(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Zajímavé je, že pan ministr vždycky tady něco vychrlí, pak vyběhne ven. Mě by zajímalo, co tam venku dělá! Pak zase přiběhne zpátky. (Pobavení.) To už jsem vypozoroval, že udělal asi třikrát. Ale teď k meritu věci.

Pane ministře, mě by zajímalo, když tedy tvrdíte, že vaše bezpečnostní agentura ABL neměla státní a veřejné zakázky, tak vy neberete práci pro pražský magistrát jako veřejnou zakázku? Vždyť všichni přece víme, že firma ABL pracovala pro pražský magistrát! Tak tady opět lžete, tak jak jste lhal panu premiérovi, že firma ABL nesledovala politiky, že firma ABL nekorumpovala policisty, aby získávala citlivé údaje od policie, tak současně tady tvrdíte, že firma ABL nepracovala pro veřejný sektor. To přece není pravda a všichni to zase víme!

Stejně tak se vás chci zeptat, když jste to otevřel, tak firma ABL přece má také zakázku od ČEZu. ČEZ jako největší státní či polostátní podnik je samozřejmě také součástí veřejného sektoru a firma ABL, pokud vím a pokud jsou správné informace v médiích, tam má zakázku za nějakých asi 600 mil. korun. Čili vy jste v pozici bývalého ministra Řebíčka, který si zajišťoval pro svoji bývalou firmu státní zakázky. Čili firma ABL pracovala pro veřejný sektor, stále pracuje pro veřejný sektor. Tak prosím neříkejte nepravdy a nedostávejte se zase do pozice, kdy byste se za pár dní musel zase veřejnosti omlouvat, že něco, co jste řekl, není pravda.

A k osobním útokům už se vyjadřovat nebudu. Myslím si, že je to hodně pokleslé.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím tedy ministra, který se hlásí.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Od osobních poklesků, odzadu. V momentu, kdy jdeme k faktickým věcem, jako je Saúdská Arábie atd., tak už je to pokleslé. Laťku této debaty z mého pohledu nastavil pan předřečník včera, kdy on začal touto laťkou osobní. A jak kdo ke mně, tak já k němu. Ale Saúdská Arábie, chápu, že je velmi osobní téma. To chápu, že je velmi osobní téma, stejně jako společnost Zentiva, natož co se děje v bigamistické domácnosti nejmenovaného gubernátora.

Co se týče společnosti ABL, tak zase čísla: 800 mil. je číslo, o kterém tady byla řeč, a čtyři, maximálně sedm procent z těch 800 mil. jsou státní a veřejné zakázky. To je to, o čem se bavíme! Čtyři, maximálně sedm procent z 800 mil. To je pozornost, to je zájem, to je vliv!

A jedna věc na konec. I ty státní zakázky byl experiment podnikatelského snažení někdy v posledních letech. Já jsem nezbohatl na státních zakázkách. Já jsem zbohatl na ostraze obchodních center, na ostraze českých továren, na tom, že jsem poctivý podnikatel, což pro ruského gubernátora je těžko pochopitelná věc, že vůbec může existovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Prosím, dám slovo panu poslanci Rathovi, ale chtěl bych vás požádat o větší ohleduplnost k ostatním účastníkům interpelací, protože jsou tady ještě další témata. Tak vás prosím, abyste to soustředili k ukončení této interpelace, protože jsou tady ještě další poslanci, kteří by chtěli interpelovat. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Já bych jenom chtěl připomenout slova pana ministra o ruských gubernátorech a bigamistech. Skutečně školní případ slušnosti v politice, dámy a pánové, školní případ toho, jak se máme vzájemně oslovovat a jak je to nový politický styl. Kdybych byl stejný jako vy, tak vás dám k mandátovému a imunitnímu výboru, pane ministře. Já vás k němu nedám za ty urážky, protože si myslím, že nejsme děti ve škole, abychom chodili na sebe žalovat k mandátovému a imunitnímu výboru, ale pouze jenom chci, aby majitel Věcí veřejných byl jasně identifikován s těmito urážkami, které tady chrlí, a aby byl identifikován s tím jako člověk, který tvrdil, že slušnost do politiky patří a slušnost není slabost. To je jedna věc.

Druhá věc. Nejdřív jste říkal, že jste neměli veřejné zakázky žádné, firma ABL. Teď už jenom 7 %. Nevím, jestli jste do toho připočítal i sledování politiků, které si objednali jiní politici zase za veřejné peníze na Praze 11, jestli je to včetně, nebo vně. A když jste hovořil o tom, že jste dobře hlídali soukromý podnikatelský sektor, hypermarkety, tak myslím, že všichni máme v živé paměti to, jak jste získal zakázku Tesca. To bylo popsáno v českých médiích. Tam jste to získal tím, že jste vlastně nahrával potajmu jednání a na základě těchto diskreditačních nahrávek jste v podstatě eliminoval svoji konkurenci. Jestli to berete jako důkaz a způsob čistého podnikání, že prostě budu chodit na jednání a nahrávat si tato jednání, nahrávat si své partnery, nahrávat si svoji konkurenci a pak to zneužiji k tomu, aby konkurence byla vyšachována, tak nezlobte se, tak jak to bylo popsáno v českých médiích, tak to je spíš důkaz vydírání mafiánského kapitalismu, nikolivěk slušného a poctivého podnikání, které jste tady tolik propagoval a ke kterému jste se tolik hlásil.

A poslední poznámka k Saúdské Arábii. Ano, jako ministr jsem byl na státní návštěvě v Saúdské Arábii. Mimochodem, mě přijal i král Saúdské Arábie a jeho bratr korunní princ, jako jednoho z mála českých politiků vůbec. Myslím, že přede mnou to byl jen Václav Havel. Součástí této vládní delegace byli samozřejmě i podnikatelé a tam jich bylo mnoho. Je obvyklé, že ministři jako součást vládních delegací nabízejí místa jednotlivým podnikatelům. Ano, tehdy mezi dalšími asi 20-30 českými podnikateli byl i tehdejší generální ředitel této společnosti, ale byli tam i mnozí další. A pro vaši informaci, je běžné, že tento podnikatelský sektor, a to bylo i v tomto případě, si náklady účasti takové státní delegace hradí ze svého. Čili proto já jsem se k tomu vůbec nevyjadřoval, protože mě zaráží, že vy takovéto elementární věci nevíte. A místo toho, abyste mě pochválil, že při této návštěvě na nejvyšší úrovni, jak říkám, se saúdskoarabským králem a jeho bratrem korunním princem se, s oběma politiky najednou, sešlo skutečně velmi málo, velmi málo českých vrcholných politiků. A vzít s sebou podnikatele bylo jednoznačně ve prospěch a v zájmu celé naší republiky. Navíc podnikatelé si sami tyto náklady platili. Jestli vy na své zahraniční cesty s sebou podnikatele neberete, tak to považuji za hrubou chybu a poškozování zájmů České republiky!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra Brátu. A znovu na vás apeluji, abyste nějak chýlili k závěru tuto interpelaci, protože jsou i další. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Od kauzy Tesco. Jediné, kde jste si o této věci přečetl, je můj oblíbenec pan Kmenta. A já jsem i na tiskové konferenci, kterou jsem naposled měl, četl vyjádření společnosti Tesco, která jednoznačně popírá to, co pan Kmenta spekuloval. Pana Kmentu jsem požádal o omluvu k tomuto tématu a znova opakuji, že prostě když za mnou někdo přijde s tím, že chce, abych dal někomu úplatek, tak já se nestydím za to, že ho nahraji, a nestydím se za to, že takovou věc předám svému zákazníkovi jako důkaz toho, že má ve svém lese škodnou. Nic víc, nic méně! Nic víc, nic méně a je to černé na bílém!

Co se týče vztahu nadřízený, podřízený, podnikatel a Saúdská Arábie, já mám potřebu zdůraznit tu linku, kterou tady začal můj předřečník, a to je o vztahu žena-muž, o konfliktu zájmů, o kterém tady hovořil můj předřečník, jako že místopředsedkyně Sněmovny a ministr je závažný konflikt! A já říkám, že mnohem závažnější konflikt je, že do Saúdské Arábie jel nadřízený přítelkyně tehdejšího ministra. To je prasárna! (Oživení v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP