(11.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

My jsme souhlasili s tím, že jsme odložili tuhle schůzi z jeho údajných zdravotních důvodů, protože říkal, že... tak jsme si říkali, lidsky musíme k tomu přistupovat, tak jsme prostě udělali tu pauzu... (Hlas z pléna.) Ano, to myslím vážně. Dobře. Takže my jsme byli ti, kteří řekli, ano, respektujeme to, že říká, že je nemocný, udělali jsme to a tady pan Vondra vystoupí a řekne nám, že bychom měli jít někam na pivo, protože to, co tady chceme s ním řešit, není problém.

Takže si to dobře zvažte. Jestli Sněmovna je schopná, pokud bude tyto věci ignorovat, jestli je schopná obstát. Pak bychom byli stejně arogantní jako Alexandr Vondra. Prostě jestli řekneme, že nám nezáleží na těch penězích, tak si myslím, že tohle lidem... to nám nemůže projít. Jestli nejsme ochotni se zabývat tím, kde zmizely ty stovky milionů, jestli nejsme ochotni chtít, aby se z toho vyvodila odpovědnost, jestli prostě nejsme tím, že se musí něco změnit třeba na způsobu, jak se ty peníze utrácejí, a jestli nechceme, aby... a musíme chtít, aby byli potrestáni ti, kteří za to tu odpovědnost nesou. To asi nejsme schopni napravit během tohoto jednoho sezení. Ale já na vás apeluji, aby Sněmovna dnes v této napjaté schůzi přijala jasné stanovisko. Pokud to neudělá, tak bychom byli směšní! (Potlesk z lavic sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní s faktickou poznámkou - pan poslanec Stanjura se hlásí, pan kolega Jandák byl ještě před tím. Pan kolega Jandák faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, paní předsedkyně. Já jsem myslel, že pan Stanjura s přednostním, chtěl jsem mu dát slovo. Necpu se sem.

Já budu trošku jiný, a jak je mým zvykem, kratší a stručnější. Ale chtěl bych svého předřečníka upozornit na to, že už dávno tady opět začalo platit to, že jsou lidé v zámku a v podzámčí, milý Luboši Zaorálku. To za prvé.

A teď na pana ministra. Pane ministře, prosím vás, udělal jste si předtím průzkum trhu? Poptávkové řízení, výběrové řízení? Asi ne.

A za druhé. Prosím pěkně, víte o tom, že v tom Kongresovém centru není jenom firma ProMoPro, že je tam daleko více firem, které jsou větší, renomovanější, a je zvláštní, že jste vybral jenom firmu ProMoPro, čirou náhodou.

A za třetí, jestli nám můžete prozradit, kolik má hendikep pan Kárník, ředitel Kongresového centra, pan Veselý, majitel firmy ProMoPro, a když budete neskromný, tak nám řekněte i svůj hendikep. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka pana poslance Jandáka. A nyní další faktická poznámka. Pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já budu taky poměrně stručný. Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, já myslím, že nejdřív bychom měli zachovat obyčejnou lidskou slušnost. Nerad slyším od tohoto mikrofonu někoho z nás, jak říká údajně nemocný, řekl, že je nemocný, my jsme uvěřili tomu, že je nemocný. To si myslím, že je za hranou slušnosti a neměli bychom to používat. To platí pro všechny.

Chtěl bych jenom prostřednictvím paní předsedkyně požádat pana Zaorálka, když oslovuje klub KSČM slovem soudruzi, aby se díval tam, a ne na nás, a když oslovuje svůj klub oslovením přátelé, aby se opět díval na svůj klub, a ne na nás.

Chtěl bych vzkázat panu místopředsedovi Zaorálkovi prostřednictvím paní předsedkyně, že jeho věta, že ministři mají odpovědnost a že je to těžká práce, je stejně hodnotná jako věta něco se dalo udělat lépe. Není o nic lepší ani o nic horší. Takže ta sžíravá ironie by se mohla někdy použít i ve vlastních řadách, nejenom u těch svých konkurentů.

Já použiju stejně objevnou větu, jako jsou tyto dvě - že veřejnými prostředky by se mělo šetřit. Nic objevného jsem neřekl, na tom se shodujeme. Ale asi by to neměl říkat ten, který pravidelně létal za veřejné prostředky vrtulníkem z Prahy do Ostravy, aby stihl své stranické akce. A jestli si dobře pamatuju, tak tehdy na dotaz, kdo to povolil, říkal pan místopředseda Zaorálek: To já ne, to já jsem se jenom přidal, to podepsal někdo jiný. Já přece jako funkcionář Sněmovny nepodepisuji příkazy k letu. Takže díky mně ta armáda může cvičit.

Takže shodujeme se na tom, že s veřejnými prostředky se má šetřit, a zkusme se taky takhle chovat. (Upozornění na čas.) Omlouvám se, přihlásím se s další faktickou připomínkou, až skončí kolegové. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní řádná přihláška pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, tedy její zbytky, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové, je skoro symbolické, že v tento den, kdy naše země žije stávkou, projednáváme kauzu ministra obrany Alexandra Vondry. Ptáte se proč? Protože on je symbolem této vlády, vlády, kterou tvoří strany, které před volbami slibovaly, že nezvýší daně, nerozdělí zdravotní péči na péči pro chudé a bohaté, nezprivatizují důchody, nezruší stavební spoření, budou bojovat s korupcí, budou naslouchat lidem a věci řešit konsenzuálně i s opozicí, aby po volbách učinili pravý opak toho.

Vláda rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí. To si vláda Petra Nečase dala hrdě do svého názvu ve svých počátcích. Vláda rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí. Opakuji to proto, aby po roce vládnutí této vlády vynikla ta absurdita. Dámy a pánové, to není vtip. Tak se opravdu tato vláda chtěla nazývat. Dnes už ovšem skromně mlčí. Skoro jako ze seriálu Jistě, pane ministře, kde sir Humphrey zástupci voličů, tedy ministrovi vysvětluje, že čím méně se něčím chcete opravdu zabývat, musíte to pokud možno dát do názvu a hodně o tom mluvit. Myslím si, že při pohledu na Petra Nečase nebo Alexandra Vondru a jejich výkony tento skvělý britský seriál bledne a Česká televize by měla uvažovat o české verzi, tedy s reálnými herci. První díl by mohl pojednávat například o kauze ministra obrany Alexandra Vondry. On se nám totiž snaží namluvit, že je takovým Jimem Hackerem, kterého řídili a řídí všemocní úředníci a jako místopředseda vlády České republiky - cituji jeho vlastní slova v kauze ProMoPro - o ničem nevěděl, nic nerozhodoval a nic nepodepisoval. Dámy a pánové, to nám s vážnou tváří říká ministr vlády, kterému nad hlavou jako svatozář svítí vláda rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí. Nota bene ministr obrany.

Myslím si, že není podstatné, zda měl v kauze ProMoPro Alexandr Vondra přímo prsty, ostatně policejní vyšetřování ukáže, pokud nebude začunkováno, zda tam dokonce může být i komplicita kriminální. Podstatné je, že Alexandru Vondrovi nepřijde divné, že jako místopředseda vlády - cituji - o ničem nevěděl, o ničem nerozhodoval a nic nepodepisoval. On se dokonce svou neschopností hájil.

Dámy a pánové, venku po celé zemi stávkují lidé za svá práva. Vláda, v níž je ministrem obrany Alexandr Vondra, se jim vysmívá, dokonce se je ministr vnitra Kubice pokoušel zastrašovat hrozbou policejního zásahu. Svých práv se domáhají třeba řidiči autobusů či strojvedoucí. Představte si, že by takový autobusák či strojvedoucí způsobil na autobusu či vlaku škodu a s vážnou tváří se hájil způsobem à la Vondra. Tedy, milý pane vedoucí, autobus či vlak jsem sice zničil, protože jsem se za jízdy místo řízení procházel mezi pasažéry, tu jim zabavil a ochutnal jejich svačinu, zkoušel měkkost sedaček a rozdával jsem úsměvy. O tom, že na tachometru bylo 120 a řítili jsme se do protisměru, jsem proto fakt nic nevěděl. Myslíte, že by mu takové vysvětlení prošlo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP