(9.50 hodin)
(pokračuje John)

Jestli vy plýtváte státními prostředky a obklopujete se ještě poradci na iča, čiča, nechci to dále specifikovat. Ještě jiné poradce byste mohl mít. Tak to je váš problém. A pokud tedy v mé odpovědi bylo naprosto přesně konkrétně popsáno - dva poradci ke dni 1. 11., Jan Kubáček, politolog, Lukáš Hampl, poradce pro ekonomiku a rozpočet, a ty dohody jsou sjednány v rozmezí 10 až 20 tis. korun měsíčně. Čili, manipulace, manipulace, manipulace!

Pak jste do toho zapletl ještě ABL - že já se nevyjadřuji. Milý pane doktore, já jsem před třemi nedělemi zadal inspekci policie, aby důsledně vyšetřila, pokud došlo k úniku z policejních evidencí. Inspekce to vyšetřuje, protože se to snadno dá vyšetřit. Je tam prostě elektronická stopa a policie to vyšetří. Bude pravděpodobně jeden člověk, který pravděpodobně jinému člověku, který to pak prodával ABL, dával tyto informace. Tento člověk bude potrestán. Až dostanu výsledky vyšetřování, budou z toho vyvozeny důsledky.

A já upozorňuji, že tady žádná bezpečnostní agentura nepoleze do policejní evidence. Já pro to udělám všechno. A to, že říkáte, že tady je sledování politiků, které je nemorální, bylo protizákonné, tak bohužel protizákonné není, protože vy jako politici jste tady neudělali zákon o bezpečnostních službách. A teď mluvím o všech. ABL má 1 % z trhu. Je tady 5 000 bezpečnostních agentur. 50 000 mužů ve zbrani. To prostě se mělo dávno udělat a vymezit jejich kompetence. Bohužel se to dvacet let nestalo.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dalším přihlášeným je pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Tak. Předně si dovolím tady takovou věc a poučím pana ministra, ale i paní předsedající, že poslanci se smějí oslovovat podle jednacího řádu prostřednictvím předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já zase, pane Rathe, s dovolením, pane poslanče, se pokusím poučit vás, protože toto jednací řád, co se týká interpelací, neošetřuje. A i váš místopředseda pan Zaorálek zde řešil podobnou situaci před nedávnem a dohodli jsme se tady, že oslovování v interpelacích na přímo je pravděpodobně možné z jednacího řádu.

 

Poslanec David Rath: Dobře. Ale myslím si, že nemáte pravdu. Nicméně je to váš názor.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: I to je vaše právo.

 

Poslanec David Rath: Druhá věc. Panu ministrovi bych chtěl sdělit, když tady mluví o nějakých ičech a čičech, že číči jsou na kalendářích úplně jiné politické strany, pane předsedo, než mé. (Smích z lavic ČSSD.) Takže jste se trochu spletl, když to směřujete ke mně. Podívejte se prosím do vaší nedávné minulosti.

Co se týká časopisu a VZP. Pokud skutečně někdo uvěří, že jste tu smlouvu na 120 mil. korun, která byla mimochodem nevypověditelná, takže šlo jednat velmi obtížně. Díky tomu také ředitelka Musílková přišla o místo. A jestli jste zapomněl, tak já jsem konal. Právě to byl jeden z důvodů, proč byla odvolána ředitelka Musílková. Celá ta složka byla předána Policii České republiky k vyšetření. Pojišťovna začala kroky k ukončení této velmi nevýhodné spolupráce, o čemž vy víte, protože jste byl aktérem. A vy víte, že po tomto se z těch 120 mil. kontrakt dotlačil k tomu, že to začalo stát pouhých - v uvozovkách pouhých - asi 80 mil. korun. Čili pojišťovna VZP na podkladě mých kroků a mých zásahů začala šetřit alespoň nějakých 40 mil. ročně. A šlo to také.

Taktéž se mýlíte, že v tom zadání nebyla distribuce. Zadání bylo jednoznačně včetně distribuce. Čili to si vyprávějte někomu, kdo to neví, nezná. Já ty složky mám doposud k dispozici. Takovéhle pohádky si můžete nechat na vlastní oči, ale těm, kteří znají skutečná, reálná fakta, prosím, nic takového nevyprávějte.

Teď k meritu věci. Děkuji, pane ministře. Jsem rád, že to, co jste mně neodpověděl v písemné interpelaci, že pošta žádnou takovou zakázku nechystá, nevypisuje, jste tady takto řekl, protože v písemné interpelaci, jestli ji máte před sebou, o tom není ani slovo. Možná že kdybyste mi sdělil v té odpovědi, že žádná taková zakázka nebude, nepřipravuje se, neuvažuje se o ní, nemusel bych tady teď stát. Vy jste mi tam odpověděl jenom, že pan Jahodář už ve firmě ABAS nepracuje a na ministerstvu nemá na starosti Českou poštu. A o vlastní zakázce ani slovo. Takže prosím, příště abyste odpovědím na písemné interpelace věnoval prostor a pozornost, odpovídal úplně, abychom pak tady tím nemuseli trávit čas a spolu se tady přestřelovat a přetahovat o to, kdo z nás má či nemá pravdu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pak je tu další přihlášený - pan poslanec Václav Klučka. Ale je to tak - pan poslanec Klučka se také hlásí do rozpravy. Ovšem pan ministr chce reagovat. Zřejmě hned, ještě než dám slovo panu poslanci. Prosím, pane ministře, můžete hned reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já se, pane doktore, opravdu rád podívám na váš rozbor. Já jsem smlouvu nevyjednával, nebyl jsem u toho. Já jsem pouze podepsal hotový výsledek. Rád se na to podívám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, teď bude reagovat pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Pane ministře, ale to je snad tragické. Jak si člověk podepíše smlouvu na 120 mil. ročně a pak se hájí, že vlastně neví, co bylo ve smlouvě, on to jenom podepsal. Tak jste byl bílý kůň, pane ministře vnitra! Nezlobte se. Tak vy jste se tady přiznal k tomu, že vás chytli nějací podnikatelé a stejně, jak to dělají jindy - jindy používají třeba nevzdělané romské spoluobčany, příp. bezdomovce, seberou je někde, odvezou, oni jen něco podepíšou a pak už dál nejsou. Tak vy jste se tady přiznal, že máme místopředsedu vlády České republiky a ministra vnitra, který hrál roli bílého koně v kontraktu za 120 mil. korun ročně z veřejného zdravotního pojištění, a teď se hájí, že vůbec neví, co podepsal! A dostal za to prý jen 10 tisíc. To jste skutečně na úrovni toho bezdomovce! Tomu zaplatili večeři! To je asi tak na podobné úrovni!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím - a pan ministr bude reagovat také. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já ještě tedy ale opravdu naposledy a už vám neodpovím. Já jsem podepsal smlouvu, která byla výsledkem veřejné soutěže, kde soutěžily tři firmy. A nevím opravdu nic o tom, že by tam byla nevypověditelnost. A to, co mě na tom zajímá - když mi ukážete, jak to bylo nevypověditelné. Ale víc už vám nebudu odpovídat, protože se dopouštíte naprostých manipulací a nesmyslů. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale pan poslanec Rath ještě odpoví.

 

Poslanec David Rath: Bohužel, pane ministře. To nejsou manipulace, to je pravda. Pokud nevíte, že když uzavřete smlouvu na dobu určitou, na přesný počet let, kterou máte možnost vypovědět jenom za podmínek určených v té smlouvě, a ty podmínky jsou nastaveny tak, že v podstatě ji nelze vypovědět, tak je vidět, že jako ministr vnitra ještě navíc máte minimální právní povědomí o tom, jak smlouva může vypadat a jak ji lze za takových podmínek případně vypovědět. Pane ministře, to je horší! Kdybyste alespoň tady přiznal, že jste byl aktivně účasten tohoto podle mého soudu podvodu na VZP. A vy se tady hájíte vlastně tím, že jste nic nevěděl, nerozuměl jste té smlouvě a jenom jste ji podepsal. Vy se hájíte vlastní hloupostí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr bude zase tedy ještě reagovat. Takže prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP