(15.00 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak nebudu reagovat na všechny urážlivé a nepravdivé výroky, které přednesl můj předřečník pan kolega předseda Tejc. Jestli někdo říká, že ukrást výplatní pásku a její kopii zveřejnit, je normální, já si to teda nemyslím! Příště si budeme číst už jenom lékařské zprávy. Myslím, že to jsou věci, které do tisku prostě nepatří, a obhajovat toho, kdo krade výplatní pásky, je prostě pro mě špatně. Vám se to možná politicky hodí, tak říkáte, jak je to dobře. Počkejte, až takový nějaký údaj, takovou nějakou listinu s osobními údaji ukradne někde vám nebo vašim blízkým. Nepřál bych to nikomu! Myslím si, že to, co používáte, je špatný příklad. Že to chcete jenom využít.

Sám přece víte, že klíčové pro posouzení platu je daňové přiznání a roční odměny. Neříkejte o tom, jak někdo bere měsíčně tolik a tolik, když to není pravda, a započtete do toho odměny! Proč nebyly zveřejněny ty ukradené výplatní pásky, na kterých odměny nejsou? No protože se to nikomu nehodí! Takže neříkejte, že někdo má 230 tisíc měsíčně, protože to by pak byl roční plat 2 miliony 600. Je to jiný příběh, než když jsou odměny. Když nevíme - a já to nevím - za jak dlouhé období se odměny poskytují, tak si myslím, že není korektní tady říkat, že pan premiér se chová nemorálně, a teď všechny ty vývody o tom, jak voliči ODS jsou nemorální a voliči Věcí veřejných si naběhli. Hlavně, že vy a vaši voliči jste ti nespravedlivější, kteří jsou v České republice.

Takže já bych poprosil o korektní přístup. O to, abychom posuzovali čísla, která mají smysl, a v případě příjmu a daně z příjmu má smysl posuzovat roční příjmy, protože tam se dá dokumentovat, kolik je reálný měsíční příjem. A můžeme se tady předbíhat a vytahovat odměny tu úředníků na krajích, které dávají oranžoví hejtmani, tu úředníků z dob, kdy byli ministři tu financí, tu jiných, kteří byli sociální demokraté. Jaký to má smysl? Ptám se, jaký to má smysl, pokud nebudeme mít roční příjem toho člověka a porovnání toho, co vlastně měl v pracovní náplni a co odvedl.

Slova tady o tom, že pan premiér pohrdá někým, kdo má nižší příjem, to je prostě nehorázná lež a prosil bych kolegy, aby takové věci neříkali. Aby hodnotili sebe a pronášeli tady svoje soudy a nevkládali do úst nikomu z ODS něco, co nikdo z ODS neřekl. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan kolega Tejc? Pan kolega Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za tuto připomínku. Myslím, že je velmi poučná. Proto bychom měli vědět, jaké ty odměny skutečně byly, a to za celý rok. Nejlépe nejen na Úřadu vlády, ale na všech ministerstvech této vlády. Protože těch případů je skutečně mnoho a volají do nebe. Mám pocit, že prostě to, co tady pan předseda Stanjura řekl, můžeme velmi dobře splnit. Pokud budeme všichni hlasovat tak, jak jsme tady, pro zařazení tohoto bodu a pan předseda vlády nás seznámí s tím, jaké že byly odměny, u kolika lidí za celý rok 2011, a budeme vědět, jak byly rozloženy. Bez ohledu na jména! Jsem ochoten respektovat soukromí těchto lidí, ale chci vědět, že jeden pracovník má takový plat, druhý má takový plat, třetí má takový plat, anonymně, ale chci to vědět jako daňový poplatník, chci to vědět jako občan a myslím, že by to měla vědět veřejnost. Pokud tedy chceme, aby tyto věci byly zveřejněny, neměl by tomu pan předseda vlády bránit a měl by, stejně jako ostatní ministři, tyto údaje zveřejnit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Vojtěch Adam má slovo. Oznamuji omluvu paní poslankyně Vladimíry Lesenské od 15.30 se omlouvá ze zdravotních důvodů. Pan kolega Michal Doktor má náhradní kartu číslo 9.

Slovo má pan poslanec Vojtěch Adam.

 

Poslanec Vojtěch Adam: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Já se budu držet vašeho pokynu a pouze předložím návrh na zařazení nového bodu jednání této schůze Poslanecké sněmovny - teď se možná někdo bude divit - a to Informaci ministra práce a sociálních věcí Drábka o situaci na úřadech práce v souvislosti se vznikem superúřadu. Už to nebudu zdůvodňovat, svou zprávu, protože slov už tady zaznělo mnoho. Chtěl bych jen zdůraznit, že nejen sociální demokraté mají zájem na tom, aby se celá záležitost projednala, ale i všichni ostatní, kterým záleží na tom, aby tyto dávky byly vyplaceny řádně a včas.

Já jako starosta obce s rozšířenou působností jenom musím konstatovat, že systém je od ledna naprosto nefunkční, aplikace nefungují a systém se hroutí. Vzhledem k tomu musí asistovat na mnoha místech policie. Proto vás prosím, abyste podpořili tento návrh na zařazení nového bodu. Děkuji mockrát. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Paní poslankyně Kateřina Konečná má slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte také mně navrhnout zařazení nového bodu s názvem Informace ministra školství pana Dobeše o záměrech připravované reformy vysokých škol.

Z informací posledních dnů vyplývá, že pan ministr nejen že bagatelizuje svou neschopnost čerpání evropských fondů, ale navíc pohrdá desetitisíci studentů v naší zemi, ale také členy akademické obce. Debaty, jejichž výsledkem je zesměšňování akademických pracovníků vysokých škol a studentů, a to vše bez jakékoli možnosti, aby se lidé, na které tato reforma reálně dopadne, ale také ti, kteří by ji měli naplňovat, mohli na ní zároveň podílet, toto vše nebere pan ministr vážně a pouze kritizuje, kritizuje a kritizuje.

Vzhledem k tomu, že reforma vysokých škol by měla být reformou dlouhodobou, a tedy ne schválenou pouze počtem poslanců, kteří podepsali koaliční prohlášení, domnívám se, že je vhodné, aby byl tento bod o přípravě celé reformy, jejíž součástí má být i placení školného, prodiskutován v této Poslanecké sněmovně, a to ještě před samotným předložením záměru. Pevně věřím, že pan ministr po 14denním pohrdáním občany této země nepohrdne debatou alespoň v naší instituci. A jsem moc ráda za to, co tady řekl asi tři kolegy přede mnou pan kolega Bárta za Věci veřejné, pan kolega, předseda poslaneckého klubu stejného, z jaké strany pochází pan ministr Dobeš, jsem moc ráda, že tady řekl, že mají v této Sněmovně zájem jednat o principiálních věcech. Já se totiž domnívám, že reforma vysokých škol, vzdělanost, ale i třeba placení školného je poměrně principiální věc pro většinu občanů naší země. Tedy doufám, že Věci veřejné celou tuto reformu podpoří. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Vojtěch Filip má slovo, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Dobrý den. Děkuji za slovo, paní předsedající. Členové vlády, paní a pánové, pokusím se být taky velmi stručný. A to tím, že chci navrhnout bez nějaké zvláštní diskuse a doprovodných odůvodnění to, aby se Poslanecká sněmovna zabývala bodem, který bych stručně nazval Čerpání prostředků z evropských fondů - výhled do roku 2013. Jde o to, že v současné době jsou sice některé věci medializovány, ale můj skeptický vztah k mediálním prostředkům mi umožňuje, abych neříkal, že to je pro mě podstatné. Pro mě je podstatné to, jakým způsobem jde momentálně vyjednávání mezi vládou České republiky a Evropskou komisí o dalším čerpání, a to nejen v kritizovaných záležitostech Ministerstva školství.

Když se kontrolní výbor zabýval tou situací včetně návštěvy Evropského účetního dvora, byli jsme seznámeni s některými dokumenty, které svědčí o tom, že čerpání bude podle mě problematické a Evropská komise toho využije v podstatě v neprospěch České republiky. Nerad bych tady říkal nějaká výrazná čísla, na to se sejdeme společně s vedením dalších výborů, rozpočtového, hospodářského a s příslušnými ministry ve čtvrtek tento týden.

Proto bych navrhoval, aby se Poslanecká sněmovna otázkou čerpání evropských fondů zabývala v příštím týdnu v úterý odpoledne po 14. hodině, a to pokud nebude zařazen jiný bod jako první, tím, že nenavrhuji jako první vystupující v této rozpravě o programu, tak jako samozřejmě po pevně zařazených bodech.

Myslím, že je to velmi důležité i kvůli tomu, jakým způsobem je možné těm některým katastrofickým scénářům, jak sdělil ministr financí v některé z debat, předejít, a to tak, že se zachováme odpovědně. Například k tomu, že změníme předložený kontrolní řád, resp. zákon o kontrole, nebo že případné integrované operační programy nahradíme žádostmi z regionálních operačních programů tak, aby Česká republika v rámci čerpání byla úspěšnější, než tomu bylo v roce 2011.

Tedy opakuji: bod by byl Čerpání evropských fondů. Zabývali bychom se jím v úterý odpoledne a byla by to zpráva vlády. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP