(9.20 hodin)
(pokračuje Drábek)

Co se týká pondělních problémů s aplikací evidence nezaměstnaných, já jsem o tom hovořil v úterý ráno na Radiožurnálu, tedy nic nezastírám. Ty problémy, které byly v pondělí s vytížeností, se zátěžovými záležitostmi, ty se již včera a dnes neprojevily. Co se týká jednotlivých případů, na které upozorňovala například Česká televize v Havířově, my jsme jednotlivě ty případy prověřovali. Já jsem ty příklady uváděl včera na tiskové konferenci a musím říci naprosto jednoznačně, že ze sedmi prezentovaných případů ve všech případech se ukázalo, že ti lidé, pokud měli požádáno o dávky státní sociální podpory, tak je dostali, pokud měli požádáno o dávky hmotné nouze, tak je dostali. Někteří z nich o žádné dávky požádáno neměli, tak je dostat nemohli.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat. Protože tady byl podán návrh na změnu zařazení nového bodu v programu, tak vás svolávám a připomenu, že název bodu zněl Pravda o situaci na úřadech práce a pan poslanec Sobotka požádal, aby právě ministr Drábek podal informaci o situaci na úřadech práce. Zároveň žádal, aby tento bod, Pravda na úřadech práce, byl zařazen jako první po pevně zařazených bodech na dnešní dopolední jednání Sněmovny. Je jasné, o co se jedná. Bod se jmenuje Pravda o situaci na úřadech práce, zařazení na dnešek po pevně zařazených bodech a budeme o tomto návrhu hlasovat. Doufám, že jste všichni přihlášeni.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, pevně zařadit tento nový bod do programu schůze jako první po pevně zařazených bodech, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 132, přihlášeno je 161, pro hlasovalo 71, proti 81. Návrh na zařazení nového bodu přijat nebyl.

 

Pan poslanec Sobotka se hlásí ještě o slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Chtělo by se mi říci, vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové z koalice - neděláte dobře. Neděláte dobře, pokud tento problém tady na půdě Poslanecké sněmovny ignorujete. Já bych jenom chtěl připomenout, že docela nedávno jsme tady měli jistého kapitána, který se jmenuje Schettino, velel lodi Concordia a také do poslední chvíle tvrdil, jak je všechno v pořádku, jak má všechno pod kontrolou, pak ani nepočkal do okamžiku, než se evakuují všichni cestující. A musím říci, že pan ministr Drábek možná skončí podobně. Možná v úřadu skončí, až se ukáže, jaká je skutečná pravda, ale na palubě té potápějící se instituce zůstanou tisíce zaměstnanců, o které se nikdo nepostará a zůstanou tam sami s nefunkčními informačními systémy a se stovkami lidí za přepážkami ve frontách, kteří budou naštvaní na ně, protože pana ministra Drábka oni v životě nepotkají. Oni nemají šanci se s ním setkat, ale s těmi úřednicemi u přepážek se vidí každý měsíc. A v tom je možná ten problém. Oni si ten vztek vybíjejí na úřednících u přepážek, protože pan ministr Drábek bude sedět tady v Poslanecké sněmovně a bude sedět ve vládě a mezi lidi se pro jistotu ještě pár měsíců nepodívá, protože ty reakce, se kterými by se setkal zejména na úřadech práce, by byly výhradně negativní. Myslím si, že to je vážná chyba. Není dobře tento problém ignorovat.

Je pravda to, co řekl ministr Drábek. Zítra je svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny a já doufám, že budeme mít čas se ještě k tomu tématu vrátit a že budeme mluvit o otázkách, které tady ještě zodpovězeny nebyly jak ze strany pana ministra, tak ze strany předsedy vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ministr Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pane poslanče Sobotko, já respektuji právo opozice na jakékoliv legitimní výtky vůči politice této vlády či jejích jednotlivých ministrů. Je to vaše práce, děláte ji a máte v tom můj respekt. Proti čemu se však ale důrazně ohrazuji, je proti neférovým urážkám mých kolegů. Ten kapitán, kterého jste tady zmínil, je synonymem zbabělosti a odmítání odpovědnosti a útěku od povinností. Ministrům této vlády, ministrům TOP 09 můžete jako opozice vytýkat leccos, ale nemůžete jim vytknout nedostatek odvahy a nemůžete jim vytknout nedostatek odpovědnosti a neochotu brát na sebe odpovědnost.

Kde berete tuhle odvahu vy, který jste dělal místopředsedu dvěma předsedům, poslušně plnil všechny jejich pokyny! Dnes se tváříte, že je vůbec neznáte, že jste neměl nic společného s jejich prací! Vy dnes utíkáte od odpovědnosti, kterou s nimi nesete, ať už se ti pánové jmenovali Gross nebo Paroubek, a snižujete se k takovýmhle urážkám! Nechte si je, když sám máte deset kilo másla na hlavě!!§ (Bouchání do lavic z řad poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Sobotka se přihlásil o slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně, já nevím, jestli je úplně vhodné obdivu, obdivovat někoho, kdo statečně hájí zcela hloupé rozhodnutí. Nebo jestli je na místě obdivovat ministra, který v rámci vyvození odpovědnosti vyhodil loutkového ředitele informatiky, kterého si předtím sám na ministerstvo přivedl. Já si myslím, že to není odvážné chování ze strany pana ministra Drábka. Já myslím, že odvážné by bylo určitě vyhodit pana náměstka Šišku, který je šéfem celého projektu a který je odpovědný přece za detaily celého řešení, tak jak bylo na Ministerstvu práce a sociálních věcí zvoleno. Já tomu nerozumím. Proč ještě pan ministr Drábek vůči tomuto klíčovému náměstkovi, který má tuto odpovědnost, toto nevyvodil? To si myslím, že není příznakem jednání odvážného ministra.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jeroným Tejc se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem vskutku nepochopil důvod, který tak rozčílil pana ministra Kalouska. Nicméně chtělo by se na závěr toho morálního proslovu, který tady zazněl, té výtky toho, jak se kdo choval, dodat: Tak pravil bývalý předseda KDU-ČSL a předseda rozpočtového výboru sociálně demokratických vlád. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A můžeme se zřejmě pustit do prvního bodu našeho dnešního programu, což je bod číslo 58. Je to

 

58.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb.,
o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 518/ - třetí čtení

Požádal bych, aby místo u stolku zaujal ministr dopravy Pavel Dobeš a zpravodaj Václav Baštýř. Příslušné pozměňovací návrhy máme pod číslem 518/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Hlásí se někdo do rozpravy ve třetím čtení? Pokud ne, můžeme rozpravu ukončit. Měli bychom hlasovat o pozměňovacích návrzích. Já bych požádal zpravodaje, aby nám oznámil nejdřív postup hlasování a proceduru.

 

Poslanec Václav Baštýř: Dobrý den pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s procedurou hlasování tohoto zákona. Je to tisk 518 a máme vlastně dva body. Prvním bodem je usnesení hospodářského výboru, je to bod A. Bod B je pozměňovací návrh skupiny poslanců. Máme ho vedený pod panem poslancem Chladem a spol. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP