(14.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Sobotka s přednostním právem se hlásí. (O slovo se hlásí několik poslanců.) Dámy a pánové, já vám samozřejmě slovo dát musím, jenom vás žádám o naprosto korektní a solidní jednání, které by mělo spočívat v tom, že je-li zde návrh na zařazení nového bodu, tak je zřejmé, že Sněmovna má rozhodnout, zda tento bod chce, nebo nechce. Jinými slovy, zda k němu chce diskutovat, nebo nechce diskutovat. Nemá nikdo, ani z členů vlády, ani z poslankyň či poslanců, zneužívat toho, že vlastně ten bod, aniž by byl oficiálně zařazen do programu, v podstatě je podroben diskusi. Já vás žádám, abyste jednali a abyste se chovali v rámci toho, co nám stanoví jednací řád.

Pan kolega Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, já chci doplnit odůvodnění návrhu, který jsem zde předložil, na zařazení nového bodu na program schůze Poslanecké sněmovny. Myslím si, že by mi určitě zaměstnanci úřadů práce neodpustili, pokud bych zde neocitoval alespoň stručnou část stanoviska, které nám zaslali. Prostě není možné ignorovat realitu a není možné se tvářit, že tady problémy nejsou. Já si myslím, že v této souvislosti mluvit o příživnících, tak jak to tady udělal předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných, je možná na místě v souvislosti s náměstky ministra, kteří si rozdělili odměny v rozsahu 300 až 600 tisíc korun. To jsou určitě příživníci! (Potlesk z řad ČSSD.) Ale rozhodně nejsou příživníci těch 800 tisíc zaměstnanců úřadů práce, zejména žen, které se snaží o sobotách, o nedělích, přesčasech, v noci zvládnout chyby svého vedení tak, aby to nepocítili klienti a dávky byly včas vypraveny. Protože jediný, na koho dnes může ministr Drábek spoléhat, není jeho náměstek pan Šiška, ale jsou to právě tito zaměstnanci na jednotlivých pracovištích úřadů práce, kteří teď napravují chyby ministra práce a sociálních věcí. A co píšou tito zaměstnanci?

Od dubna v podstatě nejsme schopni řádně naplňovat cíle, které úřad práce ze zákona má. Vznikem tohoto úřadu se prioritou staly naprosto jiné věci než poskytování služeb klientům, kteří jsou ve většině případů v obtížné sociální situaci. Centralizovaným vedením nedošlo ke zjednodušení výkonu státní správy, ale naopak, k obrovskému rozvratu fungování veškerých činností, které má tento úřad zajišťovat. Naším zaměstnavatelem nejsou zajištěny základní podmínky pro možnost řádného výkonu služeb pro veřejnost. - To říkají zaměstnanci úřadů práce. - Již v srpnu loňského roku jsme důrazně upozorňovali na to, že Ministerstvo práce a sociálních věcí svými kroky rozbíjí bez problémů fungující instituci. Že důvodem připravované sociální reformy nejsou úspory a zájmy občanů, ale zájmy vedoucích představitelů MPSV. - To píšou zaměstnanci úřadů práce. - V této době jsme reálně zažívali pouze přípravu na zásadní změny, které měla reforma přinést. Již v té době byla situace na našich pracovištích velice tragická. Snižování platů, propouštění, zcela nejasná představa o dalším vývoji, rozvrat všeho do té doby fungujícího, změny ze dne na den, chaos. Od ledna letošního roku však zažíváme sociální reformu v přímém přenosu. Naše pracoviště již opustila řada odborníků, kteří své práci rozuměli. Většina z důvodů nadbytečnosti. Jiní už prostě nemohli snést to, co se na úřadech práce děje. Přestože většina zaměstnanců upozorňovala, ať otevřeně, či skrytě ze strachu o zaměstnání, na to, že plánované změny nemohou přinést slibované úspory a už vůbec ne zefektivnění vykonávaných činností, málokdo byl ochoten nám naslouchat. V těchto dnech se však nejhorší scénáře naplnily. - Píšou zaměstnanci úřadů práce. - Přechodem činností, které dříve zajišťovaly městské úřady, se situace, která byla již v loňském roce těžko udržitelná, ještě zhoršila a dnes skutečně dochází k tomu, že je reálně ohrožena nejenom výplata dávek vyplácených v minulosti úřadem práce, ale i dávek hmotné nouze a příspěvku pro občany zdravotně postižené. Od ledna jsou zaměstnanci úřadů práce nuceni pracovat s aplikacemi, které nesplňují základní předpoklady pro řádnou administrativní činnost, kterou mají zajišťovat. Spuštění těchto programů nepředcházel testovací provoz, zaměstnanci nebyli řádně proškoleni.

Tolik jenom stručná citace z dopisu zástupců zaměstnanců úřadů práce, který jste nepochybně také dostali do svých e-mailových schránek. A pak možná ještě citace z dopisu informatiků úřadů práce:

Na závěr my, informatici úřadů práce, kategoricky odmítáme jakoukoli zodpovědnost za současný stav dat agendových programů, jakož i dalších složek počítačového systému. Odpovědnost odmítáme mimo jiné i proto, že od dob nástupu nové politické garnitury na MPSV se absolutně utnula diskuse s informatiky v terénu a přenos jejich zkušeností do strategie a plánování. Vše je jen prováděno na základě špatně a lajdácky aplikovaných teorií z byznys sféry.

Dále bychom rádi zdůraznili, že za všechny chyby vedoucí ke špatnému vyplácení dávek nese podle platné legislativy plnou odpovědnost zaměstnanec, tedy člověk závislý na funkčním softwaru agendových programů, nikoliv zaměstnavatel. A píší tito informatici: Z pozice techniků tedy plně obdivujeme odvahu všech úředníků, že i přes jasně ztížené či znemožňující technické podmínky mají odvahu úředně činit, rozhodovat a vyplácet. A závěrem končí své rozeslané stanovisko: Tyto potíže s vyplácením agendy tedy geometricky narostou v dalších měsících, kdy staré, původní softwarové aplikace postupně přestanou vyplácet, pokud se něco nezmění. To píšou zaměstnanci úřadů práce a MPSV. Pokud se něco nezmění.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás chtěl znovu požádat o to, abyste podpořili zařazení tohoto bodu na program schůze, aby Poslanecká sněmovna splnila svoji kontrolní roli vůči nefungování vlády v této zásadní oblasti. Děkuji. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Jaromír Tejc má slovo, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych také vznesl návrh na zařazení nového bodu. Začnu dotazem na pana předsedu vlády. Teď, v tuto chvíli jsem ho tady nezaznamenal, nicméně před několika minutami tady byl a já věřím, že tak jak je jeho povinností, vnímá to, co se tady děje, a jistě nás slyší minimálně z kuloárů či se dívá na jednu z obrazovek.

Mám několik dotazů, které by měly zaznít ještě předtím, než rozhodneme o tomto návrhu. Já bych rád věděl, jestli pan premiér už potrestal, nebo dokonce podal podnět k trestnímu stíhání onoho zločince. Toho zločince -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane poslanče. Dámy a pánové, prosím o klidu v jednacím sále. Slovo má pan poslanec Tejc a nikdo jiný. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Zda pan premiér už dal podnět k trestnímu stíhání toho zločince, který měl tu drzost a předal médiím informace o tom, jaké hyperodměny se vyplácely a vyplácejí na Úřadu vlády České republiky, díky němuž víme, že vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová měla v březnu 2011 základní plat 33 590 korun a k tomu jí měly náležet příplatky ve výši 49 600 korun, navíc měla dostat odměnu 190 tisíc korun. Její hrubý příjem by se tak dostal na částku 273 tisíc korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP