z něčeho zaplatili zítra své živobytí. Jestli dneska rezignujeme na evropskou integraci, jestli rezignujeme na to, mít silnou pozici v tom, co se bude zítra dít, tak bych chtěl pana premiéra varovat před tím, aby se nestal Schettinem české evropské politiky. Aby tuhle loď národní nedovedl někam na mělčinu, kde zůstaneme ležet s rozpáraným břichem. Já se obávám, že takovýto osud nás může čekat po tom, co se děje s evropskými fondy, co tu není ochota se tím opravdu důkladně a vážně zabývat.

Já mám prostě pocit, že tato vláda nikde nechce strpět nějakou kontrolu toho, co se v této zemi děje. Protože tahle fiskální dohoda znamená určitá pravidla, která bychom museli respektovat, tak to je prostě něco, co nechceme. Stejně jako se nezavede zákon o státní službě. Tady prostě není zájem řešit ten nepořádek, který tady je.

Já jsem si dal práci, že jsem dokonce četl z dopisu Aurelia Cecilia dneska právě proto, že ten dopis upozorňuje na to, jakým nehorázný způsobem se tady zachází s penězi!

Máme tady novou ministryni kultury, přátelé, která se nechala slyšet, že neví, jak se dopracovalo k tomu číslu 59 miliard na církevní restituce. (Hlasité projevy nesouhlasu z řad koalice.) No přátelé, takovýmto způsobem se tady rozhoduje o penězích! (Hlasy z řad koalice: K věci!) To je k věci! Já se ptám a nedověděl jsem se dneska, jak se bude zítra -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: (S důrazem:) Pane místopředsedo, toto je bezprecedentní zneužití role zpravodaje! Buďte tak laskav, vraťte se ke své zpravodajské úloze.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tohle je shrnutí toho, co jsme tady slyšeli. Já na tom trvám! (Pokračují projevy nesouhlasu a bušení do lavic z řad koalice.)

Já jsem chtěl, aby dnes se tady mluvilo o tom, proč Česká republika se chová v Evropě, jako se chovala na posledním summitu. Co je za tím. Tady nebyla ani debata o tom, co jsem chtěl, aby se diskutovalo. Chtěl jsem, aby vystoupil ministr zahraničí, aby se vyjádřil a řekl názor, který reprezentuje za ministerstvo. To tady také nezaznělo! V tomto mi ta debata připadala plochá a prázdná.

A opakuji: Varuju premiéra, tohle je způsob, jak zavést v Evropě tuto zem na mělčinu!!!

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak toto měla být zpravodajská zpráva, respektive závěrečné slovo zpravodaje. (Projevy nevole z řad ČSSD.)

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Připomínám, že zde byla přednesena usnesení. Prosím, aby byla zopakována.

 

Poslanec Jan Bauer: Já si ještě jednou dovolím přečíst návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí informace předsedy vlády o jednání Evropské rady ze dne 30. ledna 2012." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Dále pan zpravodaj a poslanec.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak už jsem zase u mikrofonu. (Pobavení v sále.)

Žádáme vládu, aby se připojila k finanční dohodě Evropské unie a zahájila proces ratifikace.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, to byla dvě navržená usnesení. Ještě někdo chce podat nějaký návrh v podrobné rozpravě? Nevidím nikoho, podrobnou rozpravu končím.

Přivolávám naše kolegy z předsálí. Budeme o těchto usneseních hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP