(17.50 hodin)
(pokračuje Dolejš)

Vrchol vašeho uvažování je v oblasti kompenzací. Jestliže zvýšením spodní sazby zvýšíte výnos a snížením základní sazby snížíte, takže nula od nuly pojde, tak protože sáhnete lidem do peněženek, budete muset aspoň nějaké kompenzace přijmout. Minimálně, abyste to naaranžovali tak, že vlastně nejste úplní kruťasové. Jaký účinek těchto kompenzací je a kolik budou stát, se nabízí otázka. Zvažujete nepřímou kompenzaci, tedy prostřednictvím daňových úlev, zvýhodnění na jedno dítě. Nevím, jestli rodinám s dětmi bude stačit těch 150 korun měsíčně, ale v každém případě to bude znamenat výpadek daňového inkasa ze státního rozpočtu u daně z příjmu fyzických osob 4 miliardy. Tak to máme minus. Další položky. Vzhledem k tomu, že budou zasaženi důchodci, porostou jim životní náklady, možná v příštím roce nebude naplněna zákonná podmínka zvyšování valorizace důchodů. Ale pokud si chcete zachovat politickou tvář, tak byste o tom uvažovat měli. A máme tady další miliardy. Minimálně v rozsahu pěti šesti miliard.

Hovoříte také o tom, že by měly být zvýšeny či valorizovány sociální dávky, a to cestou zvýšení životního minima jakožto základu propočtu těchto dávek. To bude zadarmo? Nebude to zadarmo. A pokud to chcete reálně udělat, tak budete muset do rozpočtu samozřejmě nakalkulovat příslušnou položku. Takže jestliže zvýšením DPH v podstatě veřejné finance z toho neuvidí ani korunu, kompenzace nás budou ty peníze stát. Takže jsme vlastně v minusu.

Nabízí se otázka, proč to tedy proboha děláme, nehledě na to - a teď musím vzpomenout vaše vlastní sliby, jste pravicová vláda, vláda podnikatelů, a tím teď nenarážím na ono slavné ABL, ale vláda, která vnímá potřebu podnikatelů, tak jste šli do voleb s tím, že celkovou daňovou zátěž lidem nebudete zvyšovat. Dokonce pro rok 2012 ve výhledech bylo řečeno, že by se mohla mírně snížit daňová kvóta. Před volbami, když jsme řešili dopady krize, tuším, že to byl červen 2009, tak nám ještě tehdejší pan ministr Kalousek říkal, že se to zvládne racionalizací a restrukturalizací výdajové strany. Že se zkrátka daně zvyšovat nebudou. Věřili jsme mu, nevěřili. Zajímavé jsou další kroky. A přichází slavný Janotův balíček. V září 2009 byly zvýšeny sazby o jeden procentní bod. Jeden procentní bod, no dobře. Byla krize. Stále ovšem slyšíme, že zvyšovat DPH dál se nebude. V lednu 2010 nám tehdejší ministr financí Eduard Janota říkal, že je pomluva, že by vůbec se uvažovalo na Ministerstvu financí o takovém kroku. A dočkali jsme se!

Jak je to vlastně myšleno nejen s vašimi sliby, ale se schopností kalkulovat, počítat peníze ve státním rozpočtu? Já se obávám, že za tuto práci vám těžko lze vystavit ani výbornou, ani chvalitebnou. Já bych vám vystavil nedostatečnou. Ale řeči nemají cenu. Je třeba taky praktických kroků. Uvidíme, jak vaše řady jsou na tomto nesmyslu stmelené.

V každém případě bude druhé a třetí čtení, tak avizuji, že v tomto druhém čtení zkusíme vás oslovit krokem, který by z daňového Absurdistánu nás vrátil do Evropy, vrátil nejenom dvě sazby DPH, ale podobnou míru zdanění u nepřímých daní DPH, a uvidíme, co to udělá. Já to nemyslím jenom jako politické gesto. Já to myslím jako test rozumu. Buď počítat umíte, nebo neumíte. Samozřejmě, že snížení současného DPH by se muselo nějakým způsobem vyvážit. Jak na příjmové, tak na výdajové straně. Ale o těchto otázkách by se mělo diskutovat a nejenom naběhnout si na jednosměrku, kterou jste nám tímto absurdním návrhem vytyčili. My po této jednosměrce odmítáme jet, a co je nejdůležitější, že po ní odmítá jet většina občanů České republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další je přihlášená paní poslankyně Ivana Levá a připraví se Antonín Seďa. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Levá: Dobrý den, pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte, abych vysvětlila skutečně jen několika slovy, proč nepovažuji zvýšení DPH na knihy za moudré.

Zeptejte se po Vánocích, udělejte si anketu ve školách, kolik dětí dnes dostává knížku pod stromeček. Budete překvapeni. Dávno minuly doby, kdy knihu pod stromečkem našlo každé dítě. Jedním z důvodů, proč dětských knih ubývá je už dnes dost vysoká cena. A číst by děti skutečně měly. Počítač nepovažuji za plnohodnotnou náhradu. Krásné české knihy s nádhernými ilustracemi a návyk číst se vytváří už v útlém dětství. Celkově se domnívám, že zvyšovat DPH na knihy je krátkozraké, ale v případě knih pro děti je rozhodnutí doslova nebezpečné.

Druhým důvodem je oslabování úlohy veřejných knihoven, které plní svou roli už po generace. Knihovny jsou závislé na financích zřizovatelů. V malých obcích, středních, magistrátu atd. Kolik z nich navýší knihovnám rozpočet, když se samy tyto organizace potýkají s finančními problémy? Troufnu si tvrdit, že jich bude málo. A pokud má knihovna opravdu fungovat, měla by mít možnost rozšiřovat knihovní fond o vše nejlepší, co je vytištěno a pro co si čtenáři chodí.

Třetím důvodem je zhoršení studijních možností vysokoškoláků. Ne všechny tituly a odborná skripta lze najít na internetu. Když si student nemůže dovolit literaturu koupit, a věřte, že ceny některých titulů nestojí jen pár stokorun, jde do knihovny. Vědecké, fakultní, univerzitní knihovny atd. Dosud například kupovaly deset výtisků jedné učebnice a studenti na ni čekali tři měsíce, někdy i déle. Jaká situace nastane, když knihovna koupí výtisků méně? Čekací lhůta se prodlouží a pak se může stát, že student učebnici nedostane za celý semestr. Tohle chceme? Já osobně ne.

Jako učitelka mám zájem, aby kniha byla běžnou součástí našeho života. A k tomu, aby tomu tak skutečně bylo, zvýšení DPH rozhodně nepřispěje. Proto zákon v žádném případě nepodpořím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych pozval pana poslance Antonína Seďu a připraví se Soňa Marková.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, vláda předkládá návrh na zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty od 1. ledna 2012 z 10 na 14 % a poté k 1. lednu 2013 sjednocení daně z přidané hodnoty na 17,5 %. Nejprve chci upozornit všechny poslankyně a poslance, že v rámci Evropské unie má jednotnou sazbu DPH pouze Dánsko, a to je ve výši 25 %. Ostatní země jsou si vědomy nutnosti zachování snížené sazby daně, zejména na léky, knihy, časopisy, dopravu či potraviny. Dokonce pět zemí Evropské unie má ještě supersníženou daň, například na léky, noviny, časopisy.

Naše vláda, které se chce zbavit - ano, pane předsedo vlády, slyšel jste dobře - zbavit 80 % občanů České republiky, opět hodlá dělat pokusy na našich lidech. Opravdu si, pane premiére a členové vlády, neuvědomujete vaši veskrze špatnou a protilidovou vládní politiku?

Vážené poslankyně, vážení poslanci, sama vláda uvádí, že důvodem vyššího výnosu zvýšené daně je kompenzace související s růstem výdajů vládního sektoru a posílení finanční stability důchodového systému. Tady chci zdůraznit, že pokud by vláda nezvyšovala daň z přidané hodnoty, pak by neměla jednotlivá ministerstva zvýšené výdaje. Chci se zeptat nepřítomného pana ministra obrany, protože jsem tuto informaci v důvodové zprávě nezískal: kolik bude nárůst výdajů resortu po sjednocení sazby daně z přidané hodnoty?

Pokud by vláda poslechla výhledy zaměstnavatelů, odborů i opozice a nepouštěla se do zbytečného a finančně náročného soukromého důchodového spoření, pak by nemusela zvedat DPH vůbec.

Tady si dovolím ještě jednu poznámku. Namísto toho, aby současná vláda dokončila třetí etapu reformy veřejné správy a zvýšila decentralizaci státních orgánů, opět jde, tak jako v případě vzniku centrálního úřadu práce, opačným směrem, a to směrem k centralizaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP