(10.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Dovolte mi drobnou poznámku ještě k bodu 69 této první části návrhu zákona, protože v průběhu prací na tomto návrhu ještě nebylo rozhodnuto o organizační složce státu, která bude zmocněna k promíjení sankcí za porušení rozpočtové kázně. Daňovým řádem, který novelizoval také rozpočtová pravidla, se jím stalo Generální finanční ředitelství. Já jsem přesvědčen, že tuto skutečnost je zapotřebí zachovat, že nemá být tato pravomoc svěřena ministerstvu ani žádnému politikovi, a předpokládám tedy, a budu o to prosit, aby v průběhu projednávání v Poslanecké sněmovně byl bod 69 v tomto smyslu upraven.

Co se týče malých rozpočtových pravidel, pak tato novela upravuje roční prekluzivní lhůtu pro podání žádosti o prominutí nebo částečné prominutí odvodu, zpřesňuje definici neoprávněného použití peněžních prostředků, umožňuje uložit nižší odvod za porušení rozpočtové kázně v případě porušení méně závažné povinnosti, která neměla vliv na použití peněžních prostředků k účelu dotace a na efektivitu čerpání. Tento návrh umožňuje pozastavit vyplacení části dotace v případě podezření na porušení rozpočtové kázně a v neposlední řadě odstraňuje nerovný přístup k příspěvkovým organizacím při ukládání odvodu a penále za porušení rozpočtové kázně.

Vedle těchto zásadních věcných změn obsahuje novela některé změny legislativně technické nebo upřesňující povahy. Prosím o propuštění do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Suchánek.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pan ministr sdělil, jaké jsou hlavní cíle a úskalí této právní normy. Já bych k tomu jenom dodal, že nemá žádný dopad na státní rozpočet a je v souladu s Ústavou České republiky, a proto jako zpravodaj doporučuji propustit tento zákon do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Mám zde jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Františka Laudáta... (Nepřeje si vystoupit.) K tomuto bodu se tedy nehlásí nikdo a já obecnou rozpravu končím. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, zda má někdo z kolegů a kolegyň návrh na další přikázání jinému výboru? Není tomu tak. Proto budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 18 z přihlášených 181 poslanec pro 122, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, a ukončuji projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb.,
o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 119/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Opět ho prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět se jedná o druhé čtení zákona, který sjednocuje a definitivně řeší spory, zda stavby bez svislé nosné konstrukce mají být zatíženy daní z nemovitosti ze staveb, nebo ze zpevněných ploch. Tato úprava jasně říká, že budou zavedeny sazby ze zpevněných ploch. Děkuji za projednání rozpočtovému výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 119/1. Prosím pana zpravodaje rozpočtového výboru, pana poslance Alfréda Michalíka, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, tak jako u devizového zákona podle čísla vidíte, že se jedná o zákon staršího data. Tento tisk byl projednán v rozpočtovém výboru v únoru letošního roku a v usnesení, které jste dostali pod tiskem 119/1, jsou uvedeny změny, které navrhuje Sněmovně rozpočtový výbor.

Kromě tohoto tisku avizuji ještě přihlášku do podrobné rozpravy, kde bych chtěl upřesnit článek 2 - platnost a účinnost tohoto zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu ukončuji a otevírám rozpravu podrobnou. Do té se hlásí pan předseda výboru. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Já bych chtěl podat jeden pozměňovací návrh k tomuto tisku v článku 2, a to je účinnost tohoto zákona. Účinnost by zněla: Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2012.

Odůvodnění. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 228/1992 Sb., o dani z nemovitosti, ve znění pozdějších předpisů, předpokládal nabytí účinnosti ke dni 1. ledna 2011. Vzhledem k časovému posunu jeho projednání v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky je nutné posunout účinnost zákona až k 1. lednu 2012. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pan zpravodaj má zřejmě už práci odbytou. Pokud se již nikdo další nehlásí do podrobné rozpravy, tak i tuto končím a končím též druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším projednávaným bodem bude

 

38.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb.,
o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh
a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 324/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prosím ho, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych předložil návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Dovolte mi, abych úvodem řekl, že biocidy jsou chemické látky, které působí proti živým organismům, takže sem patří věci počínaje různými mycími a dezinfekčními prostředky a konče látkami, které se používají na hubení různých zvířat, a chemie zemědělská pro různé záležitosti, které se týkají rostlin i živočichů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP