(12.50 hodin)
(pokračuje Šnajdr)

Máme zde a musíme zde mít adresný sociální systém, který těm potřebným bude umět pomoci. Zdravotnictví dosud si tak trošku hrálo na sociálku na úkor zdravotníků, na úkor zdravotnických zařízení, a jak se vzápětí k tomu dostanu, i na úkor pacientů na takovou druhou sociálku. To musíme změnit, od toho zde máme sociální systém.

Mnohokrát zde jako vždycky, když se bavíme o zdravotnictví, padala otázku zájmu blaha či interesu pacienta. Já zde chci říct a prokázat ne na teoriích, ale na faktech, že každou finanční nestabilitu, ke které české zdravotnictví přistoupilo, nikdy neodskákaly ty imperialistické skupiny, jak se o nich tady hovořilo, ale vždycky finanční nestabilitu v českém zdravotnictví odskákal pacient. A kdo mi nevěří, ať si vzpomene na známé vyhlášky z roku 2006, které zakázaly zdravotnickým zařízením léčit, které zakázaly nabírat pacienty, které omezily péči pro vážně nemocné pacienty. To je explicitní příklad, jak to dopadá na pacienta, když dopustíme, aby české zdravotnictví bylo finančně nestabilní a aby se zadlužovalo.

A moje poslední poznámka k některým kolegům diskutujícím v této diskusi. Četli jsme vůbec tuto novelu? Četli kolegové, kteří zde hovořili o tom démonu farmaceutických firem, novelu? Já musím říct, že pro farmaceutický sektor je tam několik paragrafů. Je tam zásadní snížení maximálních cen - nepochybně věc, která sníží ceny, nepochybně věc, která sníží spoluúčast pacientů, a nepochybně věc, která pomůže pacientům. Četli to mí kolegové? Jsou tam další změny v oblasti např. lékové politiky, a sice zavádění generik a cenový pokles. Tedy jsou to věci, které uspoří prostředky zdravotních pojišťoven a nepochybně pomohou pacientům. Četli to kolegové, kteří zde hovořili o farmaceutických firmách? Obávám se, že nikoliv, a to již mnoho let. Protože, milé dámy, milí pánové, tato opatření v lékové politice, tzn. snížení cen, rychlejší vstup generik a pokles úhrad, Poslanecká sněmovna měla na svém stole již v roce 2009 v rámci protikrizových opatření. A byli to stejní kolegové z levicové části spektra, kteří se snaží zabránit přijetí dnes a zabránili přijetí těchto změn i v roce 2009. Já pevně věřím, že letos budeme úspěšnější. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Ivan Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím bych se obrátil na pana poslance Šnajdra.

Ano, pane poslanče, četli jsme tu novelu, já jsem ji rozhodně četl. Jenomže odborníci, někteří lékaři, říkají, že opatření, která jsou obsažena v oblasti lékové politiky v této novele, nejsou zdaleka dostačující. Připustil to i váš kolega pan poslanec Boris Šťastný před chvílí. Sám řekl, že je nutno ještě o této otázce diskutovat.

Vy jste se tady rozhorleně zastával situace, že není možné z omezených prostředků zajistit zdravotnickou péči na úrovni současné situace. Ale ještě jsem vás neslyšel nikdy hovořit o tom, jak je dobré a nutné bojovat proti dalšímu plýtvání v oblasti zdravotnického systému, jako je např. plýtvání při vypisování a realizaci různých podivných výběrových řízení na drahé přístroje a podobné další nešvary. To bych byl rád, kdybych od vás někdy slyšel návod na řešení takovéto situace.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Je zde ještě další faktická poznámka, kterou má paní poslankyně Soňa Marková. Dříve než přistoupí k mikrofonu, chci vás seznámit s omluvou předsedy vlády pana Petra Nečase, který omlouvá svou dnešní neúčast z důvodu vystoupení na jednání Senátu.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na svého kolegu pana Šnajdra. Já s ním souhlasím v tom, že je potřeba řešit věci v rámci sociálního systému. Ale jistě si nemyslí, že to bude to řešení, které tady navrhuje pravicová vládní koalice a je prezentováno tou sociální reformou, kterou představuje pan ministr Drábek. To asi určitě ne. A když to má být řešeno v rámci sociální reformy, tak prosím, ukažte nám nejdříve, jak řešíte v rámci sociální reformy to, co nastane, a potom se můžeme bavit o tom, jak bude vypadat situace ve zdravotnictví.

A druhá poznámka. Nejlepší úspora v rámci lékové politiky není určitě těch pár kosmetických změn, které jste udělali v novele, kterou předkládáte, ale třeba taková nulová sazba na DPH. To by byly úspory za léky! To si myslím, že by si mohla vzít vládní koalice jako svůj cíl. Tam by se šetřilo! Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Posledním přihlášeným v rozpravě je pan ministr zdravotnictví Leoš Heger. - Ještě faktická, já se omlouvám. Prosím, máte slovo. Pan poslanec Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vládo - to ani nemusím říkat, jenom pan ministr (Heger) je tady.

Samozřejmě že jsme to četli, a možná že to je ten druhý bod, jak jsem říkal. První bod je, že se tam zvyšuje stíhání lidí, kteří neplatí zdravotní pojištění, z 5 na 10 let a penále taky z 5 na 10 let, to je takový jeden pozitivnější bod. A druhý - samozřejmě ty ceny, pokud bychom to uvedli do života, o těch 15 resp. 32 %, by samozřejmě úsporu znamenaly. Takže já jenom chci říct, že jsme to četli, víme o tom - a to je asi tak ten druhý bod pozitivní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. S další faktickou se hlásí pan poslanec Rath. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, mě zaráží, že tady pan poslanec Šnajdr hovoří o lékové politice, protože sám byl jedním z lidí, kteří jsou plně zodpovědni, nesou plnou politickou zodpovědnost za ten neuvěřitelný chaos v lékové politice, který se tady nastavil. To nebude rád slyšet. Ale Ministerstvo zdravotnictví řídil a zodpovídal za něj, nebo spoluzodpovídal za něj, čtyři uplynulé roky. A ten neuvěřitelný chaos nemůže skončit na bedrech zde nepřítomného Julínka, resp. jen na jeho bedrech, ale přímou spoluzodpovědnost za to má i současný poslanec Šnajdr.

A bohužel co mě nejvíc mrzí, že Ministerstvo zdravotnictví není schopno za tři čtvrtě roku přijít s novelou, která by ten neuvěřitelný chaos začala narovnávat. Systém, kdy o tom rozhodují úředníci na SÚKLu v jakýchsi správních řízeních, která jsou chaotická, SÚKL, jak jsem říkal, nedodržuje zákon, tzn. nedělá revize, platíme za stejný lék různé úhrady, tak tento systém se tady v podstatě zachovává. Čili ty největší chyby se tady konzervují. A to je to, co mě na té novele zásadně vadí. Že ona v podstatě nemá vůbec ambici systém narovnat, systém napravit, ale v podstatě nějakými zcela málo významnými, téměř bezvýznamnými změnami ho vlastně zakonzervovává.

A moje otázka na pana ministra je, kdy tedy přijde skutečně se zásadní změnou systému stanovení cen a úhrad léků.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Další faktické poznámky v pořadí: páni poslanci Pavel Kováčik a Jiří Koskuba. Prosím, pane poslanče Kováčiku.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní a pánové, jestliže se bavíme o nějaké reformě - já tedy myslím, že spíše by to potřebovalo rekonstrukci zákona o veřejném zdravotním pojištění - tak se přece musíme bavit o tom, že celý systém má být vyvážený. Celý systém má být jak na straně příjmů, tak na straně výdajů vyvážený jiným způsobem, než se tomu tak činilo dosud. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP