(16.20 hodin)
(pokračuje Čunek)

Smyslem návrhu zákona má být posílení vlivu státu v autorizačních radách, ne však mít vliv rozhodující. V dosud platném znění zákona je stanoveno, že ministr jmenuje členy autorizační rady na návrh příslušné komory na dobu tří let. Znění navrhované Poslaneckou sněmovnou Parlamentu posiluje ingerenci státu tím, že ministr pro místní rozvoj navrhuje zástupce jednotlivých uvedených ministerstev přímo, bez ohledu na názor příslušné komory. Komory však navrhují své zástupce pro každý z oborů jí udělované autorizace.

Jak je to tedy ve skutečnosti? V případě autorizační rady České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě je tento poměr v pořádku a vámi schválený zákon je také v pořádku. Je to ale jenom proto, že obory, které jsou stanoveny pro autorizované inženýry a autorizované techniky, tak těchto oborů je 11. Jsou to obory pro pozemní stavby, dopravní stavby, stavby vodního hospodářství a tak dále. A pro každý z těchto oborů navrhuje komora jednoho zástupce. To znamená, že v autorizační radě je poměr autorizovaných inženýrů 11 ku 4 jmenovaným zástupcům ministerstev a jedním, který je tam zástupce komory architektů. Zatímco u autorizační rady České komory architektů je tento poměr 3 ku 4 v neprospěch komory architektů, a to proto, že architekti mají pouze tři obory autorizace, a to je obor architektury, obor územního plánování a obor krajinářské architektury, to znamená, že komorou jsou jmenováni tři. Proti tomu ministerstvo neboli ministr jmenuje také tři a pak je tam zástupce komory inženýrů.

To znamená, že zatímco zákon u autorizovaných inženýrů a autorizovaných techniků je posílen ve prospěch moci státu v pořádku, protože nebere většinu komoře, tak u autorizovaných architektů je tento poměr v neprospěch architektů, a proto si Senát dovolil dát změnu, která je změnou článku I bodu 1: V § 29 odst. 3 písm. a) bod 3 nahradit slova "po jednom zástupci navrženém" tedy slovy "po dvou zástupcích navržených", to znamená, aby komora za každý tento obor navrhovala dva, to znamená, že komora architektů by navrhla 6 lidí, ministerstvo, tedy ministr by navrhl 3, a pak by komora autorizovaných inženýrů navrhla jednoho. Takže tento poměr by sice nebyl 11 ku 5 jako u inženýrů, byl by 6 ku 4, nicméně byla by tam zachována rovnováha, kterou zákon předpokládá, protože to je zákon o výkonu povolání autorizovaných architektů a inženýrů, to znamená, že komory by také měly mít svou svébytnost a své opodstatnění i v těchto autorizačních komorách.

Poslední, co bych chtěl připomenout, je jedna zásadní věc. V novele zákona, která byla schválena Poslaneckou sněmovnou a také nebyla dotčena Senátem, je paragraf, který zní takto: V případě, že autorizační rada závažným způsobem porušení autorizační řád komory, může ministr pro místní rozvoj na návrh člena komory nebo z vlastního podnětu členy autorizační rady odvolat. O odvolání členů autorizační rady informuje ministr pro místní rozvoj bez zbytečného odkladu subjekty, které odvolané členy autorizační rady nominovaly a vyzve je, aby mu nejpozději do 30 dnů sdělily návrhy na obsazení autorizační rady, myšleno tím nové obsazení autorizační rady.

Já jsem přesvědčen, že tato změna je tak zásadní, to znamená oprávnění zástupce státu, oprávnění ministra sáhnout do komory tímto způsobem, že jsem přesvědčen, že zákon změněný v podobě senátního návrhu stojí za podporu. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi Čunkovi. Zeptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu senátním, a to podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 183/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 183/4." S návrhem usnesení jsem vás seznámila. Všichni se doufám stačili dostavit.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 92. Táži se, kdo je pro návrh usnesení, tak jak jste s ním byli seznámeni. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 92 přítomno 186, pro 67, proti 73. Návrh přijat nebyl. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Prosím, aby bylo nastaveno kvorum. To už se mezitím stalo.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 183/3."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 93 přítomno 187, pro 150, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona přijali.

 

Končí tím projednávání bodu 4, sněmovního tisku 183/3. Děkuji panu senátorovi, děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodajům. Můžeme se věnovat dalšímu bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

5.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 102/1992 Sb., kterým se upravují
některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991 Sb., kterým se mění,
doplňuje a upravuje občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 188/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 188/5. Vítám mezi námi paní senátorku Jiřinu Rippelovou a prosím nejprve, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP