(18.20 hodin)

 

Poslankyně Ivana Weberová: Děkuji. Budu také velice stručná. Ráda bych se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu, který je v systému pod číslem 952.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Weberová se hlásí ke svému návrhu a asi mi ho předá. (Probíhá předání.) Uskutečnilo se to. Pardon, teď mi bylo řečeno, že to v systému není. To by zřejmě znamenalo, že to musíte načíst. Paní poslankyni Weberovou prosím o pozornost: Já jsem se teď dověděl, že v systému to není. Takže v tom případě byste to musela načíst, tím se to vyřeší, pokud byste to načetla.

 

Poslankyně Ivana Weberová: To je zvláštní, já to ve svém počítači vidím, že to v systému je. Tak nevím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, už jsou i další, kteří to vidí, takže už je to tam. Dobrá, tak se omlouvám. Je to tam. A ještě někdo další chce zkusit načíst, nebo je to vše v podrobné rozpravě? Takže můžeme ukončit podrobnou rozpravu a pravděpodobně můžeme ukončit i celý bod druhého čtení, tisku 470.

 

Další je bod

 

8.
Návrh poslanců Václava Cempírka a Jany Kaslové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích
("zákon o silničním provozu") a o změnách některých dalších souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 463/ - druhé čtení

Prosím pana poslance Václava Cempírka, aby svůj poslanecký návrh přednesl, nebo spíš uvedl.

 

Poslanec Václav Cempírek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k sněmovnímu tisku 463 se váže problém cyklovozíků. Problematika byla projednána s Ministerstvem dopravy. Ministerstvo dopravy s předloženými návrhy souhlasí. Celý problém se tam týkal úpravy i technických parametrů vozíků a proti prvnímu čtení tam pak do toho vnáším jednu drobnou úpravu, že se to netýká za jízdní kolo cyklovozík přivěsit, ale k jízdnímu kolu. Protože vozík může být připojen vpředu i vzadu. Vpředu je to připojeno na vidlici jízdního kola, což je bezpečnější, než když je vozík vzadu. Jinak jak jsem řekl, veškeré naše návrhy byly projednány s Ministerstvem dopravy a Ministerstvo dopravy s tím souhlasí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím, takže prosím nyní - my jsme návrh přikázali hospodářskému výboru a také výboru pro zdravotnictví, takže máme usnesení všechna 463/3 nebo 463/2. To jsou oba výbory. A nyní bych požádal poslance Václava Baštýře, který by se za hospodářský výbor mohl ujmout slova.

 

Poslanec Václav Baštýř: Dobrý den, dobrý večer. Děkuji, pane předsedající, za slovo. Dámy a pánové, jak přednesl pan kolega Cempírek, tento zákon byl projednán dostatečně v hospodářském výboru a jeho usnesením doporučujeme Poslanecké sněmovně Parlamentu postoupit tento tisk do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď ještě požádám paní poslankyni Patricii Kotalíkovou za výbor pro zdravotnictví.

 

Poslankyně Patricie Kotalíková: Děkuji panu předsedajícímu a chtěla jsem jenom říci, že zdravotní výbor na své 12. schůzi projednal tento materiál a nepřijal žádné usnesení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, i tak lze. Otevírám obecnou rozpravu a nemám přihlášku do obecné rozpravy, takže tu můžeme ukončit. V podrobné rozpravě tady mám přihlášku Miroslava Svobody jako první písemnou. Takže poprosím nejdřív Miroslava Svobodu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych se přihlásil k pozměňujícímu návrhu k tomuto zákonu, resp. k této novele. Měli byste to mít všichni na svých mailech, tak není potřeba číst tento pozměňující návrh, neboli je v systému zařazen. Já jenom se dívám na legislativu, jestli je tento návrh evidován. Je - tak je to v pořádku. Takže se jenom k němu přihlašuji stejně s kolegou Pavlem Bémem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní poprosím pana poslance Petrů, který se také hlásí do podrobné.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážené dámy a pánové, dovoluji si přihlásit se ke svému pozměňujícímu návrhu, který byl zaevidován pod sněmovním dokumentem číslo 938. Takže pro jistotu se tážu, jestli je opravdu zaevidován a je všecko v pořádku. (Předsedající odpovídá, že je tam.) Takže je vše v pořádku, děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji taky. Jenom poprosím, abyste vždycky říkali číslo, pod kterým to je, pro přehlednost. A to je asi vše do podrobné rozpravy. Ještě jsou tam? Takže prosím, kdo se hlásí do podrobné? Prosím pana poslance... (Poslanec jen prochází kolem řečniště.) Ne, nejde.

Pan poslanec Cempírek a ještě prosím jednoho, který by tam zřejmě měl být.

 

Poslanec Václav Cempírek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 949. Máte ho uvedený v programu dnešní schůze u sněmovního tisku 463. A jak jsem říkal už ve svém vystoupení, týká se jenom dvou nepatrných věcí. Místo "za jízdní kolo" "k jízdnímu kolu" a šířka vozíku místo 850 dáváme 900 mm. Je to zkonzultováno s ministerstvem, jak jsem už předeslal.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tak to byl návrh pana poslance Cempírka, který registrujeme v podrobné rozpravě. A teď ještě prosím, jestli někdo má a chce podat pozměňovací návrh, tak by se měl nyní k němu přihlásit. Je to všechno? Takže to vypadá, že to může být všechno. Skvěle. Takže děkuji, můžeme podrobnou ukončit, a vážení kolegové, tím můžeme tedy pravděpodobně ukončit i projednávání bodu. Děkuji panu poslanci Cempírkovi a odkládáme bod.

 

Další je bod

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických
pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 477/ - druhé čtení

Tohle je návrh, který by měl uvést z pověření vlády ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš. Takže prosím pana ministra, který je tady, aby návrh uvedl.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Děkuji, vážený pane předsedající, dámy a pánové, předkládám vám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Je to už nějaký měsíc, co jsme ho měli v prvním čtení, tak já jenom krátce shrnu v tomto druhém čtení, čeho se týká.

Navržená novela reaguje především na podněty z praxe a řeší nejdůležitější problémy, a to přináší změny v získávání odborné kvalifikace pedagogických pracovníků. Cílem je zajistit větší prostupnost mezi některými kategoriemi pedagogických pracovníků. Tam se bavíme o prvém stupni, druhém stupni, středních školách, mateřských školách, aby se snáz uznávala kvalifikace, pokud mají vystudovanou vysokou školu. Dále přináší úpravy přímé pedagogické činnosti nad stanovený rozsah, to znamená přespočetných hodin. Zpřesňuje podmínky týkající se akreditací vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Tento návrh novely projednával podvýbor na svém výjezdním zasedání, podvýbor pro regionální školství, a posléze také výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Výsledkem těchto jednání bylo doporučení Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem zákona s pozměňovacími návrhy, které vznikly v tomto výboru, a Ministerstvo školství vyslovuje souhlas s těmito souhrnnými pozměňovacími návrhy.

Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP