Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
4. května 2011 v 11.01 hodin
Přítomno: 181 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny. Dovolte mi, abych vás všechny na ní přivítala.

Prosím nejprve, abyste se přihlásili svými kartami identifikačními a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Prozatím náhradní kartu oznamuje pan poslanec Jeroným Tejc, bude disponovat náhradní kartou číslo 4. Zeptám se na nějaké další náhradní karty. Zatím nejsou.

Takže dovolte, abych vás seznámila s omluvami z dnešního dne. Z poslanců se omlouvají Jan Bauer - zahraniční cesta, a to od 12 hodin, Jan Farský - zdravotní důvody, Václav Horáček z odpoledního jednání pro pracovní důvody, Zdeňka Horníková - zdravotní důvody, Petr Jalowiczor - zdravotní důvody, Jaroslav Lobkowicz a Soňa Marková a František Novosad od 12 hodin - zahraniční cesta. Milan Urban se omlouvá, Martin Vacek z rodinných důvodů.

Z členů vlády se omlouvají od 14 hodin ministr zdravotnictví Leoš Heger z pracovních důvodů, Jan Kubice - pracovní důvody, Radek Šmerda - pracovní důvody, Alexandr Vondra - zdravotní důvody.

Dnešní jednání máme naplánováno zahájit body z bloku třetích čtení, ale ještě vidím, že se hlásí o slovo pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré poledne, paní předsedající.

Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi přednést dva návrhy.

Předně jménem tří koaličních poslaneckých klubů navrhuji, aby Poslanecká sněmovna dnes jednala a hlasovala, a to věcně i procedurálně, o návrzích zákonů po 19. hodině, případně po 21. hodině i po 24. hodině. To je můj první návrh.

(Výkřiky zleva a mírný potlesk.) Děkuji.

Druhým návrhem je změna programu schůze. Prosím, aby jako první bod dnešní schůze byl sněmovní tisk 277, následoval sněmovní tisk 315 a po něm sněmovní tisk 256. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl návrh pana předsedy Gazdíka.

S faktickou (k řečništi se blíží poslanec Opálka) - ale faktickou poznámku vám nemůžu dát, nejsme v žádné rozpravě. K faktické poznámce teď není prostor. Jedině návrhy ke změně pořadu schůze.

(Poslanec Opálka mimo mikrofon přes lavice vlády sděluje, co chtěl upřesnit.) Děkuji.

Nyní tedy se zeptám, zdali je nějaký jiný návrh k hlasování o pořadu schůze. Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, přeji vám hezký dobrý den.

Já jenom aby nedošlo k podobným tahanicím jako včera, bych se rád ujistil, že budu hlasovat správně a se mnou i celý poslanecký klub. To znamená, že pan předseda kolega Gazdík myslel, že se bude dnes, to znamená do půlnoci, jednat a hlasovat věcně i procedurálně. Nezaznamenal jsem, jestli do vyčerpání schůze, nebo do vyčerpání některých bodů, jestli pojedeme každopádně. A nezaznamenal jsem také podobný návrh, jako zde padal včera, kdy jsme tady vlastně v onom napadeném hlasování rozhodovali současně o včerejším dni, ale i o dnešním dni, protože se hovořilo i o době po půlnoci, což už nebyl včerejšek.

Já bych přece jenom byl rád, kdyby to pan kolega Gazdík ještě jednou řekl, přesně zopakoval, abychom všichni věděli, o čem je řeč, abychom se tady potom večer nemuseli dohadovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane předsedo. Pan kolega Gazdík ještě tedy doplní.

 

Poslanec Petr Gazdík: Já velmi rád - byť jsem pouhým učedníkem - znovu zopakuji. Jménem tří koaličních poslaneckých klubů navrhuji, aby Poslanecká sněmovna dnes jednala, hlasovala, a to i věcně, i procedurálně, o návrzích zákonů po 19. hodině, po 21. hodině a případně protáhla jednání i po půlnoci v případě, že nebudou projednány ty tři body, které jsem navrhl předřadit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to bylo doplnění. Nyní budeme, pokud není jiná žádost k programu schůze, hlasovat o těchto návrzích.

 

Nejprve procedurální návrh, tedy o hlasování věcném a procedurálním jednání včetně hlasování o zákonech po 19., 21. i 24. hodině dnes, a to do doby, jak upřesnil pan předseda, pokud nebudou projednány sněmovní tisky 277, 315 a 256.

Zahajuji hlasování číslo 104. Táži se, kdo je pro tento procedurální návrh. A kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 104. Přítomno 151, pro 79, proti 61. Návrh byl přijat.

 

Druhým návrhem pana poslance Gazdíka je hlasování o zařazení sněmovních tisků 277, 315 a 256 jako prvních tří bodů našeho dnešního jednání.

Zahajuji hlasování číslo 105 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je pro? A kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 105. Přítomno 158, pro 88, proti 62. Návrh byl přijat.

 

To byly všechny návrhy, které byly vzneseny v úvodu dnešního jednání.

Oznamuji ještě, že náhradní kartu číslo 3 má pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Můžeme se tedy věnovat prvnímu z pevně zařazených bodů. Zahajuji projednávání bodu číslo

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 277/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím, pane ministře, o vaše slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré dopoledne. Děkuji, paní předsedkyně.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, protože je to druhé čtení zákona a velmi podrobně jsem o tomto zákonu hovořil při projednávání v prvním čtení, tak mi dovolte, abych jenom stručně připomenul, že tento návrh byl vyvolán nálezem Ústavního soudu, který ve svém nálezu konstatoval, že nároky z důchodového pojištění při výpočtu starobního důchodu nejsou dostatečně zásluhové, a to při respektování tohoto nálezu vyvolalo nutnost nové legislativní úpravy, která musí být účinná od 30. září 2011.

Nový návrh je mnohem průhlednější, transparentnější, mnohem lépe odděluje solidární část starobního důchodu a zásluhovou část starobního důchodu, samozřejmě s respektováním nálezu Ústavního soudu.

Dále jsou do tohoto návrhu zahrnuty některé parametrické změny stávajícího důchodového systému, zejména se to týká věku odchodu do důchodu, stanovení této hranice po roce 2030, kdy i po roce 2030 vzhledem ke zvyšující se očekávané době života, tomu trendu, který zaznamenáváme posledních dvacet let, tak je navrženo, aby tomu odpovídajícím způsobem se vyvíjela i trajektorie zvyšování věku odchodu do důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP