Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
4. února 2011 v 10.32 hodin
Přítomno: 169 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený člene vlády, chci zahájit další jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás zde vítám. Prosím, abyste se postupně usazovali do svých lavic, postupně se také ztišili.

Prosím vás také, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo z vás má kartu náhradní. V tuto chvíli mi oznámil pan poslanec Papež, že má náhradní kartu číslo 4.

Chci vám sdělit, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a členové vlády.

Pokud jde o poslance, Němcová Miroslava do 12.30 hodin z důvodu účasti na pohřbu, pan Václav Baštýř do 12.30 hodin z osobních důvodů, Bém Pavel osobní důvody, Böhnisch Robin zahraniční cesta, Gregora Martin, Hamáček, Hašek Michal osobní důvody, Husák Jan zahraniční cesta, Chvojka Jan zahraniční cesta, Jalowiczor Petr zdravotní důvody, Konečná Kateřina osobní důvody, Němeček Vít zdravotní důvody, Rusová Marie zdravotní důvody, Smýkal Josef, Strnadová Marie zdravotní důvody, Šťovíček Milan rodinné důvody, Tancoš Josef rodinné důvody, Vacek Martin od 11 hodin zdravotní důvody, Váhalová Dana zdravotní důvody, Adam Vojtěch od 12 hodin taktéž zdravotní důvody.

Pokud jde o členy vlády, omlouvá se předseda vlády Petr Nečas z důvodu zahraniční cesty, Radek John pracovní důvody, Schwarzenberg Karel zahraniční cesta a Alexandr Vondra taktéž zahraniční cesta.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazenými body, kterými jsou body 73 a 75. Jedná se o sněmovní tisky 25 a 115. Jde o třetí čtení. Následovat budou body 42, 6, 8, 19 a 27. Jedná se o sněmovní tisky 212, 188, 215, 232 a 107. Pokud bychom ještě nalezli event. další časový prostor, pokračovali bychom dalšími body z bloku prvních čtení, a to body 23, 24, 26, 29, 30, 31 a 33.

Kolegyně a kolegové, já bych vás chtěla velmi požádat o alespoň přiměřené ztišení. Seznámila jsem vás s tím, co je vždy nezbytné říci na zahájení jednacího dne, za značné hladiny hluku, ale dál si myslím, že bychom za této úrovně pokračovat nemohli. Děkuji vám.

 

Přistoupíme k projednávání prvního bodu. Prvním bodem našeho dnešního programu je

 

73.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých
zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů,
a některé další zákony
/sněmovní tisk 26/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místo pan senátor Karel Korytář, kterého zde vítám, a zpravodaj hospodářského výboru poslanec Karel Šidlo. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 26/4.

Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí z místa. Nevidím nikoho, proto tuto rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova pana zpravodaje a pana navrhovatele. Pan navrhovatel si nepřeje vystoupit? Ne. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážená vládo, dovolte mi jenom pár slov na samý závěr. Myslím si, že jsme dnešním dnem ve třetím čtení projednávání senátní novely zákona 361/2000 Sb. završili běh na dlouhou trať, který procházel minulým volebním obdobím a končí v podstatě dnešního dne třetím čtením v dolní komoře Poslanecké sněmovny, kdy senátoři vybrali z původního poslaneckého návrhu ty body, které byly přijatelné. Jsem docela rád, že legislativní proces zaznamenal určité změny, které byly vyvolány jak na hospodářském výboru, tak potom aktivitou dalších poslanců. Byly podány pozměňovací návrhy, které jsme předjednali jak v hospodářském výboru, tak se zástupci jednotlivých politických subjektů.

Jsem přesvědčen, že dnešní hlasování může odpovídat průběhu vyjednávání. Myslím si, že tam nic tak zásadně kontroverzního není a že tak, jak je připravena procedura, vás budu postupně potom upozorňovat na jednotlivé body, které jsou obsahem novel, abyste se snadno zorientovali. Myslím si, že celou proceduru úspěšně zvládneme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také, pane zpravodaji. Ptám se ještě zpravodajky z druhého výboru, který tisk projednával, zda si přeje vystoupit. Prosím, paní poslankyně Kohoutová.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych pouze doplnila, že nejenom jeden výbor, ale i výbor pro sociální politiku se zabýval tímto zákonem, a to vzhledem k tomu, že se jednalo o označení vozidel osob se zdravotním postižením. Je nutné říci, že jsme došli k převratné změně, která se týká toho, že jsme sloučili jednotné označení vozidel, které bude mít jednotnou podobu s Evropskou unií. Já bych jenom tímto poděkovala za spolupráci.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Dříve než budeme pokračovat, chci vás seznámit s tím, že paní poslankyně Vlasta Bohdalová má náhradní kartu číslo 2.

Protože pan zástupce navrhovatele si nepřeje vystoupit se závěrečným slovem, můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana zpravodaje, aby nám oznámil potup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vždy vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP