(21.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další vystoupí pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, aby se připravila poslankyně Lenka Andrýsová. Upozorňuji, že po Lence Andrýsové už bude následovat zatím poslední příspěvek, který mám tady písemně od pana poslance Milana Šťovíčka.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vím, že jsou pozdní noční hodiny a že tady už téměř všechno bylo řečeno. Že jsme slyšeli řadu projevů, řadu vystoupení, možná jsme tu slyšeli řadu čísel ze statistik a v zásadě i vy jste rozhodnuti, že se vzájemně podpoříte, protože vám je jasné, že po tom, co jste předvedli této zemi v posledních měsících, tak byste se do té Poslanecké sněmovny v podobných počtech už nikdy nedostali. To vám je jasný. To mně je také jasné.

Nicméně víte, když jezdím po tom svém volebním obvodu, tak bych chtěl připomenout: Já jsem bedlivě poslouchal projev pana předsedy vlády, který si vzájemně vlastně sám sobě pochválil, a respektive vám, současnou reformu nebo části reformy, kterou teď aplikujete. Já nevím, kde kdo žije. Já žiju na Děčínsku, a když projíždím okresem a chodím po starostech a ptám se na jejich problémy, tak slyším jenom, že máme 17 % nezaměstnaných, to je 15 tisíc lidí bez práce. Pan premiér řekl: Česká republika je velkorysá k rodinám s dětmi. Já si myslím, že byste si to, pane premiére, nedovolil říct ve Šluknově na náměstí. To byste asi opravdu nedokázal. Oni by vám to nevěřili, a protože jsou to upřímní a slušní lidé, tak by vám to asi taky řekli.

Ono když se bydlí v 50tisícovém Děčíně, kde je 15procentní nezaměstnanost, a lidi se mě jako poslance a politika zeptají, co s tím uděláme, já se stydím. Fakt nevím, co bych jim řekl, co s tím uděláme. Protože tady se žádné řešení nenabízí. Vy nám nabízíte restrikce, ořezávání, škrty, centralizaci. Místo abyste postavili vodní díla na Labi, místo abyste dostavěli přivaděč na dálnici D8, tak prostě vy se tady hádáte!

Já jsem s prominutím téměř zvracel, když jsem se musel dívat na slečnu Kočí, co ona předváděla! Její slovník - prosím vás, já jsem 15 let jezdil na lodi, tam se nějaký slovíčko nebere, ale to, co jsem poslouchal od ní, bylo strašný. To bylo opravdu strašný! To je kanál! A škoda, že tady nesedí. Já jsem se musel stydět. Myslím si, že by tady vůbec neměla být, v té v Poslanecké sněmovně, protože takovýhle slovník ani mimo, off record, se nedá prostě používat. Prezident se nedá takhle nazývat, takovými jmény. To prostě není normální!

Já jsem vás, pane poslanče Novotný, poslouchal, bedlivě. Dokonce jsem cítil z vašeho hlasu velkou upřímnost. A vy tady budete dávat důvěru této vládě? Vždyť si to, prosím vás - ne že vy jim ji dáte, oni si to nezaslouží! (Emotivně:) Ptali jste se těch lidí venku? Vyšli jste mezi ně, ptali jste se jich, jak se jim žije? Víte, co říkali? Že by to chtělo kupku hnoje a hodit ty lidi z okna. Já jsem jim říkal, víte, tady jsou nízký okna. Kdyby se historie opakovala, tak nás, přátelé, přijdou všechny společně vyhodit z okna! To se opravdu nestydíme veřejnosti předvádět to, co tu předvádíme? Tak to rozpusťme a ukažme, že jsme prostě demokrati, a nechme rozdat znovu karty. Jenom jeden strach mám, velikej strach, že přijde nějaké extrémní řešení, jednoduché řešení, špatné řešení a budeme všichni v tom jednom pytli. Tak já prosím, abychom toto měli na zřeteli. Měli jsme na zřeteli občany této republiky, a ne to, abychom dotáhli tento mandát do konce.

Já vám děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní předávám slovo Lence Andrýsové a poté následuje poslední písemná přihláška, kterou mám od pana poslance Milana Šťovíčka. Takže prosím, už radši teď zagonguji, aby se poslanci duševně i fyzicky připravili, že budeme pravděpodobně každou minutou hlasovat. Nebo hodinou. Ale technickou vidím, pan Rath, takže to bude každou hodinou.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Děkuji za slovo. Vážení poslanci, vážené poslankyně. Pečlivě jsem poslouchala každého slova, co tady padlo, a musím říct jednu věc, u které skončil mimochodem i pan Foldyna. Je třeba, abychom více poslouchali občany, a občany teď zajímá jedna věc - jak tuto situaci vyřešíme.

Já jsem ty věci, které jsem tady slyšela, rozdělila do dvou zásadních problémů. Problém číslo 1, který v České republice už řadu let existuje, je politizace nebo privatizace státní správy. Ten problém nevznikl s Věcmi veřejnými, ten problém je tady dlouhodobě.

Další problém, problém číslo 2, je financování politických stran. Tento problém opět neexistuje, nevznikl vstupem Věcí veřejných do vládní koalice, ale existuje tady již řadu let. Moje otázka zní: Proč se tento problém neřešil už v předchozích vládách? Proč už lidé, které dneska poslouchám, kteří tady už jsou řadu let, už působí v Poslanecké sněmovně v podstatě déle než deset let, byli ve vládní funkci, proč už tyto problémy neřešili, když o nich tady teď tak horlivě hovoří?

Myslím si, že oba tyto problémy, jak už jsem zmínila politizaci, tak financování politických stran, se naše vláda snaží řešit. Tyto problémy jsou zmíněny v protikorupční strategii, konkrétně se tam mluví o depolitizaci státní správy, a to v zákoně o úřednících. Mluví se tam o financování politických stran, v protikorupční strategii je zpracování analýzy o financování politických stran. Tato analýza má svůj smysl, protože asi všichni víte, že organizace GRECO řeší právě tento problém a ta tu analýzu také zpracovává, takže je třeba nejdříve opravdu analyzovat situaci, brát v potaz doporučení GRECO, organizace pod Radou Evropy, a následně z toho vyvinout určité kroky.

Osobně si myslím, že by bylo velmi dobré slevy na kampani, množstevní slevy například na billboardy a podobně, zahrnout jako dar, který by měla politická strana přiznávat. Dále si myslím, že je třeba financování stran mít na internetu.

Jsem poněkud překvapená, že je tady takový ruch, protože právě zaznívají velmi důležité věci, které před námi politiky stojí a které je třeba řešit.

Já si tedy myslím, že bychom měli nechat vládu dokončit tato opatření. Měli bychom tuto vládu nechat dotáhnout protikorupční strategii do konce a měli bychom pokračovat v krocích, které jsme již začali. Novela zákona o veřejných zakázkách, zavedení trestní odpovědnosti právnických osob atd., atd.

Ještě bych ve svém projevu chtěla říci jednu věc. Chtěla bych zareagovat na slova pana poslance Stanislava Humla. Chtěla bych se zeptat nejen jeho, ale také Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí, proč neřešili své pochybnosti o fungování Věcí veřejných na klubu Věcí veřejných. Proč nezmínili své pochybnosti na radě Věcí veřejných, kde jsme mohli tyto věci jaksi pořešit, mohli jsme o nich mluvit. Také bych se chtěla zeptat, proč svými činy se nesnažili o depolitizaci státní správy. Proč se svými činy nesnažili zabránit údajným nekalým praktikám. Také bych se chtěla zeptat - jsem ráda, že je tady i Kristýna Kočí - proč si brali údajné úplatky, pokud je jim korupce protivná. Já na tuto otázku odpověď stále nemám.

Na závěr bych chtěla říci, že bychom neměli podléhat jakékoli démonizaci ať už konkrétních osob, nebo konkrétních stran a neměli bychom podléhat emocím. Měli bychom se zamyslet nad problémy, které máme, a nad konkrétními řešeními, jak chceme s těmito problémy bojovat.

To je ode mě prozatím vše. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám. Nyní je přihlášen s technickou poznámkou pan poslanec Rath. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pan Vít Bárta tady ve svém vystoupení nakonec dojal sám sebe. Bylo to pěkné, ale je potřeba některé věci připomenout.

Není pravda, že by vaše společnost ABL neměla státní zakázky. Nemystifikujte veřejnost. Veřejnou zakázkou je samozřejmě třeba i práce pro pražský magistrát anebo i třeba práce pro státní ČEZ. A bylo by dobře, abyste tady řekl, kolik ta subdodávka pro ČEZ vám vynáší. Když jste dokonce šli tak daleko, že jste nechali sledovat bezpečnostního šéfa ČEZu, abyste si vylepšili svoji pozici na trhu. Ten trik s Teskem pravděpodobně vám vyšel víckrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP