(10.30 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Věci veřejné vítají pozastavení obřího tendru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Já se domnívám, že na výsledcích tendru 2012 plus se přesně ukázala obava monopolizace tohoto odvětví. Více než 80 %, nebo téměř 80 % smluvních jednotek vysoutěžila společnost Less and Forest pana Míčánka. Já vím, že se z holdingu Less tendrů zúčastnilo celkem pět dceřiných společností. Je zajímavé, že daly nabídku pouze do prvního kola a do druhého kola už ji nedaly. Možná opticky zvětšovaly počet přihlášených do tohoto výběrového řízení. Nakonec cenovou nabídku dala pouze společnost Less and Forest. V médiích se skutečně objevily spekulace o tom, jestli státní podnik Lesy České republiky neposkytoval nějaké nadstandardní platební podmínky či úlevy některým z dceřiných společností holdingu Less and Forest. Nad tím samozřejmě visí otazníky.

Já se vrátím k tomu, co jsem říkala na začátku, jestli lze uspokojivě řešit problematiku lesů České republiky, zda na půdě Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že to je problematika, která by měla být řešena také na půdě zemědělského výboru. Vím, že pan kolega Hašek ze sociální demokracie byl místopředsedou zemědělského výboru. Předpokládám, že se zde tato problematika také diskutovala. Abych byla spravedlivá, myslím si, že možná něco dluží i podvýbor pro lesnictví v tomto volebním období, který se touto problematikou podle mého názoru měl zabývat a nezabýval se.

Nevím, zda opozice disponuje nějakými nadstandardními informacemi o hospodaření Lesů České republiky. Já jimi nedisponuji, proto jsem se obrátila přímo na státní podnik Lesy České republiky a obrátila jsem se na něj podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, a požádala jsem je o některé informace jak o současném tendru a výsledcích tendru, tak jsem je požádala o informace ohledně sporného hospodaření tohoto státního podniku, to znamená informace o tom, jaké zakázky a komu byly přidělovány ohledně PR, IT, advokátních služeb. Zeptala jsem se také na to, jaký objem majetku byl rozprodán, protože hospodaření Lesů České republiky se jakýmsi způsobem šanovalo rozprodejem hájenek a pozemků. Takže já čekám odpovědi podle tohoto zákona a samozřejmě se velice ráda s kolegy napříč politickým spektrem o tyto odpovědi podělím. Zejména si myslím, že zájem o tyto informace by měli mít kolegové právě z podvýboru pro lesnictví.

Jinak, jak jsem říkala, nerozhoduje o tom, co se bude dít ve státním podniku Lesy České republiky, Poslanecká sněmovna. Je to skutečně věc, která je pod Ministerstvem zemědělství, a já vkládám určité naděje do nového ministra, pana ministra Bendla, který byl nedávno jmenován do své funkce. Myslím si, že výrok antimonopolního úřadu, toto předběžné opatření antimonopolního úřadu, poskytuje určitý prostor pro to, aby se vůbec přehodnotily výsledky tendru, a poskytuje prostor pro to, aby se přehodnotila tzv. Dřevěná kniha. Myslím si - tím samozřejmě nechci panu ministrovi radit - že i to, po čem dlouhodobě volá odborná i laická veřejnost, a to je jakýsi audit, forenzní audit v Lesích České republiky, by se mohl uskutečnit a mohlo by to vést i k nějaké kýžené personální obměně.

Tolik z mé strany a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji paní místopředsedkyni Klasnové. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Není to faktická poznámka, vystupuji podruhé s přednostním právem. Paní místopředsedkyně to tak také vnímá, protože faktická poznámka je možná pouze v rozpravě a rozprava se nevede, teď momentálně skutečně ne. Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo.

Já bych jenom měl jednu takovou drobnou otázku. Protože se tady mluvilo o koaliční smlouvě - máte tam, prosím pěkně, přátelé, napsáno, že nesmíte podpořit program žádné schůze svolané opozicí? Pakliže byste to tam takto přesně neměli napsané, bylo by to pro paní místopředsedkyni Klasnovou, která mluvila přede mnou a která položila podobné otázky, jako klade opozice, dokonce je položila daleko konkrétněji, položila některé další, na které by bylo záhodno slyšet odpovědi, tak pokud to nemáte takto přesně napsáno v koaliční smlouvě, prosím, zvažte, jestli by nebylo možné, aniž byste rozbourali koalici, udělat výjimku a Věci veřejné by mohly podpořit program této schůze, která skutečně se zabývá konkrétní věcí, věcí vážnou, věcí, která musí zajímat, protože jde o státní majetek, majetek České republiky, všechny zodpovědné poslance a poslankyně. Je pravdou, že Poslanecká sněmovna neřídí Lesy České republiky, ani nemůže. Ale pravdou je, že zodpovědné je ministerstvo, Ministerstvo zemědělství, které je součástí vlády České republiky, která naštěstí ještě pořád vychází z toho, jak se rozhodne Poslanecká sněmovna. Naštěstí je kontrolována a má být kontrolována Poslaneckou sněmovnou. A tato schůze je jedním z aktů kontroly vlády Poslaneckou sněmovnou.

Prosím, vezměte i tuto skutečnost v úvahu a hlasujte pro program této schůze. Na mnohé otázky bychom mohli najít odpovědi ještě dříve, než je zbytečně různí pisálkové rozmažou do různých podob, které s realitou někdy mají pramálo společného. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Byl přihlášen pan ministr Bendl, dává přednost panu poslanci Sobotkovi. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem to zkusil, protože jsem zjistil, že pan předseda Kováčik dostal možnost k faktické poznámce -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, omlouvám se, že vás přerušuji, došlo k jistému nedorozumění. Faktická poznámka by v této diskusi neměla být připuštěna, vedeme tady pouze debatu mezi osobami, které mají mít přednostní právo. Ale prosím, hovořte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Přesně tak, paní místopředsedkyně. Kdybyste mě nechala doříci a neskákala mi do řeči, tak byste zjistila, že jsem se pokusil využít rozhodnutí paní místopředsedkyně Sněmovny Parkanové, která udělila panu Kováčikovi možnost vystoupit v rámci faktické poznámky, takže jsem se přihlásil také, jestli tedy obdržím stejné zacházení, které je samozřejmě v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, protože v této diskusi nejsou připuštěna jiná vystoupení než vystoupení osob s přednostním právem.

Já v tuto chvíli musím konstatovat, že jsem rád, že náš návrh rozpoutal debatu na půdě Poslanecké sněmovny, a je tedy evidentní, že téma lesů a hospodaření Lesů České republiky patří sem na půdu Poslanecké sněmovny, že to vyvolává zájem a že to vyvolává debatu. Jenom mě trošku mrzí, že se debaty mohou účastnit jenom ti, kdo mají přednostní právo, protože faktické poznámky nejsou připuštěny, a že nemůže vystoupit jakýkoli další poslanec či poslankyně této Sněmovny.

Chci také konstatovat, že počet přednostních práv, která má ve Sněmovně opozice, byl výrazně omezen na počátku tohoto funkčního období. Chtěl bych konstatovat, že ze čtyř členů vedení Poslanecké sněmovny, kteří mají přednostní právo, má přednostní právo a je členem opozice pouze jeden. Pak k tomu můžeme připočíst dva předsedy poslaneckých klubů a tím to hasne. Zatímco vládní koalice má možnost tří přednostních práv z pozice členů vedení Poslanecké sněmovny, tří předsedů poslaneckých klubů a všech členů vlády, kteří automaticky mají ve Sněmovně přednostní právo. Chci tedy konstatovat, že se jako opozice cítíme poněkud znevýhodněni způsobem debaty, která je v tuto chvíli rozvíjena na téma hospodaření Lesů České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP